„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Sesiunea de primăvară a examenului de capacitate preoțească la Timișoara
La sediul Centrului eparhial din Timişoara a avut loc miercuri, 30 martie, sesiunea de primăvară a examenului de capacitate preoţească, organizat de Arhiepiscopia Timişoarei, pentru licenţiaţii în Teologie Pastorală, care doresc să ocupe una din parohiile vacante existente în cadrul eparhiei.
În fața unei comisii formate din profesori de la Departamentul de Teologie din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie de la Universitatea de Vest din Timișoara și prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, asistat de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cei 13 candidați înscriși la această sesiune au susținut cele două probe, scris şi oral, ale examenului. La proba scrisă, candidaţii au avut de tratat subiecte de istorie bisericească și dogmatică, iar în cadrul probei orale, au fost verificate cunoştinţele, competenţele şi deprinderile candidaţilor legate de omiletică şi catehetică, drept canonic şi administraţie bisericească, liturgică, muzică bisericească şi ritual, candidaţii având de răspuns şi la întrebări practice privind mai multe aspecte din viața parohiei.
„Examenul de capacitate preoțească se dovedește, pe zi ce trece, tot mai necesar, pentru că, aici, de față cu ierarhul lor, candidații pot să facă un bilanț in extenso, atât din punct de vedere științific, cât și din punct de vedere practic. De aceea, pentru a-i putea pregăti și mai bine, noi am organizat două săptămâni de pregătire a celor ce s-au înscris pentru examen. În acest sens, profesorii de teologie au ținut cursuri intensive de pregătire, unde au prezentat atât teme teologice de bază, cât și îndrumări practice pentru ceea ce urmează să facă viitorii preoți în misiunea lor pastorală”, a precizat Părintele Mitropolit Ioan.
Potrivit Metodologiei de obţinere a gradelor profesionale de către personalul clerical, acest examen, ce se constituie în examen de titularizare pe post, se organizează de două ori pe an, primăvara şi toamna. Media generală de promovare a acestui examen este minimum 7 (șapte). Examenul de capacitate preoțească are valabilitate 2 ani pentru cei care îl vor promova cu cel puțin media 9,00 și 1 an pentru cei care îl vor promova cu media sub 9,00.