„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, sărbătorită de arădeni
Luni, în ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica ,,Sfântul Simeon Stâlpnicul” a Mănăstirii Arad-Gai. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a prezentat viaţa Sfintei Teodora, mireasă a lui Hristos, pe care a odrăslit-o pământul binecuvântat al Moldovei, născută pe la jumătatea secolului al XVII-lea, în satul Vânători-Neamţ, din părinţi binecredincioşi şi iubitori de Dumnezeu. Totodată, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul le-a îndemnat pe vieţuitoarele Mănăstirii Arad-Gai să urmeze exemplul de vieţuire al Sfintei Teodora în rugăciune, smerenie şi nevoinţă duhovnicească. La finalul Sfintei Liturghii au fost binecuvântate prinoasele aduse în cinstea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla.
Mănăstirea Arad-Gai a fost ridicată între anii 1760 şi 1762 de Episcopul Sinesie Jivanovici, servind ca reședință episcopală de vară. În 1988, în incinta Mănăstirii Gai a fost adusă o bisericuță de lemn din secolul al XVIII-lea, iar în anii următori au fost ridicate paraclisul de vară și un corp de chilii. Atât biserica veche de piatră, cât și cea de lemn sunt monumente istorice. Muzeul eparhial din incinta mănăstirii are o valoroasă colecție de artă: icoane pe lemn din secolul al XVII-lea, icoane pe sticlă de meșteri țărani ardeleni, carte rară, multe cu valoare de patrimoniu, manuscrise, obiecte de cult.