„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sfârșit de an școlar la Parohia Timișoara-Viile Fabric
Sfârșitul anului școlar a fost marcat pentru al șaselea an consecutiv, printr-o nouă excursie oferită în mod gratuit elevilor de pe raza Parohiei Timișoara-Viile Fabric, cu precădere de la Școala Gimnazială nr. 7 „Sfânta Maria” din oraș, participanți la programele educațional-catehetice și la atelierele de creație desfășurate de parohie.
În prima zi de vacanță, elevii, în număr de 40, însoțiți de preotul paroh Marius Sfercoci, preotul Sorin Lungoci - responsabilul biroului catehetic al parohiei, și diaconul Florin Băran - îndrumătorul copiilor, s-au deplasat într-o excursie de o zi în Banatul Montan, o zonă care ascunde adevărate comori din punct de vedere istoric, dar și din punct de vedere al reliefului păstrat într-o formă nealterată.
Astfel, prima destinație a fost orașul Oravița, care, deși se confruntă cu probleme sociale din cauza sistării exploatării minelor de cărbune și materiale feroase din zonă, oferă o istorie fascinantă și fermecătoare, care practic a așezat astăzi orașul pe un circuit al turismului național și internațional. Am avut posibilitatea de a vizita Teatrul „Mihai Eminescu” din localitate, o bijuterie a barocului vienez de la anul 1817, vatră veche de cultură și artă, pe scena căruia au urcat de-a lungul vremii artiști și muzicologi renumiți, printre care îi amintim pe George Enescu și Ciprian Porumbescu, dar și trupe de teatru, amintind-o pe cea condusă de Pascaly de la Iași, avându-l printre artiști și pe Mihai Eminescu, sufleur al trupei. Copiii au fost fascinați de istoria teatrului prezentată de ghidul local, dar și de bogăția arhitecturală a clădirii.
Următorul obiectiv a fost vechea gară din Oravița, dată în folosință pentru transportul de marfă încă din anul 1863, urmând ca numai peste 6 ani, respectiv în 1869, să ofere posibilitatea și transportului de călători. Pe linia Oravița – Anina circulă un singur tren format dintr-o locomotivă diesel electrică, construită special pentru această cale ferată, și trei vagoane necompartimentate, cu bănci de lemn, construite în anul 1930.
Astfel, pe un traseu impresionant de 34 km, declarat monument istoric, care străbate 10 tuneluri cu o lungime totală de 2084 m și 10 viaducte cu o lungime totală de 843 m, timp de aproximativ două ore cât a durat călătoria, copiii participanți au avut posibilitatea de a admira natura în toată splendoarea ei, frumuseți neatinse parcă de mână omenească.
Ultimul obiectiv a fost vizitarea cascadei Bigăr, situată într-o zonă protejată de interes național, ce oferă un fenomen al naturii de o frumusețe rară, prezentată drept una dintre cele mai frumoase cascade din lume. De asemenea, timpul petrecut în mijlocul naturii a fost prilej pentru cei prezenți de bucurie și de manifestare a inocentei copilării.
Bilanțul zilei s-a făcut la sfârșitul ei, când toți cei ce au participat parcă într-o voce unanimă au exclamat faptul că timpul petrecut împreună la locurile menționate s-a scurs după o altă unitate de măsură, nesesizând repeziciunea trecerii lui, lăsând în urmă amintirile și prieteniile ce ne vor însoți o viață.
Premierea elevilor
Următoarea zi, la Parohia Timișoara-Viile Fabric, după încheierea Sfintei Liturghii, au fost oferite premii elevilor de clasele 5-8 de la Școala Gimnazială nr. 7 „Sfânta Maria” din Timișoara, care în anul școlar 2016 – 2017 au obținut rezultate deosebite la învățătură și purtare.
În prezența credincioșilor, a părinților elevilor și a cadrelor didactice, dintre care amintim pe doamna director adjunct prof. Loredana Palfalvi, doamna inspector școlar la disciplina religie - prof. Daniela Buzatu, doamna Elena Cazacu și domnul Viorel Pescar - profesori de religie la școala în cauză, precum și alte cadre didactice, 49 de elevi care au obținut premiul I, din care 17 cu media generală 10, au fost premiați cu o sumă de bani, cărți și diplome de excelență, în emoția și bucuria celor prezenți.
Este pentru al doilea an consecutiv când prin hotărârea Consiliului parohial și în cadrul parteneriatului educațional încheiat între Școală și Biserică sunt evidențiați elevii care au arătat conștinciozitate, seriozitate și responsabilitate pe tot parcursul anului școlar.
La final, preotul paroh a mulțumit doamnei director Gica Dumitru și cadrelor didactice de la Școala Gimnazială nr. 7 „Sfânta Maria”, pentru tot sprijinul oferit în derularea activităților educaționale și extracuriculare pe tot parcursul anului școlar, dar și credincioșilor, pentru susținerea arătată în toate proiectele parohiale.