„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sfinții Împărați Constantin și Elena sărbătoriți în Banat
De sărbătoarea Sfinților Împărați, Întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost prezent în Parohia Timișoara Fabric-Est din Protopopiatul Timișoara 2, iar Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Zădăreni, Protopopiatul Arad.
Părintele Mitropolit Ioan a fost întâmpinat de părintele protopop Mircea Szilagyi, de preotul paroh, Cristian Tomescu, de preoții invitați și de credincioșii parohiei.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, care a vorbit despre momentul istoric pe care l-a scris Sfântul Constantin cel Mare pentru lumea creștină: „Mai zilele trecute, am serbat Învierea Domnului, iar acum, într-un fel, învierea Bisericii. Biserica pe care a întemeiat-o Hristos a fost zidită din sufletele primilor creștini și întărită cu sângele Mântuitorului și a atât de mulţi martiri. Imperiul Roman se întindea de la Oceanul Atlantic și până în Orientul Mijlociu, iar religia lui era una păgână, o închinare la idoli. Și iată, în acest mare imperiu se naște creștinismul, care nu a fost acceptat nici de poporul lui Israel, în sânul căruia s-a născut, nici de autoritățile romane din acea perioadă. Și în acele vremuri, existau mulți împărați care îi treceau prin sabie pe creștini; dar până într-o zi, cînd Dumnezeu a hotărât să învieze Biserica pe care o întemeiase Fiul Său iubit, Domnul nostru Iisus Hristos. Și aceasta a fost după trei sute de ani de suferințe; a fi creștin în acea vreme însemna să ai la pieptul tău actul de condamnare la moarte; nu aveai de ales, decât a te lepăda de Hristos, de credința în Sfânta Treime, sau să treci prin sabie”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Din anul 321 sărbătorim ziua de duminică
„În părțile de Apus ale Imperiului stăpânea Constanțiu Clor (293-306), cel pe care l-a învrednicit Dumnezeu să nască un fiu, pe Constantin, cel pe care îl prăznuim. După moartea tatălui, armata îl proclamă pe Constantin împărat. Acesta a dorit să unească imperiul și astfel, în anul 312, se luptă cu Maxențiu, la Roma, pe podul Milvius sau al Vulturului. În noaptea dinaintea luptei, Sf. Constantin cel Mare a avut un vis, în care i s-a arătat deasupra soarelui o cruce și deasupra scria: «Întru acest semn vei învinge». Semnul crucii a fost pus pe steagurile și pe scuturile ostașilor, și în acest fel a învins. De acum împăratul Constantin își schimbă atitudinea față de creștini, Crucea fiind semnul biruinței lui Hristos. După acestă luptă, mama sa, Sfânta Elena, a insistat pe lângă fiul ei, să facă ceva pentru creștini, să nu mai fie persecutați. Astfel, în anul 313, pe când se afla în cetatea Mediolanului, Milanul de astăzi, împreună cu co-împăratul Liciniu, a emis un edict prin care dădea libertate de conștiință tuturor cetățenilor din Imperiul Roman, fiecare putând să-și manifeste credința sa. După acest moment, în Imperiul Roman au fost încreștinate legile, adică s-a interzis să mai fie condamnat cineva la moarte prin răstignire, multe temple păgâne au fost date creștinilor, ca locașuri de rugăciune, iar din anul 321 (în tot Imperiul Roman) și până astăzi, se prăznuiește ziua întîi a săptămânii, duminica, ziua Învierii Domnului Hristos”, a mai spus Înaltpreasfinția Sa.
La final, preotul paroh a fost felicitat pentru finalizarea lucrărilor de la casa parohială și activitatea de înfrumusețare a bisericii.
Slujire arhierească la hramul bisericii ortodoxe din Zădăreni
Sâmbătă, 21 mai, credincioşii din Parohia Zădăreni, Protopopiatul Arad, şi-au prăznuit ocrotitorii spirituali, pe Sfinţii Mari Împăraţi şi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena. Cu acest binecuvântat prilej, au avut deosebita bucurie de a-l avea în mijlocul lor pe Întâistătătorul eparhiei arădene, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei. Ierarhul a fost întâmpinat în faţa bisericii de soborul slujitor în frunte cu protos. dr. Iustin Popovici, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Aradului, de oficialităţile locale şi de tinerii îmbrăcaţi în frumoase straie populare.
Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi.
La momentul rânduit, chiriarhul a rostit cuvântul de învăţătură pus sub titlul „Educaţia religioasă în vremea şi împărăţia Sfântului Constantin cel Mare” (şi pe baza citirilor scripturistice ale sărbătorii), subliniind legătura Bisericii cu celelalte instituţii şi cu şcoala în mod deosebit, pecetea creştinismului pe civilizaţia europeană şi implicit pe aceea a celorlalte părţi ale globului, exemplificând şi cu contribuţia familiei în toate timpurile şi locurile, având ca referinţă însăşi familia sfinţilor prăznuiţi sâmbătă. De asemenea, s-a arătat importanţa Sfântului Constantin cel Mare, prin prisma funcţiei imperiale, pentru răspândirea şi întărirea religiei creştine ca factor important în progresul lumii şi pentru mărturia dată în acest sens, fiind socotit de către Biserică nu doar Mare, ci şi Sfânt, întocmai cu Apostolii Mântuitorului. Hramul bisericii parohiale aduce în conştiinţa credincioşilor această importanţă concretizată azi prin bunele raporturi dintre Biserică şi Stat în împlinirea îndatoririlor creştineşti şi cetăţeneşti oglindite în paginile de istorie bisericească şi naţională. Anul omagial al educaţiei religioase în cadrul Patriarhiei Române este şi acela care va înscrie în curând Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, care aminteşte şi şirul Sinoadelor Ecumenice începute prin implicarea sfinţilor pomeniţi. Totodată, această zi a încununat pe tinerii premiaţi ai Concursului Naţional „Biserica şi şcoala din sufletul meu”, la Sfânta Patriarhie, care şi-a sărbătorit şi unul din hramuri, sărbătoarea fiind patronată de către Întâistătătorul Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a mai amintit Înaltpreasfinţia sa.
Imediat după Sfânta Liturghie, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei a avut loc întrunirea preoţilor din cadrul Cercului pastoral misionar, nr. 5 Vinga, coordonat de către preotul Horia Ştefan de la Parohia Secusigiu. Aceasta a debutat cu înconjurarea bisericii, după care a urmat slujba de Te Deum. Potrivit tradiţiei locale, s-au binecuvântat colacul şi celelalte prinoase aduse cu ocazia sărbătoririi hramului.
Referatul principal a fost susţinut de părintele paroh Sorin Higioşan, care a vorbit despre „Aspecte legate de educaţia religioasă în viaţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”.
Organizatorii au oferit tuturor celor prezenţi la eveniment o agapă frăţească, la căminul cultural din localitate. În acest cadru, formaţia de dansuri „Românaşul” din Zădăreni a prezentat un frumos spectacol, care i-a încântat pe cei prezenţi.