„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sfântul Ioan Botezătorul cinstit de bănățeni
Cu prilejul sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, mai multe mănăstiri din cuprinsul Mitropoliei Banatului și-au sărbătorit hramul. Programul liturgic a debutat sâmbătă, în ajunul sărbătorii, iar a doua zi a fost săvârșită Sfânta Liturghie arhierească. Și Catedrala Veche din Arad și-a sărbătorit hramul istoric, Sfânta Liturghie fiind săvârșită de Înalt- preasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.
Mănăstirea Morisena din comuna Cenad, județul Timiș, a îmbrăcat duminică, 24 iunie, straie de sărbătoare, cinstindu-și ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Proroc Ioan Botezătorul.
Slujbele religioase închinate Înaintemergătorului Domnului au început în ajun, când a avut loc privegherea de toată noaptea, fiind oficiată slujba Vecerniei, unită cu Litia şi Utrenia. În ziua sărbătorii, în mijlocul obștii monahale și al pelerinilor veniți din satele și orașele aflate în proximitatea mănăstirii, a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.
Chiriarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din Mitropolia Banatului, a săvârșit, în paraclisul de vară al mănăstirii, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. La final, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a evidențiat rolul deosebit al Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, „făclia” Legii Vechi, în lucrarea soteriologică a Mântuitorului Iisus Hristos.
Pe la 1001, la începutul domniei lui Ștefan I, primul rege creștin al maghiarilor și întemeietorul Regatului Ungariei, la Morisena își avea reședința un anume Ahtum, care a adus din Bizanț arhitecți pentru a ridica un palat, dar și o biserică și o mănăstire de rit răsăritean. În lucrarea hagiografică „Legenda Sfântului Gerard” reiese că italianul Gerardo de Sagredo din Veneția, călugăr benedictin, găsește în această mănăstire monahi „greci”, recte de religie ortodoxă. În felul acesta, mănăstirea de la Morisena este considerată a fi cea mai veche așezare monahală atestată documentar de pe teritoriul actual al țării noastre.
Hramul catedralei istorice din Arad
Clericii și credincioșii Parohiei Arad-Centru au sărbătorit, în zilele de 23 și 24 iunie 2018, hramul catedralei istorice din oraș. Cu acest prilej, în seara zilei de ajun a sărbătorii, s-a oficiat slujba Privegherii: Vecernia cu Litie și Utrenia, după care a avut loc o procesiune, în jurul catedralei, cu icoana hramului și o părticică din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul, aflate în vistieria catedralei.
În dimineața zilei de sărbătoare au fost oficiate Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul și slujba Ceasurilor. În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, în prezența oficialităților locale, în frunte cu domnul Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, și a numeroşi credincioși.
În cuvântul de învăţătură, chiriarhul arădean a vorbit despre „Primirea cuvântului dumnezeiesc”, arătată în citirile scripturistice ale zilei, privind cererea sutașului împlinită în vindecarea slugii sale, întărește credința despre întreaga lucrare a lui Dumnezeu în lume, cuvântul său urmându-l sfinții, într-o comuniune pilduitoare pentru creștini, în chip aparte sfinții zilei, Sfântul Proroc Ioan, Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava și Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana.
La momentul rânduit, diaconii Gheorghe Hodrea, Paul-Sebastian Orădan și Viorel Herlo au fost hirotesiți de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei întru arhidiaconi.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat prinoasele aduse în cinstea Sfântului Ioan Botezătorul, apoi s-a oficiat îndătinatul Parastas pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii Catedralei Vechi și s-au sfințit crucile ce vor fi așezate pe cele patru pridvoare de la intrarea locaşului.
La sfârșitul slujbei, părintele Traian-Ioan Micoroi, parohul Catedralei Vechi, a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru deosebita grijă pe care permanent o arată acestui locaș, slujitorilor și credincioșilor care se roagă aici. Răspunsurile liturgice au fost date de cântăreţii stranei Catedralei Vechi, precum și de corul de tineret al parohiei, condus de Mircea Buta.
Unitate în rugăciune la Mănăstirea Poiana Mărului
Câteva sute de pelerini din întreg Banatul, dar și din alte zone, au ales anul acesta să participe la slujbele prilejuite de hramul Mănăstirii Poiana Mărului din județul Caraș-Severin. Atât duminică, în ziua prăznuirii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, cât și în ajunul hramului, pentru obștea mănăstirii a fost o adevărată sărbătoare. Manifestările cu ocazia hramului au debutat sâmbătă, 23 iunie, cu procesiunea din Parohia Măru, până la așezământul monahal, cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care datează din anul 1520 și se păstrează în biserica din această parohie. La finalul procesiunii, icoana a fost așezată spre închinare în biserica mănăstirii, unde toți credincioșii și pelerinii s-au putut ruga Maicii Domnului, închinându-se la icoana pictată în Sfântul Munte Athos cu aproape 500 de ani în urmă. În continuare, au fost oficiate: slujba Vecerniei cu Litie, Utrenia, Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul și rugăciunile de dezlegare. Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în altarul de vară special amenajat, la care au participat credincioși, nu doar din Eparhia Banatului Montan, ci și din Arhiepiscopia Timișoarei, Arhiepiscopia Aradului și din Episcopia Severinului și Strehaiei. În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Lucian l-a hirotesit iconom-stravrofor pe părintele pensionar Pavel Negrei.
„Ne-am bucurat să vedem și în acest an la Mănăstirea Poiana Mărului foarte mulți credincioși veniți din tot Banatul și nu numai. Suntem încântați că la această mănăstire s-au făcut lucrări importante în ultima perioadă, iar credincioșii pot vedea de la un an la altul atât lucruri materiale importante efectuate aici, cât și o sporire duhovnicească, referindu-ne la obștea acestui așezământ monahal. Îi felicităm pe toți ctitorii și binefăcătorii acestei mănăstiri, le mulțumim pelerinilor care au venit să se închine la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și la icoana sărbătorii de astăzi. Le dorim tuturor celor care au urcat până aici să aibă în continuare un post cu pace, liniște și cu mult folos duhovnicesc și să rămână în sufletul și în inima tuturor pacea Duhului Sfânt, ca să putem reflecta cu toții la puterea credinței, a rugăciunii și a cuvântului de binecuvântare”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian la final.
Situată în frumosul peisaj bănăţean din staţiunea Poiana Mărului, această mănăstire a luat fiinţă la iniţiativa preotului paroh Dorel Fercea şi a credincioşilor din Parohia Măru, înainte de Revoluţia din 1989. Biserica zidită în cadrul complexului monahal a fost târnosită pe 24 iunie 2008, de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. Actualmente, osteneala vieţuitoarelor se îndreaptă spre definitivarea lucrărilor de amenajare a ansamblului monahal și peisagistic, precum și a atelierelor de pictură, broderie și croitorie. Printre activităţile administrative, călugăriţele vieţuitoare se îndeletnicesc şi cu confecţionarea de veşminte preoţeşti în atelierele de croitorie și broderie.