„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujire și binecuvântare arhierească la Feneș și Reșița
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a efectuat zilele acestea vizite pastorale în parohii și mănăstiri, slujind Sfânta Liturghie și săvârșind slujbe de binecuvântare pentru mai multe lucrări de construcții. Cu acest prilej, chiriarhul a vizitat câteva dintre locașurile și așezămintele eparhiei puse sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, dar și a Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul.
Obștea Schitului Feneş a primit luni, 9 noiembrie, vizita Preasfințitului Părinte Lucian, cu prilejul sărbătorii Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, patronul spiritual al așezământului monahal de aici. Cu această ocazie, Preasfinția Sa a binecuvântat cu agheasmă biserica nouă a schitului și a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa autorităţilor locale şi a unui număr impresionant de credincioşi, veniţi din tot Banatul şi nu numai. În cadrul Sfintei Liturghii, chiriarhul a înălţat rugăciuni pentru pace şi unitate, dar şi pentru bolnavii internaţi în spitale în urma incendiului din Bucureşti. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La finalul Sfintei Liturghii, toți credincioșii prezenți au fost invitați să participe la o agapă frățească, oferită din partea obștii monahale în curtea schitului. „Foarte mulți preoți și credincioși și-au îndreptat astăzi pașii spre acest așezământ monahal și foarte mulți dintre ei s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Ne-am rugat împreună Sfântului Nectarie și sfinților tămăduitori, care ne pot ajuta cu rugăciunile lor ca să dobândim în primul rând vindecarea sufletească, iertarea păcatelor și apoi vindecarea trupului de toate neputințele. Este o mare bucurie să avem în episcopia noastră un așezământ monahal închinat Sfântului Nectarie Taumaturgul, pe care îl rugăm să ne ajute și nouă și să ne tămăduiască bolile sufletești și trupești, căci este grabnic ajutător, folositor, un prieten și un casnic al lui Hristos și într-adevăr el și-a asumat crucea și L-a urmat pe Mântuitorul cu răbdare, cu smerenie și cu iubire jertfelnică”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Schitul Feneş a luat fiinţă în anul 2001, iar în septembrie 2008 a fost transformat în schit de călugări. Obştea monahală existentă depune eforturi de finalizare a bisericii aşezământului monahal.
Manifestări spirituale și culturale
Cu prilejul hramului, Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Reşiţa a organizat o serie de manifestări spirituale şi culturale. Evenimentele au debutat vineri, 6 noiembrie, la Palatul Cultural din municipiul de pe Bârzava, unde s-a desfăşurat simpozionul cu tema „30 de ani de la translatarea bisericii şi 50 de ani de la pictarea ei”, la care au fost invitați preoți, profesori și ingineri care au participat la translocarea locașului de cult în anul 1985. În ajunul hramului, sâmbătă, 7 noiembrie, credincioşii parohiei s-au bucurat de prezenţa în mijlocul lor a Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, care cu această ocazie a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Alături de autorităţile locale, la sfânta slujbă au fost prezenţi numeroși credincioşi şi foarte mulţi dintre ei s-au împărtăşit cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului. „Știm, din spusele martorilor oculari și a preoților care au păstorit Reșița în anii '80, că toată comunitatea din acest municipiu și mai ales credincioșii care au aparținut de această parohie s-au opus demolării acestei biserici, care se dorea dărâmată de către autorităţile comuniste în anul 1978. Ne bucurăm că astăzi, chiar dacă nu a fost zi de sărbătoare, au fost foarte mulți credincioși la biserică, la acest locaș de cult într-adevăr vechi, dar nou, din punct de vedere al vieții spirituale”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian. La final, ierarhul a săvârşit o slujbă de pomenire pentru ctitorii şi preoţii slujitori, dar şi pentru victimele tragediei din Bucureşti. De asemenea, părintele paroh Gheorghe Şuveţi i-a oferit chiriarhului un album cu fotografii, reprezentând istoria locaşului de cult în imagini. Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Reşiţa a fost ridicată în anul 1872 şi se află în centrul civic al municipiului Reşiţa. În anul 1985, autorităţile comuniste au translatat 55 de metri locaşul de cult şi l-au înconjurat de blocuri.