„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Slujire și misiune în Episcopia Caransebeșului
În a doua săptămână din Postul Adormirii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit Taina Hirotoniei pentru doi tineri teologi și a vizitat situl arheologic aflat în apropierea Catedralei Episcopale din Caransebeș.
La Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a oficiat miercuri, în a doua săptămână din Postul Adormirii Maicii Domnului, Sfânta Liturghie. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Marius Ionuț Iovanescu, iar vineri, 11 august, ierarhul l-a hirotonit preot pe seama Parohiei Ezeriș din Protopopiatul Reșița, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate tot în Catedrala „Învierea Domnului”. În cadrul aceleiaşi slujbe, ierarhul a săvârșit și Taina Hirotoniei întru diacon pentru Alin Despău, care urmează să fie preot pe seama Parohiei Duleu cu Filia Valea Mare.
„Îi mulțumim Bunului Dumnezeu că în Postul Adormirii Maicii Domnului avem candidați la preoție pentru parohiile vacante din eparhia noastră. Maica Domnului să-i întărească în slujirea lui Dumnezeu și a aproapelui și să aibă o misiune curată și plină de roade bune, pentru a-i duce pe cei pe care îi vor avea în păstorire pe calea cea strâmtă, adică în Împărăția lui Dumnezeu”, a subliniat Preasfințitul Lucian.
După Sfânta Liturghie de miercuri, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a vizitat situl arheologic aflat în apropierea Catedralei Episcopale din Caransebeş, unde împreună cu directorul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Adrian Ardeţ, au discutat despre stadiul descoperirilor arheologice din zona bisericii medievale deoarece în ultima perioadă s-au descoperit oseminte ale unor persoane ce datează aproximativ din secolele XV-XVI.
Se aşteaptă ca descărcarea arheologică să se încheie, după care se va trece la înhumarea osemintelor în cimitir conform tradiţiei creştine. Potrivit experţilor arheologi, modalitatea de înhumare a defuncţilor reprezintă o argumentaţie în plus faţă de teoria potrivit căreia bazilica aflată în vecinătatea Catedralei Episcopale a fost de rit bizantin. „Această descoperire arheologică întărește ideea că biserica medievală din centrul Caransebeșului a fost ortodoxă și se pare că a fost distrusă de austrieci în 1695. Sper ca în jurul acestor ruine să nu apară noi clădiri care să umbrească trecutul acestui oraș. Nu este întâmplător ca peste veacuri, chiar lângă biserica medievală să fie ridicată Catedrala Episcopală Ortodoxă. Într-adevăr, ne bucurăm că orașul Caransebeș a fost cel mai puternic centru românesc din tot Banatul, pentru că știm că Banatul de Lugoj-Caransebeș a avut o altă istorie decât Banatul de Timișoara, când vorbim de stăpânirea turcească sau austriacă. După ce săpăturile arheologice se vor finaliza, toate osemintele vor fi reînhumate cu mare grijă în cimitirul istoric al Caransebeșului”, a afirmat Părintele Episcop Lucian după vizitarea sitului arheologic.