„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sfințiri în prima duminică a Postului Nașterii Domnului
În Duminica a 26-a după Rusalii, care a fost şi prima duminică din Postul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit în mijlocul credincioşilor din Parohia Cuied, Protopopiatul Sebiş, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Sat Bătrân, Protopopiatul Caransebeș.
În prima duminică din Postul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, mii de credincioși bănățeni au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de la Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului. După chinonic s-a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima duminică a Postului Nașterii Domnului.
Fiind prima duminică din post, foarte mulți copii și credincioși s-au împărtășit la momentul cuvenit cu Sfintele Taine. La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a rostit un cuvânt de învățătură, reliefând semnificațiile duhovnicești ale pericopei evanghelice duminicale de la Sfântul Apostol Luca (12, 16-21), despre pilda bogatului căruia i-a rodit țarina. Totodată, chiriarhul a evidențiat și importanța Postului Crăciunului, asemeni unei călătorii spre Betleem, pe care fiecare creștin este dator să o facă în această perioadă.
„Din această duminică, prima din Postul Crăciunului, începem, iubiți credincioși, călătoria noastră spre Betleem. Dumnezeu să ne ajute să putem călători împreună și nici unul dintre frățiile voastre să nu vă pierdeți pe acest drum sfânt și dacă este posibil să mai puneți pe brațele voastre binecuvântate și alte suflete, ca și ele să ajungă la Betleem, pentru a se întâlni cu Pruncul Iisus, cu Maica Domnului și cu îngerii din înaltul cerului”, a spus Părintele Mitropolit Ioan.
Slujire arhierească și binecuvântare de lucrări în Parohia Cuied
În Duminica a 26-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit în mijlocul credincioşilor din Parohia Cuied, Protopopiatul Sebiş, spre a binecuvânta şi sfinţi lucrările săvârşite la biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare”, precum şi lucrările la casa parohială. Chiriarhul a fost întâmpinat în fața bisericii de protopopul locului, de preoții din vecinătate și de copilași îmbrăcaţi în port naţional. După sosire, chiriarhul arădean a săvârşit slujba de sfinţire, înconjurat de un însemnat sobor de preoţi, din care au făcut parte pr. Silviu Faur, consilier bisericesc, pr. Alexandru Botea, protopopul Sebișului, pr. Teodor Faur din Parohia Aradul Nou, pr. Ioan Daşcău (pensionar), pr. Ștefăniță Muţ din Parohia Seleuş, pr. Cătălin Rus din Parohia Sebiş II, pr. Vasile Coşeri din Parohia Paulian, pr. Marian Oarcea din Parohia Almaş, pr. Doru Măriuţă din Parohia Camna, pr. Gabriel Streulea din Parohia Şilindia, pr. paroh Bogdan Coșeri și arhid. dr. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial. După sfinţirea lucrărilor de reînnoire a bisericii a fost săvârşită Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.
Chiriarhul arădean a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Bogăția sufletească”. În cuvânt, chiriarhul a vorbit despre averea sufletească trebuincioasă vieții creștinului, alături de cea materială, ambele într-o împletire armonioasă, asigurând mersul firesc al societății. `Istoria Bisericii și a patriei a confirmat de-a lungul ei această realitate, un exemplu constând în realizarea Marii Uniri, așa cum lămurește și Pastorala Sfântului Sinod pentru această duminică”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
În continuare, părintele consilier Silviu Faur a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod pentru prima duminică din Postul Crăciunului.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Trifon Lugojan” al Catedralei Arhiepiscopale din Arad, condus de teologul Marinel Roz.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a hirotesit în demnitatea de iconom pe preacucernicul părinte Lucian-Bogdan Coșeri ca răsplată pentru activitatea pastoral-misionară desfăşurată în mijlocul credincioşilor pe care îi păstoreşte.
Părintele paroh a mulţumit arhipăstorului din Arad pentru binecuvântările şi dragostea arătată faţă de familia sa preoţească, părintele fiind al şaselea cleric al familiei, precum și tuturor credincioşilor implicaţi, ostenitorilor, binefăcătorilor şi donatorilor pentru frumoasele lucrări de renovare ce s-au săvârşit la sfânta biserică și la casa parohială, rugând pe Bunul Dumnezeu să le dăruiască multă sănătate, bucurie și mântuire.
Biserica din Parohia Sat Bătrân a fost resfințită
În Parohia Sat Bătrân din Protopopiatul Caransebeș a fost duminică zi de mare sărbătoare deoarece în mijlocul credincioșilor a fost Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Ierarhul a sosit pentru resfințirea sfântului locaș, întrucât în ultimii ani s-au efectuat ample lucrări de amenajare și înfrumusețare a acestuia. „Am slujit cu bucurie în această parohie și am binecuvântat exteriorul bisericii, icoanele de pe frontispiciul sfântului locaș, precum și Altarul, deoarece credincioșii împreună cu părintele paroh au investit foarte mult în casa lui Dumnezeu”, a subliniat Părintele Episcop Lucian.
După slujba de sfințire, alături de numeroși credincioși și autorități locale, Preasfințitul Părinte Lucian a săvârşit Sfânta Liturghie. „Ne-am rugat astăzi împreună cu soborul de preoți, diaconi și credincioșii din acest sat, care nu este doar al bătrânilor, ci și al tinerilor și copiilor, chiar dacă denumirea acestei localități este de Sat Bătrân. Spun aceasta pentru că am văzut astăzi la sfânta biserică foarte mulți copii și tineri. Aici, pe valea Timișului, există o viață activă și dinamică din punct de vedere spiritual, credincioșii nu au neglijat partea Mariei, dar şi mai mult, au făcut o lucrare deosebită și în latura Martei”, a adăugat ierarhul.
Părintele paroh Ion Vela a fost hirotesit iconom de către Preasfințitul Episcop Lucian, iar celor care s-au implicat în efectuarea lucrărilor de renovare a bisericii chiriarhul le-a oferit diplome de cinstire. La finalul Sfintei Liturghii, părintele protopop Florin Ciucur a citit și Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima duminică din Postul Nașterii Domnului.
Biserica „Înălțarea Domnului” din Parohia Sat Bătrân a fost construită în anul 1987, în perioada regimului comunist. Sfântul locaș a fost pictat în anul 1991, iar în 12 iulie 1992 a fost târnosit de vrednicul de pomenire Mitropolit Nicolae Corneanu.