„În vremea aceea Iisus învăța și de față ședeau farisei și învățători ai Legii, veniți din toate orașele mici ale Galileei, ale Iudeei și din Ierusalim. Iar puterea Domnului se arăta în tămăduiri.
Slujbe de pomenire pentru eroii martiri la Timișoara
La împlinirea a 26 de ani de la tragicele evenimente din decembrie 1989, la Timişoara au fost organizate o serie de manifestări cultural-religioase dedicate omagierii eroilor Revoluției. Și în acest an, la Opera Română a avut loc un spectacol omagial, iar la Catedrala Mitropolitană a avut loc o slujbă de pomenire oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.
Joi, 17 decembrie, zeci de timișoreni, revoluționari, membri ai familiilor celor ucişi în Revoluţie şi reprezentanţi ai autorităţilor de stat au participat la slujba Parastasului săvârșită de Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a adresat și un cuvânt duhovnicesc referitor la jertfa tinerilor timișoreni, care au pus mai presus de viața lor dragostea față de Dumnezeu și de țară, luptând pentru eliberarea poporului român din lanțurile comunismului ateist.
`În candela neamului nostru arde sânge de martir!”
„Este prima dată în viața mea când urc pe treptele acestei catedrale nu pe un covor de flori, ci pe un covor de sânge și de lacrimi. Acest covor nu a fost țesut în altă parte a țării, ci aici, la Timișoara, de tinerii, bărbații și femeile care au plecat în zori să se întâlnească cu moartea. Eroii Revoluției din decembrie ‘89 au învins moartea unei națiuni, au biruit ateismul și au aprins lumina neamului nostru românesc. La Timișoara au aprins prima candelă, însă în această candelă nu au pus untdelemn, ci au pus să ardă sângele și lacrimile lor. Atât timp cât în cadela neamului nostru românesc va arde sângele martirilor, nădăjduim că nu vom pieri ca neam. Dumnezeu să ne ajute, să putem face această sfântă pomenire mereu în bisericile noastre. Să nu-i uităm pe eroii Revoluției, pentru că nici ei nu ne-au uitat și nu ne vor uita niciodată, acolo unde sunt ei, în Împărăția lui Dumnezeu, alături de toți eroii neamului românesc”, a precizat Înaltpreasfinția Sa.
În continuare, au fost depuse coroane și jerbe de flori la Monumentul Revoluției din fața Catedralei Mitropolitane, loc sfințit de sângele a zeci de martiri. Tot astăzi, au fost oficiate slujbe de pomenire a eroilor Revoluţiei la Biserica Martirilor din Timişoara, la Cimitirul Eroilor şi la Cimitirul Săracilor din Timişoara. Un rol important în organizarea evenimentelor l-a avut Asociaţia Luptătorilor din Timişoara Arestaţi în Revoluţie „ALTAR 1989”.
Manifestările prilejuite de împlinirea a 26 de ani de la Revoluția din 1989 au cuprins simpozioane, expoziții, lansări de carte și numeroase activități cu elevii de la mai multe școli și licee timișorene. Un moment important l-a constituit săvârșirea Sfintei Liturghii de către Mitropolitul Banatului la Biserica Martirilor din Timișoara, unde este depusă urna în care se află cenușa eroilor martiri din Revoluție.