„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sfințiri de biserici în Banat
În Duminica a 23-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, și de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria. De asemenea, în Mitropolia Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit în Parohia Arad-Micalaca Veche II, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost prezent în mijlocul comunității din Mehadia.
În Duminica a 23-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit slujba târnosirii Bisericii „Nașterea Domnului” din Parohia Arad-Micalaca Veche II, urmată de Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoți și în prezența autorităților centrale, județene și locale, precum şi cu participarea unui număr mare de credincioși din parohie și din întreg municipiul Arad. Din sobor au făcut parte părintele Visarion Neag, starețul Mănăstirii Crișan, părintele Flavius Petcuț, protopopul Aradului, și părintele arhid. dr. Tiberiu Ardelean, inspector bisericesc. Biserica a fost unsă la exterior și înlăuntru cu Sfântul și Marele Mir și stropită cu apă sfințită. Sfintele Moaște au fost aşezate în piciorul Sfintei Mese, apoi hrisovul semnat de soborul slujitor. Icoanele Sfinților Evangheliști au fost apoi lipite în cele patru colțuri ale Sfintei Mese. În timpul Sfintei Liturghii a fost înălțată rugăciune de pomenire pentru ctitorul sfântului locaș, părintele Iacob Bupte, trecut la Domnul cu doar cinci luni în urmă.
La momentul rânduit, chiriarhul a rostit un bogat și pilduitor cuvânt de învățătură, intitulat: „Lupta cea nevăzută” (cf. lecturilor biblice de la Efeseni II, 4-10 şi Luca VIII, 26-39). În lupta nevăzută, nu cea obișnuită pe câmpul material, ci cea purtată pe cel spiritual, Mântuitorul vindecă pe demonizatul din Gherghesa care, smuls de sub stăpânirea celui rău, vrea să-L urmeze pe Domnul, dar este trimis să propovăduiască binefacerile Lui, începând cu casa și familia sa. Cuvintele psalmului 23 intră în rânduiala târnosirii (sfințirii) bisericii, îndemnând pe fiecare credincios să intre pe ușa bisericii, spre a putea deschide ușa sufletului, a propriei ființe, biruind astfel orice răutate, spre a sluji Binelui, prin faptele potrivite acestuia. Noua biserică târnosită acum reprezintă icoana biruinței Mântuitorului în sufletele credincioșilor, cum arată de fapt și hramul acesteia – „Nașterea Domnului” și „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.
Pentru activitatea gospodărească și misionară desfășurată în ultimii ani, preacucernicul părinte Aurelian Popa, preot slujitor, a fost hirotesit iconom stavrofor. Chiriarhul a acordat preotului paroh Mircea Bupte diploma de vrednicie pentru întreaga activitate la edificarea și finalizarea acestui locaș de cult.
Un cuvânt special de mulțumire a fost adresat preoților pensionari din cartier, pr. Emil Roman și pr. Pavel Goldiș, care au contribuit semnificativ la realizarea acestui obiectiv bisericesc.
Parohul a mulțumit în numele celor prezenţi Înaltpreasfințitului Părinte Timotei pentru prezență, sprijin și îndemn, oferindu-i o icoană cu Nașterea Domnului. Mulțumiri au fost aduse oficialităților locale și centrale pentru sprijinul oferit, dar și credincioșilor pentru implicare în lucrarea de zidire și împodobire cu pictură a bisericii. Răspunsurile liturgice au fost date de cântăreții stranei și de corul parohiei. După Sfânta Liturghie, credincioșii au avut posibilitatea să se închine în Sfântul Altar până la orele serii, primind în dar o carte monografică a bisericii, publicată cu finanțarea Primăriei Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură Arad.
Târnosirea bisericii din Parohia Mehadia
Ziua de 21 octombrie 2018 a fost una foarte importantă pentru credincioșii din Parohia Mehadia, Protopopiatul Băile Herculane. Întrucât biserica parohială cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” a fost restaurată în întregime între anii 2013 şi 2018, duminică, 21 octombrie, aceasta a fost târnosită la 237 de ani după prima sfințire. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost prezent în mijlocul comunității din Mehadia și a săvârșit slujba de sfințire a sfântului locaș, după care a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Pe părintele paroh Ciprian Danci ierarhul l-a hirotesit iconom-stavrofor, iar celor care s-au implicat în procesul de renovare și înfrumusețare a bisericii le-a oferit diplome și acte de cinstire.
În curtea bisericii își dorm somnul de veci protopopul și istoricul Nicolae Stoica de Hațeg și generalul Nicolae Cena, unul dintre făuritorii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Întru pomenirea acestor înaintaşi, părintele Episcop Lucian a săvârșit o slujbă de pomenire.
„Este foarte important că aici, în Mehadia, o localitate cu rezonanță pe harta episcopiei și a țării noastre, după renovări considerabile, am târnosit această biserică din secolul al 18-lea. Astăzi, mulți credincioși au ales să vină la biserică și să fie alături de noi la rugăciune și am considerat că suntem în a doua catedrală a Eparhiei Caransebeșului, pentru că această biserică a fost înfrumusețată cu o pictură deosebită, iar numele Mehadiei a făcut parte din titulatura episcopilor de Caransebeș. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi istorică, de bucurie și de veselie duhovnicească și îi felicităm pe toți cei care au contribuit la înfrumusețarea acestei biserici, rugându-L pe Mântuitorul să-i binecuvânteze pe credincioșii care se roagă și viețuiesc pe aceste meleaguri binecuvântate din sudul Banatului Montan”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Biserica a fost construită în anul 1780, prin contribuția tuturor credincioșilor, fiind sfințită pentru prima dată în 20 iulie 1781 de Episcopul Vichentie Popovici al Vârșețului și Caransebeșului. În 1788, locaşul a fost incendiat de turci, iar la 6 mai 1796 a fost sfinţit după renovare de Episcopul Iosif Ioanovici de Șacabent. Pe 23 ianuarie 1838, în urma unui cutremur de pământ, biserica a fost grav avariată, fiind reconstruită din piatră și cărămidă și acoperită cu tablă şi resfințită la 20 iulie 1908 de către Episcopul Nicolae Popea. Între anii 2013 şi 2018, ea a fost restaurată integral, pardoseala a fost placată cu gresie și pictată în tehnica fresco de către pictorii Bogdan și Alexandru Stanciu.
Tot duminică, Preasfințitul Părinte Lucian a vizitat și Parohia Bârza din același protopopiat, unde a săvârșit slujba Vecerniei și a adresat credincioșilor adunați la rugăciune, printre care foarte mulți copii și tineri, un cuvânt de învățătură.