„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Sfântul Emilian Mărturisitorul sărbătorit la Mănăstirea Arad-Gai
Miercuri, 8 august 2018, în ziua de pomenire a Sfântului Emilian Mărturisitorul, Episcopul Cizicului, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica nouă a Mănăstirii Arad-Gai, județul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa obştii monahale de maici, condusă de maica stareţă Ecaterina Joldeş, şi a credincioşilor veniţi pentru a participa la sfânta slujbă. Din sobor au făcut parte protos. Macarie Deleu, duhovnicul mănăstirii, pr. Radu Kosztner de la Parohia Pecica I, arhid. Gheorghe Lehaci, arhid. Claudiu Condurache şi diac. Nicolae-Cristian Monea.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a prezentat viaţa Sfântului Emilian, care a slujit ca Episcop al cetăţii Cizicului în timpul domniei împăratului Leon Armeanul (813-820), şi lupta purtată pentru apărarea şi cinstirea icoanelor în contextul iconoclasmului. Nevrând să se supună decretelor date de împărat, prin care se cerea scoaterea icoanelor din biserici, Emilian a fost supus la chinuri grele. „Sfântul Emilian reprezintă pentru noi un model de mărturisire a credinţei ortodoxe, în lumea de azi devenind noi înşine icoane vii în Biserica Mântuitorului Iisus Hristos”, a explicat Preasfinţia Sa.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Emilian Crișanul a hirotonit pe diaconul Nicolae-Cristian Monea întru preot pe seama Parohiei Tăgădău, Protopopiatul Ineu, şi pe tânărul teolog Răzvan-Nistor Chivulescu întru diacon, pe seama Parohiei Craiva, Protopopiatul Ineu. Ierarhul i-a îndemnat pe cei doi tineri să fie în parohiile încredinţate icoane ale slujirii preoţeşti, spre slava lui Dumnezeu, bucuria Bisericii şi mântuirea credincioşilor, felicitându-i pe ei, familiile lor, pe dascălii şi duhovnicii care i-au format.
La final, Preasfinţia Sa a transmis și binecuvântarea chiriarhului locului, a mulţumit maicii stareţe dimpreună cu obştea monahală şi i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi la sfânta slujbă.