„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Ședința Permanenței Consiliului eparhial, la Timișoara
La Reședința mitropolitană din Timișoara, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a convocat, zilele trecute, Permanența Consiliului eparhial.
Pe ordinea de zi s-au aflat problemele curente ale Secțiilor administrativ-bisericească, culturală, economică, de patrimoniu, juridică și de asistență socială. Între problemele analizate și aprobate în ședința Permanenței Consiliului eparhial s-au aflat cele cu privire la încadrarea de personal clerical în Arhiepiscopia Timișoarei, la pensionarea unor preoți aflați la limită de vârstă, precum și la vacantarea unor parohii. Un punct important al ședinței l-a constituit prezentarea hotărârilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 9 februarie a.c.
În cadrul Sectorului cultural, s-au prezentat propunerile privind realizarea planului-cadru pentru Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, conform hotărârilor Sfântului Sinod. În acest sens, s-au prezentat: proiectul privind realizarea volumului „Preoți și mireni din Arhiepiscopia Timișoarei, pătimitori în perioada regimului comunist”, precum și cel al broșurii „Tâlcul icoanei”. De asemenea, s-a adus în atenție organizarea conferințelor prepascale, organizate de Centrul eparhial, în colaborare cu Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, în perioada 9 martie - 6 aprilie, cu tema: „Iconografia ortodoxă și iconarii bănățeni”. Tot la acest sector s-au prezentat mai multe lucrări tipărite la Editura eparhială Partoș. Totodată, la propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, s-a hotărât editarea unui album cu cele mai reprezentative icoane din eparhie.
La Secția economică s-a discutat despre modul de gestionare al parohiilor și despre găsirea unor spații necesare susținerii activităților social-filantropice ale eparhiei. La Sectorul juridic s-au aprobat mai multe contracte de arendă ale terenurilor agricole înaintate de unele parohii. La Sectorul patrimoniu și construcții s-a hotărât demararea lucrărilor de la Castelul din Banloc, aflat în apropierea Mănăstirii Partoș, care a desfășurat anul trecut mai multe acțiuni culturale de referință în incinta acestuia.
La Secția social-filantropică au fost stabilite noi modalități de îmbunătățire a activității Centrelor de zi pentru copii aflate în purtarea de grijă a Centrului eparhial și s-a propus dinamizarea activităților filantropice, mai ales în această perioadă prepascală, privind susținerea familiilor aflate în dificultate.