În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Seri duhovnicești în parohiile bănățene
În perioada Postului Sfintelor Paști, mai multe parohii din cadrul Mitropoliei Banatului desfășoară pe parcursul unei săptămâni, numită „săptămână duhovnicească”, un program de rugăciune și meditații duhovnicești. În fiecare seară este invitat câte un preot din proximitatea parohiei, care dezbate mai multe teme adecvate perioadei prepascale.
Așa cum se obișnuiește deja de câțiva ani în Parohia Chișoda, județul Timiș, în perioada Postului Paștelui, se desfășoară săptămâna duhovnicească. Momentul este unul deosebit de prielnic, întrucât săptămâna duhovnicească marchează începutul unui nou urcuș spiritual pentru fiecare creștin. În fiecare seară, la finalul rugăciunilor specifice începutului Postului Paștelui, a fost susținută câte o cateheză de către preoții Adrian Covan, Marius Șonea și Daniel Mateia. Acestea au avut ca temă generală educația teologică, precum și influența Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul în propagarea învățăturii creștine și a culturii în spațiul românesc. În aceste seri, atât preoții, cât și credincioșii s-au putut bucura de împlinirea comuniunii creștinești prin rugăciunea în comun. „Pe această cale, mulțumim părinților care și-au mai mistuit o parte din ființa lor pentru a oferi oamenilor încă o dată hrana cea vie care duce la Hristos. Sperăm ca aceste cuvinte de înțelepciune spuse de la amvonul bisericii din Chișoda să fie pentru credincioșii parohiei noastre ca semințele căzute în pământ roditor, ca peste zile, luni sau ani să facă roade bine plăcute lui Dumnezeu”, a menționat părintele Dragoș Debucean, slujitor la Parohia Chișoda.
Comuniune liturgică și meditații duhovnicești în Parohia Uivar
Și în Parohia Uivar s-a desfăşurat, de curând, prin osteneala părintelui paroh pr. Călin-Tiberiu Nicolae Iftimie, săptămâna duhovnicească. Aceasta a debutat duminică, cu oficierea Acatistului Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul (patronul spiritual al bisericii), iar la final părintele Răzvan-Nicolae Mateş, de la Parohia Blajova, a susţinut cuvântul de învăţătură „Despre post, rugăciune, milostenie”, din care credincioșii au putut înţelege îndatoririle creştinului care îl pot ajuta să ducă, cu adevărat, o viață bineplăcută lui Dumnezeu. În următoarea zi s-a oficiat Acatistul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, la finalul căruia părintele Daniel Hlodec, slujitor la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, a susţinut cuvântul de învăţătură „Despre Familia creştină – Biserica cea mică”, în care a subliniat importanţa păstrării familiei tradiţionale, această celulă de bază a societăţii civile, care astăzi este atacată tot mai vehement. Marţi seara a fost săvârșit Acatistul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, la finalul căruia părintele Vlad Stupariu, de la Parohia Checea, a susţinut cuvântul de învăţătură „Despre principalele mijloace de educaţie a tineretului ortodox”, în care a reliefat importanţa programelor pe care Biserica le desfăşoară pentru tineri, importanţa grupelor de cateheză din parohii, a spovedaniei şi împărtăşaniei cât mai dese în rândul tinerilor, importanţa prezenţei lor în biserică şi participarea activă la oficierea serviciilor liturgice.
În ziua de miercuri a fost săvârșită Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite, la finalul căreia părintele Vasile Balogh, de la Parohia Diniaş, a susţinut cuvântul de învăţătură „Despre ascultare”, în care a accentuat faptul că ascultarea a fost prima poruncă dată de Dumnezeu lui Adam şi, implicit, tuturor oamenilor. Joi, după oficierea Acatistului Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, părintele Nicolae Lupşescu, de la Parohia Beregsău Mic, a susţinut cuvântul de învăţătură „Despre rugăciunea Sfântului Efrem Sirul”, în care a vorbit despre înţelesurile tainice ale acestei rugăciuni și despre rolul ei în despătimirea credinciosului.
Săptămâna duhovnicească s-a încheiat de praznicul Bunei Vestiri, când s-a oficiat Taina Sfântului Maslu, l-a care au participat numeroşi credincioşi atât din Parohia Uivar, cât şi din parohiile învecinate. La final, ca o încununare a seratelor duhovniceşti, părintele Grigore Mariţa, de la Parohia Ionel, a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre importanţa familiei în Biserica lui Hristos şi despre convieţuirea ei într-o societate tot mai desacralizată.
În încheiere, părintele paroh Călin-Tiberiu Nicolae Iftimie a adresat un ultim cuvânt, mulţumind lui Dumnezeu pentru toate câte s-au săvârşit în cursul săptămânii duhovnicești, îndemnându-i, totodată, pe credincioși să devină, cu adevărat, mărturisitori ai lui Hristos.
Seară duhovnicească în Parohia Cintei
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Parohia ortodoxă Cintei organizează, de o lungă perioadă de timp, atât evenimente duhovniceşti, cât şi activități pastoral-misionare. De curând, credincioșii din Cintei l-au avut invitat pe părintele Dionisie Ignat, duhovnicul Mănăstirii Albac, din Arhiepiscopia Alba Iuliei. Seara a debutat prin oficierea Vecerniei, urmată de Pavecerniţa Mare, în cadrul cărora s-au rostit rugăciuni pentru folosul duhovnicesc al credincioşilor. După slujbă, părintele Dionisie a susţinut conferinţa intitulată: „Puterea iertării păcatelor”, în care a arătat că această putere, de a vindeca sufletele din slăbănogirea adusă de păcat, nu este de la vreun om, ci de la Însuși Hristos. Prin urmare, fără această putere lucrătoare în lume nu sunt cu putinţă curăţirea şi vindecarea sufletului. Părintele a precizat și faptul că „Postul Paştelui sau postul nevoinţelor este perioada în care, cu precădere, ne nevoim pentru curăţirea inimii, ajutaţi atât de harul lui Dumnezeu, cât și de voinţa noastră. Ca atare, harul dumnezeiesc și voința ne ajută să exclamăm la sfârşitul ostenelilor: «Am văzut Lumina cea adevărată, am primit Duhul cel ceresc, aflat-am credinţa cea adevărată nedespărţitei Sfintei Treimi închinându-ne, că Aceasta ne-a mântuit pe noi»”.
La finalul conferinţei au fost puse întrebări din partea credincioşilor, la care părintele Dionisie a dat sfaturi duhovniceşti adecvate şi îndrumătoare în urcuşul spre înviere. Conferinţa s-a încheiat cu mulţumirea preotului paroh şi a credincioşilor, subliniindu-se faptul că, în a cincea săptămână din Postul Mare, se va organiza misiunea duhovnicească parohială, în cadrul căreia vor fi prezenți invitaţi de prestigiu, membri ai Sfântului Sinod şi duhovnici.