„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Sfânta Cruce, cinstită de credincioșii bănățeni
În Duminica a treia din Postul Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a participat la Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în biserica cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” a Parohiei Lugoj III; Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Arad-Gai; Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit la Schitul Petroșnița; iar Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit la Catedrala Mitropolitană din Timișoara.
În Duminica a treia din Sfântul și Marele Post al Paștilor, numită și a Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie în Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” a Parohiei Lugoj III din Protopopiatul Lugoj, păstorită de părintele Caius Capotescu.
După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, chiriarhul Banatului a vorbit despre semnificațiile duhovnicești ale Sfintei Cruci, despre lepădarea de sine sau îndepărtarea tentațiilor autarhice și monadice ale sinelui, precum și despre importanța taumaturgică și soteriologică a urmării lui Hristos.
„În lumea antică, când poporul lui Israel era sub ocupație romană, toți aceia care se răzvrăteau împotriva Imperiului Roman erau răstigniți pe cruce. Dacă cei răstigniți, în acele vremuri, erau socotiți blestemați, acum, cel care își ia crucea sa nu mai este un om blestemat, ci binecuvântat de Dumnezeu. A purta crucea nu înseamnă altceva decât a răstigni, pe Golgota inimii, toate patimile și păcatele personale. Fiecare dintre noi avem câte o Golgotă în inimă, pe care trebuie să răstignim păcatele noastre”, a precizat Părintele Mitropolit Ioan.
Tâlcuind pericopa evanghelică, Înaltpreasfinția Sa a arătat că lepădarea de sine nu înseamnă o depersonalizare a omului sau o anulare a conștiinței și voinței sale, ci pironirea și alungarea păcatului. De asemenea, a scos în relief importanța libertății în asumarea crucii și în urmarea lui Hristos, pentru că nici Hristos și nici Biserica nu obligă pe nimeni să vină să își ia crucea. Părintele Mitropolit a mai subliniat faptul că sintagma „oricine voiește să vină după Mine” înseamnă, de fapt, „oricine voiește să intre în Împărăția bucuriei lui Dumnezeu”.
După Sfânta Liturghie de praznicul Sfintei Cruci, Înaltpreasfinția Sa, împreună cu soborul de preoți, a sfințit o troiță aflată în proximitatea bisericii Parohiei Logoj III.
La Catedrala Mitropolitană, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Ierarhul a slujit împreună cu părintele Zaharia Zaharou de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Marea Britanie, care a și ținut un cuvânt de învățătură. După slujbă, Preasfinția Sa a oferit părintelui Zaharia o icoană cu Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului.
Duminica a treia din Post la Mănăstirea Arad-Gai
În aceeași duminică, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în biserica cu hramul „Acoperământul, veşmântul şi brâul Maicii Domnului” a Mănăstirii Arad-Gai, locaş situat la marginea municipiului Arad. Din sobor a făcut parte şi părintele arhim. Nestor Iovan, de la Mănăstirea Hodoş-Bodrog.
La momentul rânduit, ierarhul arădean a rostit cuvântul de învăţătură „Calea şi viaţa creştină”, făcând legătura între citirile zilei, adică între Cazania duminicii, Voscreasna Utreniei (Ioan 21), Apostol (Evrei 4; 5) şi Evanghelia (Marcu 8; 9) de la Sfânta Liturghie, prin ceea ce înseamnă Jertfa Crucii adusă de Mântuitorul spre viaţa şi mântuirea lumii. Totodată, valoarea sufletului şi a vieţii omului fiind nepreţuită, cere urmarea Mântuitorului, aşa cum amintesc cele două pericope evanghelice. Cei care urmează lăsământul Sfinţilor Apostoli au răsplătirea însăşi a plinătăţii vieţii veşnice, laolaltă cu toţi cei aleşi, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.
În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a hirotonit pe monahul Antonie Oanea întru ierodiacon pe seama Mănăstirii Hodoş-Bodrog şi pe diaconul Ovidiu Oprişa întru preot pe seama Parohiei Rogoz, Protopopiatul Ineu.
Obştea Sfintei Mănăstiri Arad-Gai este condusă de stavrofora Magdalena Borteş, duhovnic fiind protosinghelul Cleopa Jurj.
Duminica Sfintei Cruci la Schitul Petroșnița
Foarte mulți credincioşi din satele de pe Valea Timişului, dar şi pelerini din întreg Banatul şi din Oltenia au venit în Duminica Sfintei Cruci la Schitul Petroşniţa din județul Caraș-Severin. Aici au avut bucuria duhovnicească de a se ruga la Sfânta Liturghie împreună cu Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. Ierarhul a săvârșit sfânta slujbă, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, în biserica așezământului monahal cu hramurile „Înălţarea Sfintei Cruci” şi „Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei”.
La momentul potrivit, mulţi dintre credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Lucian a hirotonit pe monahul Iosif Luchinciuc ierodiacon și pe ierodiaconul Sofronie Cuciurean ieromonah, pe seama Schitului „Sfântul Cuvios Siluan Athonitul” din localitatea Slatina Nera. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți teologi de la Secția de Teologie din Caransebeș.
„Întotdeauna venim cu mare drag la acest așezământ monahal, pentru că în ultima vreme s-a construit și s-a lucrat mult la biserica vie din sufletul credincioșilor. Aceasta se dovedește în fiecare duminică și sărbătoare, când obștii monahale i se alătură un număr însemnat de credincioși pentru a se ruga împreună. Îi mulțumim bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit și pe noi, la mijlocul Postului Mare, să ne întărim duhovnicește prin slujirea Sfintei Liturghii aici, și Îl rugăm să ne întărească pe toți și să ne ajute să purtăm cu demnitate și responsabilitate crucea vieții noastre, așa cum Însuși Mântuitorul Şi-a purtat Crucea Sa și a răstignit pe Crucea Golgotei păcatele întregii omeniri”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Schitul Petroșnița a fost înălţat la iniţiativa părintelui Onufrie Ocu, monah venit din Sfântul Munte Athos, dar şi cu implicarea părintelui Ioan Sârbu, parohul din Petroşniţa. În Duminica de după Înălţarea Sfintei Cruci a anului 2012, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a săvârşit slujba târnosirii locaşului de cult închinat Înălţării Sfintei Cruci.