„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sfântul Ierarh Iosif, ocrotitorul pompierilor și coșarilor din România
În fiecare an la 13 septembrie, pompierii români aniversează Ziua Pompierilor din România, rememorând Bătălia din Dealul Spirii, când Compania de Pompieri din Bucureşti, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, a înfruntat numeroasa oaste otomană, venită să înăbuşe mişcarea revoluţionară de la 1848.
Cu prilejul Zilei Pompierilor din România, pe platoul din fața Catedralei Mitropolitane din Timișoara a avut loc o ceremonie religios-militară, la care au participat militari din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență Timiș și din Detașamentul de Pompieri militari și civili din Timișoara. Slujba religioasă a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, care a înălțat rugăciuni de binecuvântare și ocrotire a pompierilor militari. După alocuțiunile oficialităților locale și județene, mai mulți ofițeri, maiștri militari și subofițeri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Banat, care s-au distins prin modul de îndeplinire a misiunilor încredințate, au fost premiați și avansați în grad. La finalul ceremoniei, militarii din ISU Banat, Detașamentul de Pompieri și SMURD au defilat cu întreaga tehnică din dotare.
Din anul 1997, Corpul Pompierilor Militari, instituție publică de interes național, specializată în prevenirea și stingerea incendiilor și învestită cu atribuții de coordonare, control și acordare a asistenței tehnice în acest domeniu, îl are, prin decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române luată în sesiunea din 13-14 februarie 1997, pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș drept ocrotitor spiritual. Legătura Sfântului Iosif cu instituţia pompierilor din România o realizează tocmai minunile şi faptele sale, între care şi salvarea cetății Timișoarei, în anul 1653, de la un mare incendiu, produs de armata otomană, ce amenința întreaga așezare.
Tot Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, la solicitarea Asociației Coșarilor din România, devine, prin decizia Sfântului Sinod luată în sesiunea din 28-29 octombrie 2014, și ocrotitorul și protectorul coșarilor (hornarilor) din România.