„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Sfinții Apostoli Petru și Pavel, cinstiți de bănățeni
La sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Mașloc, Protopopiatul Timișoara II, la finalul căreia a sfințit pictura locașului de cult, iar Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a liturghisit la Schitul Moneasa, județul Arad.
La sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei și Mitropolitul Banatului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din localitatea timișeană Mașloc, Protopopiatul Timișoara II. Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la finalul căreia a oficiat slujba de sfințire a picturii bisericii cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, trecută recent printr-un proces de înfrumusețare, prin purtarea de grijă a preotului paroh Ilia- Pătruț Pavlovici și cu sprijinul autorităților locale, dar și al numeroșilor credincioși.
Pentru activitatea pastoral-misionară şi administrativ-gospodărească desfășurată în parohie, Mitropolitul Banatului i-a oferit părintelui paroh un act de cinstire și de aleasă recunoștință, îndemnându-l ca și de acum înainte să sporească în tot lucrul bun, spre slava lui Dumnezeu și a Sfintei Biserici.
La acest moment deosebit din viața comunității au participat reprezentanți ai autorităților locale, dar și numeroși credincioși din parohie și din împrejurimi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul bizantin „Sfântul Ioan Damaschinul”, format din studenți teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad.
După slujba de sfințire, Părintele Mitropolit a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre viața Apostolilor Petru și Pavel, reliefând zelul pastoral în ceea ce privește propovăduirea Evangheliei lui Hristos lumii întregi.
Biserica Parohiei Mașloc s-a zidit între anii 2004 și 2006, fiind târnosită în data de 2 iulie 2006 de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Pictura locașului de cult a fost realizată de pictorii Cornel Pașcanu și Marcel Trifa.
Prăznuire la schitul de la Moneasa
În ziua de prăznuire a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a aflat în mijlocul preoților și credincioșilor de pe Valea Deznei, la schitul monahal din staţiunea balneoclimaterică Moneasa, Protopopiatul Sebiş, cu prilejul sărbătoririi ocrotitorilor spirituali. Înconjurat de soborul preoţilor slujitori, în prezenţa a numeroși pelerini, în mare parte veniţi în staţiune pentru odihnă şi tratament, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica de lemn a schitului. În cuvântul de învăţătură, chiriarhul arădean a vorbit despre „cheile Împărăției cerurilor” (cf. II Cor. 11-12; Matei 16), simboluri ale tainelor Bisericii, ale preoției prin puterea de a lega și dezlega toate frământările sufletești, deschizând porțile raiului și călăuzind suirea continuă până la al treilea cer, unde a fost răpit apostolul neamurilor. Citirile scripturistice ale sărbătorii Sfinților Apostoli se referă la cei doi corifei, privind însă și pe ceilalți ucenici ai Domnului, harul dumnezeiesc întărindu-i peste slăbiciunile omenești, tocmai spre a putea împlini apostolatul încredințat de Mântuitorul, adică întreita misiune mântuitoare: de învățătură, slujire sacerdotală și cea împărătească; de unde și îndemnul pentru credincioși de a conlucra prin credință și fapte bune. Locul pitoresc al așezământului monahal înalță cugetul spre frumusețile cerești, prin rugăciune stăruitoare, a mai spus Înaltpreasfinția Sa.
Hramul Parohiei Curtici
Sâmbătă, 30 iunie, biserica din Curtici și-a serbat ocrotitorii, pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. La acest praznic a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei. A fost săvârșită slujba Vecerniei, urmată de procesiunea de înconjurare a bisericii în glasul clopotelor și al intonării troparului Sfinților Apostoli.
După încheierea procesiunii, intrând în biserică, Părintele Arhiepiscop a rostit un cuvânt de învățătură în care a prezentat aspecte esențiale din viața și activitatea Sfinților Apostoli, a accentuat importanța sărbătorii hramului, menționând că acesta „trebuie să fie un cântar al celor împlinite și al celor pe care le mai avem de îndeplinit, în viața noastră, în biserica, istoria şi lumea care au viitor în mâinile lui Dumnezeu”.
Totodată, în concordanță cu martiriul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, a prezentat legătura cu Anul omagial al făuritorilor Marii Uniri: „Apostolii s-au jertfit pentru credință, însă martiri și mărturisitori am avut și noi, în frunte cu preoții și dascălii, apostolii neamului românesc, care au crescut tineretul în frica lui Dumnezeu, a unității și dragostei de neam și credință”.