„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Simpozion dedicat pionierului aviației mondiale Traian Vuia, în județul Timiș
La Muzeul „Traian Vuia” din localitatea Traian Vuia, județul Timiș, a avut loc pe 18 martie, Simpozionul „Viața și activitatea lui Traian Vuia”, ediția a VII-a, cu ocazia împlinirii a 113 ani de la primul zbor cu un aparat mai greu decât aerul. Evenimentul l-a avut ca invitat pe generalul de aviație Iosif Rus, iar tema discuțiilor a fost „Activitatea marelui inventator Traian Vuia în timpul Primului Război Mondial”, prilej cu care a fost evidențiată contribuția lui Traian Vuia la unirea Banatului cu România Mare. Au luat cuvântul generalul în retragere Iosif Rus, istoricul Vasile Dudaș. prof. Dumitru Tomoni, prof. Alina Covaci și prof. Radu Păiușan. Au participat reprezentanți ai mediul academic și universitar din județul Timiș, cercetători, aviatori, istorici și reprezentanți ai autorităților locale.
În cadrul evenimentului s-au prezentat cărțile: „Le Banat” (Timishana), de către cercetătorul științific II dr. Ioan David, „Contribuția avocaților din Transilvania și Banat la Marea Unire”, de către avocat Lazăr Gruneanțu și „Comunitatea de avere din Caransebeș și evidența jertfelor bănățene din Marele Război” de către dr. Laurențiu Ovidiu Roșu.
„Având în vedere că se împlinesc 100 de ani de la Conferința de Pace de la Paris, ne-am gândit că este bine să urmărim o temă legată de activitatea desfășurată de Traian Vuia în timpul acestei conferințe. Acesta a fost cooptat în delegația României în calitate de expert tehnic pentru susținerea cauzei românești la acest mare forum al păcii. De asemenea, am avut în vedere că spațiul bănățean omagiază Centenarul, pentru că această zonă s-a unit cu Regatul României în primăvara și vara anului 1919”, a precizat istoricul Vasile Dudaș. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Timiș și Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii – Filiala Timișoara, Asociația aviatorilor din România și Primăria Comunei Traian Vuia.