„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Simpozionul național „Voluntariatul creștin”
Școala Gimnazială Nr. 7 „Sfânta Maria” din Timișoara a găzduit, de curând, Simpozionul național „Voluntariatul creștin”, eveniment cuprins în calendarul activităților educative, școlare și extrașcolare al Inspectoratului Județean Timiș. Simpozionul s-a adresat cadrelor didactice, elevilor, reprezentanților comunității locale, care derulează activitățile de voluntariat din perspectiva creștină. Simpozionul s-a desfășurat pe trei secțiuni. Prima parte s-a adresat cadrelor didactice care predau la clasele primare, gimnaziale, liceale și a avut tema „Educarea tinerilor în spiritul voluntariatului”. Cea de-a doua secțiune s-a adresat ONG-urilor și factorilor reprezentativi ai comunităților locale, a fost prezentată tema „Rolul voluntariatului pentru comnunitate”, iar ultima parte a vizat elevii și studenții, care au încurajat voluntariatul creștin prin mottoul propus „Și eu pot deveni voluntar!” - exemple de bună practică. Au avut loc sesiuni de comunicări, prezentări PPT, eseuri, compoziții, planșe, machete, studii de caz, cercetări. Scopul simpozionului a fost prezentarea activităților de voluntariat din perspectiva învățăturii creștine, derulate atât în unitățile școlare, cât și la nivelul comunității locale și reunirea instituțiilor comunității locale ce pot colabora în vederea organizării de noi activități de voluntariat.
Organizatorii evenimentului au fost Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Mitropolia Banatului și Școala Gimnazială Nr. 7 „Sfânta Maria” din Timișoara. Subiecte propuse spre dezbatere, precum „Importanța activităților de voluntariat în formarea personalității copiilor”, „Și cei mici pot face lucruri mari!”, „Sunt bibliotecar voluntar și caut o carte!”, „Voluntariat din suflet și rațiune, valoarea voluntariatului creștin”, „Voluntariatul, treapta care duce la sfințire” ș.a, au adus o mai bună cunoaștere a voluntariatului creștin, atât pentru profesori, cât și pentru tinerii care au participat la întâlnire. Manifestarea a fost dedicată și Zilei Învățătorului, a Dascălului, moment important când a fost citit mesajul ministrului educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, un mesaj de apreciere și respect față de toți dascălii. A fost prezentat și un moment artistic de către elevii din clasele primare ai școlii și-au exprimat admirația și recunoștința față de învățătorii lor printr-un moment artistic. Partenerii evenimentului educativ au fost Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Casa Corpului Didactic Timiș, Sindicatul Independent al Învățământului Preuniversitar „Spiru Haret” din Timișoara și Asociația „Împreună pentru copii” și Parohia Ortodoxă Română Viile Fabric Timișoara. (Valentin Birău)