„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Simpozion Internațional de Sculptură Monumentală
Marți, 14 iulie, în Parcul de Sculptură amenajat de Primăria Municipiului Caransebeș, la intrarea în cartierul Valea Cenchii, s-a desfășurat cea de-a 13-a ediție a Simpozionului Internațional de Sculptură Monumentală din localitate. Evenimentul s-a bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de primarul municipiului Caransebeş, Ion Marcel Vela, directorul Casei de cultură „George Suru”, Ioan Cojocariu, oameni de cultură din Bucureşti, Caransebeş, Reşiţa, Timişoara, Lugoj, veniți la cea mai importantă manifestare de profil din Europa.
Lucrările care au îmbogățit zestrea culturală a Caransebeșului au fost realizate și donate municipiului de mai mulți sculptori din țară, dar și de peste hotare: Annabela Claudia Hoffmann, Germania - „108”, Biao Wang, Taiwan - „Oraş-Munte-Apă”, Jasem Mousa, Palestina - „Căutând complementaritatea”, Aramis Justiz Perera, Cuba - „Al 5-lea element”, Valeriano Hernandez, Spania - „Îmbrăţişare”, Carlos Enrique Valdez, Argentina - „Uniune naturală”, Siti Kanta Pattnaik, India - „Chintesenţa păcii”, Sergii Oleshko, Ucraina - „Patos”, Stefano Grattarola, Italia - „Camera amintirilor”, Petre-Virgiliu Mogoşanu, România - „Viaţa ca un dans” și Eugen Petri, România - „Hermes”. După discursurile oficiale, fiecare artist a fost prezentat publicului, a fost intonat imnul ţării de origine al fiecăruia, iar primarul Ion Marcel Vela le-a înmânat diplomele de participare şi suvenire. Principalul sponsor al simpozionului, Ioan Şot, care a donat şi anul acesta piatra pentru sculpturi, a primit din partea primarului Ion Marcel Vela diploma de cetăţean de onoare al municipiului Caransebeş. „Nu ne vom opri aici, vom continua cu un simpozion în travertin, vom primi cadou peste zece opere de artă. Nu în ultimul rând, prin parteneriatul pe care l-am discutat deja cu unul din artiștii de la ediția din acest an, doamna Hoffmann, vom avea și posibilitatea financiară să ridicăm în Caransebeș un muzeu de artă modernă. În acest fel, putem provoca artiștii care au făcut cele 100 de sculpturi și, evident, și cei care vor mai veni, să expună o mică operă de artă astfel încât muzeul să întregească tot ceea ce se găsește în oraș. Poate unul dintre ei va fi un viitor mare Brâncuși, iar Caransebeșul va deveni unul dintre cele mai căutate locuri din lume, pentru că are această experiență unică, această amprentă specială din punct de vedere cultural”, a subliniat Ion Marcel Vela, primarul municipiului Caransebeş. Fiecare dintre cele 11 sculpturi realizate în acest an este evaluată la suma de 80.000 de euro, astfel se poate spune că municipiul s-a îmbogăţit cu încă un ansamblu de sculpturi monumentale în valoare totală de 880.000 de euro.