„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Sfinţire de catapeteasmă şi târnosire de biserică în Banat
În Duminica a 24-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Fibiș, Protopopiatul Timișoara II, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a liturghisit în biserica Parohiei Vladimirescu I, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a târnosit biserica din localitatea Cârnecea, judeţul Caraș-Severin.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a fost în Duminica a 24-a după Pogorârea Duhului Sfânt în mijlocul credincioșilor din Parohia Fibiș, Protopopiatul Timișoara II, săvârșind Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, împreună cu un sobor de preoți din care a făcut parte părintele Marius Sfercoci, inspector bisericesc, părintele protopop Mircea Szilagyi, Protopopiatul Timișoara II, părintele paroh Ioan Bolbos și alți preoți invitați. După sinaxa euharistică, Mitropolitul Banatului a oficiat slujba de binecuvântare a lucrărilor de reparație și consolidare efectuate în ultima vreme la locașul de cult. De asemenea, chiriarhul a sfințit și noul iconostas, realizat de curând. Cu acest prilej, în semn de recunoștință pentru efortul depus la consolidarea și înfrumusețarea bisericii, Părintele Mitropolit Ioan a acordat părintelui paroh un act de cinstire. La final, Mitropolitul Banatului a rostit un cuvânt de învățătură referitor la pericopa evanghelică a Sfântului Apostol Luca (8, 41-56) despre minunea învierii fiicei lui Iair.
Prima atestare documentară scrisă a localității apare în anul 1234 ca „Villa Fives”. Tot începând cu această perioadă și până la 1552, se consemnează în arhivele vremurilor că Fibișul a fost în posesia regilor maghiari într-un district privilegiat. În 1717, conscripția fiscală austriacă amintește de vatra fibișană cu 20 de case, iar în perioada 1718-1779, localitatea apare în posesiunea curții împărătești de la Viena. În 1743 se consemnează că în „Fibesch sunt 95 de capi de familie”. După doi ani, în anul 1745, apare atestarea bisericii ortodoxe române din Fibiș, vatra de seamă a satului rămânând în jurul bisericii românești. În anul 1918, reprezentanți ai satului participă la Marea Unire de la Alba Iulia, în frunte cu primarul satului de atunci, Moise Pelea. Biserica actuală cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, construită pe locul alteia mai mici, a fost ridicată în anul 1812, ctitor fiind Petru Thokoly. Biserica este zidită din cărămidă arsă, în stil baroc vienez, obișnuit în Banat. Biserica a îmbrăcat haina picturii între anii 1979-1981, în tehnica fresco, realizată de Vasile Munteanu și ucenicul lui, Silviu Dirstaru, pe cheltuiala credincioșilor comunității parohiale. În exteriorul bisericii sunt pictate scene biblice și chipuri de sfinți.
Slujire arhierească la Biserica „Sfântul Dimitrie” din Parohia Vladimirescu I
În Duminica a 24-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Vladimirescu I, pentru a sărbători pe ocrotitorul spiritual al parohiei. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența autorităților locale și a numeroșilor credincioși.
Cuvântul de învățătură rostit de chiriarh a fost intitlulat „Pământ sfințit” (în legătură cu sărbătorirea în Patriarhia Română a unui deceniu de arhipăstorire a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cu anul omagial și comemorativ și cu lecturile scripturistice ale duminicii: Efeseni 2; Luca 8), în care a prezentat viețile sfinților Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Dimitrie cel Nou și Serafim de Sarov, cinstiți în aceste zile la Bucureşti, oglindind unitatea Ortodoxiei de pretutindeni și mai ales a popoarelor ce au purtat greutățile vremurilor, pilda celor pomeniți fiind pentru creștini îndemnul de a stărui în râvna spre asemănarea cu Dumnezeu. Sfintele lor moaște sunt mărturii ale sfințirii lumii înconjurătoare prin îmbunătățirea continuă a ființei datorită harului divin de care se învrednicește făptura. „Hramul bisericii parohiale «Sfântul Mare Mucenic Dimitrie» prilejuiește și în acest loc trăirea în atmosfera praznicului amintit”, a subliniat chiriarhul.
Referitor la Evanghelia zilei, Înaltpreasfinția Sa a adăugat că „vindecarea și învierea, săvârșite de Mântuitorul dau o deplină încredințare despre puterea lui Dumnezeu care plinește toate spre bine”.
La final, părintele paroh Petru Bercean-Negrean a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei pentru prezența în mijlocul păstoriților săi la acest ceas de sărbătoare a parohiei, precum și tuturor slujitorilor și credincioșilor prezenți.
Târnosirea Bisericii din localitatea Cârnecea
În Duminica a 24-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost în mijlocul credincioșilor din Parohia Cârnecea, Protopopiatul Reșița, pentru a târnosi biserica parohială, după 178 de ani de la prima sfințire. Preasfinția Sa a sfințit Biserica „AdormireaMaicii Domnului” în urma amplelor lucrări efectuate atât la exterior, cât și la interior, pictura și Sfânta Masă fiind restaurate și înfrumusețate. În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi şi în prezenţa a numeroși credincioși, foarte mulți copii și tineri purtând haine populare.
„Am poposit în această frumoasă duminică de toamnă aici, în Parohia Cârnecea, pentru a târnosi sfântul locaș construit în secolul al 19-lea, dar care nu a fost târnosit până acum. De aceea, în ultima vreme, părintele paroh dimpreună cu credincioșii acestei parohii, Consiliul și Comitetul parohial au lucrat foarte mult ca această biserică să fie renovată, și după 33 de ani de slujire a părintelui Păuniță ne aflăm aici să sfințim acest locaș și să ne bucurăm împreună cu toți ctitorii și binefăcătorii, cu reprezentanţii autorităților locale și cu toți cei care iubesc podoaba Casei lui Dumnezeu”, a spus Preasfințitul Părinte Lucian.
Pentru munca depusă în slujba lui Dumnezeu și a oamenilor, părintele paroh Păuniță Secula a fost hirotesit iconom de către ierarh. De asemenea, Părintele Episcop a oferit și binefăcătorilor sfântului locaș Diploma de excelență „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”.
Biserica „Adormirii Maicii Domnului” din localitatea Cârnecea a fost construită între anii 1834-1836 în stil baroc-vienez de către nobilul sârb Spasie Iagodici, care este înmormântat în pronaosul bisericii, iar pictura a fost realizată în anul 1936 de pictorul George Popovici și Nicolae Popovici din Grădinari. În 1839, biserica a fost sfințită de Episcopul Iosif Raiacici al Vârșețului.