„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Sinaxă monahală în Episcopia Caransebeșului
Săptămâna aceasta, la Centrul eparhial din Caransebeș, s-a desfășurat sinaxa monahală la care au participat stareții, starețele și duhovnicii mănăstirilor și schiturilor din cuprinsul Episcopiei Caransebeșului. În debutul evenimentului ce a avut loc în Sala festivă „Episcop Elie Miron Cristea” s-a săvârșit o slujbă de Te Deum de către un sobor de protosingheli, în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
În prima parte a sinaxei s-a prezentat un film documentar despre activitatea Eparhiei Banatului Montan în toate domeniile ei de activitate din ultimii 10 ani, realizat de către TRINITAS TV, deoarece anul acesta se împlinește un deceniu de când Preasfințitul Părinte Lucian este Episcop la Caransebeș.
În partea a doua, fiecare reprezentant al așezămintelor monahale a prezentat activitățile pe care le-au desfășurat viețuitorii în decursul anului 2015. Totodată au arătat și proiectele ce se doresc a fi realizate în anul acesta, în special cele care-i privesc pe tineri, având în vedere că anul acesta este Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox în Patriarhia Română. „Am dezbătut probleme curente și i-am provocat pe fiecare dintre cei prezenți să vorbească despre împlinirile și proiectele din anul 2015. Pentru acest an, ne-am bucurat să auzim din partea părinților și maicilor că au proiecte foarte frumoase și îndrăznețe față de tot ceea ce înseamnă educație religioasă și formare spirituală. De aceea porțile mănăstirilor sunt deschise pentru tot ceea ce înseamnă misiune și activități cu tineretul”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
La finalul sinaxei s-au discutat problemele din unitățile mănăstirești din cuprinsul eparhiei, aspecte duhovnicești, dar și probleme administrativ-gospodărești. De asemenea, s-au comunicat unele hotărâri ale autorităților bisericești cu privire la viața monahală. „Am avut în vedere astăzi să evidențiem, pe lângă problemele de ordin duhovnicesc, și alte probleme din punct de vedere administrativ, economic-financiar, cultural și social. Cred că după această sinaxă fiecare dintre noi ne vom axa întreaga activitate pentru a veni în întâmpinarea societății și a tinerilor în special, care frecventează de la o zi la alta tot mai mult așezămintele monahale din cuprinsul Eparhiei Caransebeșului”, a arătat arhimandritul Constantin Timiș, vicar eparhial al Episcopiei Caransebeșului.
În Episcopia Caransebeșului funcționează 25 de așezăminte monahale, dintre care nouă mănăstiri, 14 schituri și două așezăminte social-monahale, cu aproximativ 200 de viețuitori.