„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sfântul Ioan Botezătorul, sărbătorit de bănățeni
La sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Veche din Arad, iar Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a liturghisit la Mănăstirea Timișeni.
Cu prilejul sărbătorii Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Mănăstirea Timișeni, una dintre cele mai reprezentative vetre monahale din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei, și-a cinstit ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului și vestitorul Împărăției eshatologice.
Programul liturgic a debutat în ajunul sărbătorii, cu oficierea Vecerniei Mari unită cu Litia de către un sobor de preoți de la Centrul eparhial, ieromonahi și preoți din cadrul eparhiei. Programul liturgic închinat Sfântului Proroc Ioan a continuat, în noapte, cu Sfânta Taină a Maslului, Utrenia, Ceasurile și Sfânta Liturghie, iar în zorii sărbătorii s-au oficiat Agheasma Mică și Taina Sfântului Maslu.
Serviciul religios din ziua hramului a fost încununat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul bizantin „Sfântul Ierarh Nicolae”. După otpustul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinția Sa a vorbit despre martiriul Sfântului Ioan, ca expresie a responsabilității propovăduirii mesajului divin metanoic.
„Pomenirea Sfântului Ioan Botezătorul la mănăstirea noastră a fost un prilej de bucurie, de comuniune harică și de aducere aminte a mesajului pe care-l poartă acest proroc. În aceste gânduri a celebrat mănăstirea noastră hramul, biserica fiind plină de credincioși. Momentul de bilanţ ce ni-l oferă sărbătoarea hramului Mănăstirii Timişeni ne îndeamnă să ne îndreptăm gândul către cei care s-au ostenit, atât întru zidire pământească, cât mai ales întru zidire cerească. Chiar dacă timpul parcurs este relativ scurt, în comparaţie cu marile şi vechile vetre monahale din ţara noastră, mănăstirea de la Timişeni are prisositoare mărturii de trăire şi luptă creştină şi călugărească spre slava lui Dumnezeu şi mântuirea tuturor. Chipurile părinţilor duhovnici şi ale maicilor vieţuitoare în acest stup de albine duhovniceşti au rămas vii în conştiinţa călugărilor şi a creştinilor care au cunoscut mănăstirea de la Timişeni. Fie că pomenim pe întâiul îndrumător al aşezământului monahal, arhimandritul Iustinian Dalea, neobosit luptător pentru întărirea vieţii monahale în Banat, sau pe duhovnicii de suflet care au fost părinţii Gherasim Moisescu şi Valerian Jic, alături de mărturisitorul pentru credinţă şi neam, părintele Ioan Negrutiu, pe stavrofora Elefteria Fiscu, stareţă pentru mulţi ani a mănăstirii, toţi au reprezentat pietrele care au zidit şi zidesc edificiul duhovnicesc al lavrei de la Timişeni”, a spus părintele arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei.
Mănăstirea Timișeni este ctitoria Mitropolitului Vasile Lăzărescu, din anul 1944. Desfiinţată în timpul regimului comunist, a fost reorganizată prin stăruinţa IPS Mitropolit Nicolae Corneanu.
Prima biserică s-a construit între 1968 și 1972. Pictura a fost executată de Victor Jurcă din Lugoj, iar sfinţirea locaşului s-a făcut la 29 august 1972. Între timp, s-a mai construit o clădire în care există stăreţia, trapeza şi o parte din chilii. După 1990 s-a dat în folosinţă un corp de clădire pentru pelerini. În 2002 a început construcţia unei biserici noi, a cărei piatră de temelie s-a pus în 10 mai, de praznicul „Izvorul Tămăduirii”, de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae. Tot atunci s-a început construcţia unui nou corp administrativ, finalizat în anul 2011. Biserica nouă a fost târnosită la data de 29 august 2012 de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Liturghie arhierească la Catedrala Veche din Arad
Cu prilejul sărbătorii Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, marți, 29 august 2017, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei a poposit în mijlocul comunității credincioșilor de la Catedrala Veche din Arad. Împreună cu soborul părinților slujitori de la această parohie, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Slujirea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop a fost legată de faptul că Sfântul Ioan Botezătorul este ocrotitorul catedralei istorice a Aradului.
Cuvântul de învățătură al chiriarhului a fost pus sub titlul „Sfârșit de cale” (în baza pericopelor scripturistice ale sărbătorii: Fp. Ap. 13; Marcu 4), adică sfârșitul uneia pământești și începutul alteia cerești, a celui care a fost înger în trup, o misiune împlinită și o istorie începută. Sfântul Ioan Botezătorul - Profet care vestea pregătirea căii Domnului spre sufletele oamenilor, ca Înaintemergător și Botezător al Mântuitorului. Citirile biblice de astăzi arată importanța locului câștigat de Sfântul Ioan în istoria biblică, încununat cu mucenicia în apărarea dreptății, ca și a întregii sale lucrări. Pentru cinstirea Sfântului Înaintemergător și Botezător Ioan au fost scoase și puse spre închinare o părticică din sfintele sale moaște, aflate în vistieria Catedralei Vechi.
La final, părintele paroh Traian Micoroi a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea pe care a revărsat-o peste preoții și credincioșii Parohiei Arad-Centru prin slujirea Sfintei Liturghii.
Biserica Ortodoxă l-a cinstit marți, 29 august, pe Botezătorul Mântuitorului prin post și rugăciune.