„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri arhierești în Duminica a 21-a după Rusalii
Credincioșii din parohia arădeană Mănăştur s-au bucurat în Duminica a 21-a după Rusalii de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a slujit Sfânta Liturghie în biserica parohiei. Și credincioșii din Parohia Padina Matei, județul Caraș-Severin, au trăit clipe de bucurie duhovnicească, participând la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
În Duminica Sfinţilor Părinţi de la Sinodul al VII-lea Ecumenic, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a aflat în mijlocul preoţilor, credincioşilor şi oficialităţilor locale din Parohia Mănăștur, comuna Vinga, Protopopiatul Arad. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială care de curând şi-a sărbătorit ocrotitoarea, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva.
În cuvântul de învăţătură, chiriarhul a vorbit despre „Propovăduirea şi primirea Cuvântului lui Dumnezeu” (cf. Gal. 2; Luca 8), atât pe temeiul Sfintei Scripturi, cât şi al Sfintei Tradiţii, având călăuzirea Bisericii prin Sfintele Sinoade, precum cel de-al VII-lea Ecumenic (787), prăznuit în această zi şi privind cultul sfintelor icoane. Exemplul Sfintei Parascheva, ocrotitoarea acestei biserici, îndeamnă la urmarea Mântuitorului prin jertfa crucii, cum oglindesc şi iconografia şi imnografia acestor zile. Evanghelia duminicii e rânduită şi la deschiderea anului şcolar, în anul acesta ca omagial pentru educaţia religioasă a tineretului creştin ortodox, de formare a celor cărora le revine zidirea duhovnicească în continuare spre propăşirea Bisericii şi a ţării, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.
La final, părintele paroh Nicolae Ursu a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru osteneală şi prezenţă, precum şi pentru dragostea părintească manifestată dintotdeauna faţă de bunii credincioşi ai Parohiei Mănăştur.
După Sfânta Liturghie, chiriarhul arădean a cercetat locul unde se va construi o capelă mortuară şi a dat îndemnurile necesare pentru ducerea la bun sfârşit a acestei lucrări.
Biserica parohială din Mănăştur a fost zidită în anul 1831. Fundaţia bisericii este din piatră de codru, zidurile din cărămidă şi este acoperită cu tablă. Pictura originală a fost realizată de Liubomir Alexandrovici. În anul 1966, pictura a fost restaurată cu ajutorul pictorului Iulian Teodor din Arad. În 2007, s-a restaurat pictura cu pictorul Cosma Ioan din Timişoara. Biserica a fost sfinţită în 15 octombrie 1967 de către Preafericitul Patriarh Teoctist, pe atunci Episcop al Aradului. Din anul 1991, preot paroh este părintele Nicolae Ursu.
Slujire arhierească la Parohia Padina Matei
Tot în Duminica a 21-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Padina Matei, Protopopiatul Moldova Nouă. Cu acest prilej, Preasfinția Sa, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”. La sfânta slujbă au fost numeroși credincioși, foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în haine populare specifice zonei, printre care și autorități locale. La momentul potrivit, cei care s-au pregătit au fost împărtășiți cu Sfintele Taine. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele paroh Marian Ovidiu Sarchiz a fost hirotesit iconom, pentru statornicia și grija care o poartă de parohia sa. De asemenea, ctitorilor și celor care se implică în întreținerea sfântului locaș, ierarhul le-a oferit Diploma de excelență „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul”. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
„După 7 ani suntem din nou împreună cu preotul și credincioșii din această parohie, foarte izolată, din Munții Locvei. Ne-am bucurat să vedem aici un preot statornic și răbdător, un preot jertfitor, care păstrează candela rugăciunii și a slujirii mereu aprinsă și de asemenea ne-am bucurat să vedem tineri și copii, îmbrăcați în haine de sărbătoare și foarte mulți s-au pregătit să primească Sfintele Taine. Vedem astfel că și biserica vie din sufletele credincioșilor de aici este consolidată și îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să ocrotească această parohie, iar sămânța Cuvântului să aducă rod însutit în inimile bune și curate ale acestor oameni minunați”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
La orele după-amiezii, Preasfințitul Lucian a sfințit o troiță ce a fost amplasată în curtea Spitalului Orășenesc din Moldova Nouă. La sfânta slujbă au fost prezenți conducerea spitalului, autorități locale, cadre medicale, precum și pacienți. Cu această ocazie, ierarhul a intrat și la bolnavii din saloane oferindu-le iconițe, binecuvântându-i și împărtășindu-le un cuvânt de mângâiere.