„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Simbolismul Crucii, reliefat de artiști
Expoziţia „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani”, organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, și deschisă zilele trecute la Muzeul de Artă Timișoara îi așteaptă pe timișoreni să deslușească prezența Crucii în varietatea obiectelor.
Expoziţia dedicată Centenarului Marii Uniri aduce în atenție importanța jertfei, după modelul hristic, în viața personală și în cea comunitară. Modurile de abordare a tematicii sunt diverse, de la cel strict dogmatic al icoanei la cel simplu, dar profund în credinţă al artei populare, până la cel elaborat, meditativ al artei culte.
Tipologia obiectelor este variată, de la icoană la pictură de şevalet şi sculptură, de la arta populară la arta cultă, însă în toate este prezentă Crucea, sub diferite aspecte ale sale: Euharistia și prefigurarea acesteia, mărturisirea, jertfa martirică, smerenia, ofranda, rugăciunea, triumful Crucii, Învierea, natura purtătoare a semnului și sensului Crucii. Artiştii s-au angajat într-o expoziţie care nu-i promovează pe ei înşişi, aşezându-se în umbra temei. Participanţii sunt pictori, sculptori şi arhitecți contemporani între care se află peste 60 de personalităţi de primă mărime ale artei contemporane româneşti.
„Noi, cei care suntem aici, cei care ne-am înlănțuit în hora aceasta a Crucii, suntem oameni și, până la urmă, nădăjduim că mesajul va intra în sufletul vizitatorului. Este greu de spus dintr-o dată ce va percepe omul. El va putea alege din ce este aici. Intră într-o grădină, unde este înconjurat de paradis, de unde alege, îndreptându-se către ceva. Este o complexitate atât de mare, încât este imposibil ca ceva să nu ajungă la sufletul lor”, a spus restauratorul Dan Mohanu.
„Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani” este o expoziţie itinerantă, care a debutat în oraşul Unirii, Alba Iulia, în 30 noiembrie 2017, apoi a fost vernisată la Iaşi în 18 ianuarie 2018, la Sibiu în 1 aprilie, la Chișinău în 2 august și la Cluj-Napoca în 14 septembrie, urmând ca anul acesta, după Timișoara, să fie deschisă la Bucureşti. A existat, în toate locațiile, un fond comun de lucrări, îmbogățit prin participarea artiștilor locali, însă modalitatea de expunere, prin contribuția artistului Ion Grigorescu, este de fiecare dată diferită și face din fiecare expoziție o lucrare de artă în sine.
„Este o aventură extraordinară a părintelui Ioan Cojanu ce s-a împlinit în anul acesta al centenarului, în special prin asocierea lui cu oamenii de calitate profesională și umană. Se încearcă o adunare a lumii prin acești artiști, la o comuniune dincolo de comunitate”, a spus etnologul Costion Nicolescu.
Expoziția „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani” a fost organizată de Asociația Eleon cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, al Muzeului de Artă Timișoara, al Mitropoliei Banatului, al dr. Sorin Costina, al Galeriei Romane București și al Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” Alba Iulia.
Expoziţia va fi deschisă la Muzeul de Artă din Timișoara, Piața Unirii nr. 1, în perioada 21 octombrie - 18 noiembrie 2018.