„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Sfântul Ilie, prăznuit de bănățeni
La praznicul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a slujit la Mănăstirea Românești, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a slujit la Mănăstirea Feredeu, iar Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit la Mănăstirea Dobrești.
Pelerini din întreg Banatul şi-au îndreptat paşii luni, 20 iulie, spre Mănăstirea Româneşti din cadrul Arhiepiscopiei Timişoarei, care şi-a prăznuit la această dată ocrotitorul, pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Bucuria credincioșilor veniţi la hram a fost încununată de prezenţa în mijlocul lor a Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului. Înaltpreasfinţia Sa a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în Altarul de vară al mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, alcătuit din consilieri de la Centrul eparhial, ieromonahi de la mai multe mănăstiri din eparhie şi clerici de la parohiile de pe raza Protopopiatului Făget. Alături de pelerini, la slujbă au participat şi oficialităţi locale şi judeţene. În cuvântul adresat celor prezenţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a evocat viaţa aleasă şi de aspră nevoinţă a slăvitului Proroc Ilie Tesviteanul, ca model pilduitor de credinţă stăruitoare şi de neclintit în Dumnezeu. După Sfânta Liturghie, chiriarhul a oficiat slujba de Sfinţire a apei la izvorul cu apă termală din incinta sfintei mănăstiri, precum şi o slujbă de pomenire în cimitirul monahal, pentru vieţuitorii, ostenitorii şi ctitorii aşezământului trecuţi la cele veşnice. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul coral Theoforos.
Mănăstirea Româneşti, din cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei, se află la poalele munţilor Poiana Ruscă, la un kilometru de drumul ce leagă localităţile Româneşti şi Tomeşti. Mănăstirea mai este numită de credincioşii bănăţeni şi „Balta Caldă”, deoarece în incinta ei se află un izvor cu apă semitermală, cu o temperatură constantă de 18°C, dar şi „Izvorul lui Miron”, aceasta fiind ctitoria Patriarhului Miron Cristea. În anul 1910, Patriarhul Miron Cristea, pe atunci Episcop al Caransebeşului, a făcut o vizită canonică în parohiile din aceste locuri şi, uimit de frumuseţea peisajului, a hotărât zidirea unei mănăstiri. Mănăstirea Românești are hramurile „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” și „Izvorul Tămăduirii”. În prezent, aşezământul monahal este organizat ca mănăstire de maici, cu viaţă de obşte, stareţă fiind monahia Harisa Cruceanu, iar duhovnic, ierom. Marcu Borgovan.
Hram la Mănăstirea Feredeu
Mănăstirea Feredeu din Protopopiatul Lipova, purtând hramul Sfântului Slăvit Proroc Ilie Tesviteanul, s-a bucurat, ca-n fiecare an, de vizita Întâistătătorului Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei. Înconjurat de un ales sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, chiriarhul a oficiat Sfânta Liturghie în prezenţa unui număr mare de pelerini. Din sobor au făcut parte şi protos. Teodor Vid, consilier administrativ-bisericesc şi exarh, pr. Octavian Blaj, consilier economic, pr. Ioan Jidoi, protopopul Lipovei, pr. Adrian Zaha, protopopul Ineului. La momentul cuvenit, în cuvântul de învăţătură, chiriarhul, pe baza citirilor scripturistice ale sărbătorii (Iacob 5; Luca 4) şi a paremiilor (din Cartea a treia a Regilor), referindu-se la viaţa Sfântului Ilie, în condiţiile veacului respectiv (al VIII-lea î.Hr.), a subliniat principalele aspecte ale misiunii profetice, stăruind asupra consolidării credinţei în adevăratul Dumnezeu, cum oglindeşte chiar numele sfântului, apoi răbdarea şi bărbăţia în neajunsurile îndurate pentru râvna sa; de asemenea, răsplătirea lucrării prin înălţatrea minunată la cer spre călăuzirea ucenicilor săi, între care prorocul Elisei, pe calea desăvârşirii până la sfârşitul veacurilor. Drept aceea, şi poporul dreptcredincios îl cinsteşte prin păstrarea credinţei şi tradiţiei moştenite din strămoşi, prin însuşirea numelui său de către credincioşi ca şi de către sfintele locaşuri şi prin cultivarea unui ecumenism sănătos pentru unitatea creştină şi înţelegere între toţi oamenii, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa. Numeroşi credincioşi, printre ei şi copilaşi, s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele lui Hristos. În încheierea praznicului, preacuviosul arhimandrit Ilarion Tăucean, stareţul sfintei mănăstiri, a mulţumit ierarhului pentru participare şi pentru întreaga purtare de grijă arătată cu consecvenţă soborului mănăstirii, de asemenea, clericilor prezenţi şi pelerinilor care cercetează acest binecuvântat aşezământ monahal.
Hramul Mănăstirii Dobrești
Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul a fost cinstită în mod deosebit şi la mănăstirea timişeană Dobreşti, ctitorie a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, originar din aceste locuri. Cu acest prilej, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată în paraclisul de la subsolul bisericii mănăstireşti (aflată în curs de edificare) de către Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi de la mai multe mănăstiri şi parohii din cadrul eparhiei. La slujbă au luat parte localnici din satele aparţinătoare comunei Bara, oficialităţi locale, dar şi credincioşi din Timişoara şi Lugoj. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Ligii Tinerilor Creştini Ortodocşi Români din Lugoj, condus de profesoara Alina Bogoevici.
Aşezământul monahal din Dobreşti, comuna Bara, a luat fiinţă la data de 9 iulie 2003, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Nicolae Corneanu şi la iniţiativa şi stăruinţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel (pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei), originar din această localitate bănăţeană. Lucrările de construcţie desfăşurate la noua vatră monahală avansează, fiind demarate lucrări la biserica mănăstirii şi la noul corp de chilii pentru obşte şi pelerini. Mănăstirea Dobreşti are ocrotitori pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul şi Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. (Protos. Iustin Popovici George Giurgiu)