„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Sesiune de formare în identificarea precoce a victimelor traficanților de persoane
Asociația Eliberare, în parteneriat cu Ambasada Marii Britanii, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Timișoara și Fundația Filantropia, a organizat marți, 27 noiembrie, în sala festivă a Parohiei Timișoara Iosefin din Piața Alexandru Mocioni, o sesiune de formare în identificarea precoce a victimelor traficanților de persoane.
Campania de prevenire a traficului de persoane a vizat principalele forme de exploatare (sexuală, muncă şi cerşetorie), ţinând cont în permanenţă de particularităţile grupurilor-ţintă.
Evenimentul „Traficul de persoane: capacitare, identificare, referire” a fost dedicat colaboratorilor Eparhiei Timișoarei, preoți, profesori, studenți, dar și personalului de specialitate din cadrul Sectorului social. În cadrul acestuia au fost prezentate eforturile consistente făcute de România în lupta împotriva traficului de persoane, pe componentele de prevenire, combatere şi asistenţă a victimelor. De asemenea, au fost prezentate caracteristicile socio-demografice ale populaţiei de victime ale traficului de persoane, precum și analiza tipologiei relaţiilor existente între victime şi recrutori.
Proiectul s-a născut din nevoia pregătirii unui public mai larg cu privire la problema traficului de persoane, pentru o mai bună identificare a cazurilor de exploatare din comunitate. Inițiatorii proiectului au menționat: „Credem, așadar, că acest proiect are potențialul de a implica Biserica într-o temă pe cât de importantă, pe atât de sensibilă; rolul acesteia fiind crucial atât din perspectiva mandatului ei, cât și a distribuției geografice. Dorim să mulțumim, pe această cale, partenerilor locali: Fundației Filantropia, Centrului regional ANITP Timișoara și rețelei de ONG-uri locale, fără de care această inițiativă nu ar fi fost posibilă”.
Traficul de persoane este sclavia erei moderne, în care unii oameni profită de pe urma controlului și exploatării altora. România continuă să se claseze pe o poziție fruntașă în topul traficului de persoane, în întreaga Europă. În anul 2012, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane din România a raportat identificarea a 526 de supraviețuitori ai exploatării sexuale. Dacă sunt incluse toate formele traficului de persoane, acest număr depășește 1.000 de persoane descoperite numai într-un singur an. Printre cauzele fundamentale ale traficului de persoane și ale exploatării sexuale se numără: sărăcia, lipsa de educație, șomajul, inegalitatea dintre sexe, corupția și discriminarea grupurilor etnice.