„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Slujbe arhierești în Banat
De sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a efectuat o vizită pastorală în Parohia Sânnicolau Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la hramul Mănăstirii Hodoș-Bodrog, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit la hramul Parohiei Bocşa Română III.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a poposit sâmbăta aceasta în mijlocul credincioșilor din Sânnicolau Mare. Mitropolitul Banatului a participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, oficiată de un sobor de preoți și diaconi, format din slujitori de la Centrul eparhial, protopopii eparhiei și preoți de la mai multe parohii din cuprinsul Protopopiatului Sânnicolau Mare. Protos a fost pr. Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei. După slujbă, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a rostit un cuvânt de învățătură referitor la semnificațiile duhovnicești ale slăvitului praznic al Intrării în biserică a Maicii Domnului. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a subliniat credința puternică și stăruitoare a părinților Maicii Domnului, a Sfinților Ioachim și Ana, care, deși ajunseseră la o vârstă înaintată fără a avea urmași, nu deznădăjduiau, ci stăruiau în rugăciune și în cereri neîncetate către Dumnezeu pentru a-i binecuvânta cu un prunc. Totodată, atunci când rugăciunea le-a fost împlinită, cei doi sfinți părinți au adus mulțumire lui Dumnezeu, încredințând-o pe prunca lor cea mult iubită Templului din Ierusalim, spre a-I sluji Domnului în deplină curăție și neprihănire. În ziua de astăzi, cel mai frumos cadou sau cea mai frumoasă jertfă pe care părinții o pot aduce lui Dumnezeu în semn de mulțumire pentru binecuvântarea revărsată asupra familiilor lor este aceea de a veni în Sfânta Biserică și a-și încredința copiii în purtarea de grijă a Mântuitorului Hristos și a Macii Sale Preacurate. De asemenea, Mitropolitul Banatului a adresat un cuvânt de îndemn tinerelor familii pentru a primi cu bucurie pe toți copiii pe care Dumnezeu îi trimite în această lume, nașterea de prunci fiind un dar binecuvântat prin care omul se face împreună-lucrător cu Dumnezeu. În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a pus piatra de temelie pentru capela cu hramul „Sfântul și Dreptul Lazăr, cel înviat a patra zi”, din incinta cimitirului parohial și a sfințit noul sediu al Protopopiatului Sânnicolau Mare din vecinătatea bisericii parohiale.
Hram la străvechea Mănăstire Hodoş-Bodrog
Sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului constituie an de an un binecuvântat moment de bucurie duhovnicească pentru obştea Mănăstirii Hodoş-Bodrog, cea mai veche mănăstire cu viaţă monahală neîntreruptă din secolul XI, deoarece la această dată serbează hramul bisericii celei vechi. Bucuria vieţuitorilor acestei mănăstiri şi a pelerinilor veniţi în număr mare a fost desăvârşită prin prezenţa şi slujirea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a săvârşit aici Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de soborul de slujitori ai sfintei mănăstiri şi ostenitori de la Centrul eparhial. Chiriarhul a fost întâmpinat de părintele stareţ Grigore Timiş şi de întregul sobor la poarta mănăstirii. La Ectenia întreită din cadrul Sfintei Liturghii, s-au înălțat rugăciuni speciale pentru toți cei bolnavi, care se află în spitale și pe patul de suferință, pentru grabnica vindecare, precum și pentru dezrădăcinarea urii și a toată răutatea și înmulțirea binelui și a dragostei dintre oameni, iar la Ectenia pentru cei adormiți, au fost pomeniți și s-au înălţat rugăciuni pentru veşnica odihnă a tuturor celor care s-au stins din viață, prin moarte năprasnică, în incendiul din Capitală. În cuvântul de învăţătură pus sub titlul „Biserică sfinţită” (în baza citirilor scripturistice ale praznicului: Evr. 7; Lc. 10-11), ierarhul arădean a arătat că Maica Domnului este Biserica din care facem parte ca şi membrele unui corp al cărui Cap este Însuşi Domnul. Ea însăşi, cum o numeşte imnografia ortodoxă, este deci Biserică sfinţită, Preacurat Templu al Mântuitorului, Cămara cea de mult preţ, a cărei prefigurare în Legea Veche este Templul din Ierusalim în al cărui altar a şi fost consacrată într-o zi ca aceea a sărbătorii de astăzi. Apostolul zilei adânceşte simboalele acestui templu, iar Sfânta Evanghelie, prin cele două surori care primesc pe Domnul în casa lor, duce cugetarea şi la cele două Testamente, Vechiul şi Noul, unul de pregătire, altul de împlinire a misiunii mântuitoare. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu L-a primit pe Fiul lui Dumnezeu în lumea noastră, El rămânând cu noi în Biserică, înţelegând pe cea din cer, cât şi pe cea de pe pământ, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.
Parohia Bocşa Română III și-a sărbătorit hramul
La praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului, Parohia Bocşa Română III din Protopopiatul Reşiţa și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor parohiei, săvârşind Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în biserica parohială cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”. La slujbă, pe lângă numeroșii credincioși, au fost prezenți și ostenitorii și beneficiarii Complexului de servicii sociale „Sfântul Ierarh Nectarie”, ce se află în curtea bisericii. În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Lucian a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Petru Urdăreanu ce va fi numit preot pe seama Parohiei Berliște, din Protopopiatul Moldova Nouă. Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor Preasfințitul Părinte Lucian a vorbit despre iubirea milostivă pe care trebuie să o avem față de aproapele: „Suntem în Postul Crăciunului, după Duminica Samarineanului milostiv, după ce am ascultat și pastorala Sfântului Sinod al Bisericii noastre și de aceea am slujit astăzi în această parohie pentru a împlini îndemnurile pastoralei și pentru a împleti Liturghia cu filantropia, rugăciunea din biserică cu agapa frățească, din acest centru social. Trebuie să împlinim cuvântul Mântuitorului, care ne spune: «Fiți milostivi precum și Tatăl vostru Cel din ceruri milostiv este», și să avem această iubire milostivă față de toți oamenii, pentru că Samarineanul milostiv, prin excelență Iisus Hristos, a avut milă și a iubit jertfelnic întreg neamul omenesc. De asemenea, suntem chemați în Postul Crăciunului la împlinirea milei creștine și la împletirea rugăciunii cu milostenia, să-i vedem pe cei din jurul nostru cu ochi milostivi, să-i cercetăm pe cei bolnavi, pe cei necăjiți și singuri, să fim aproape de copiii orfani și de bătrânii neajutorați”. Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” a fost înfiinţată în anul 2009. În curtea bisericii se dezvoltă o frumoasă lucrare filantropică, funcţionând Complexul de servicii sociale „Sfântul Ierarh Nectarie”, unde copiii și bătrânii proveniți din medii defavorizate primesc o masă caldă. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea, George Giurgiu)