„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri arhierești în Duminica a 3-a din post
În Duminica a 3-a din Postul Mare (a Sfintei Cruci), Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost prezent în Parohia Periam, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Sânnicolau Mic, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Schitul Petroșnița.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a poposit în Parohia Periam din Protopopiatul Sânnicolau Mare. Aici a fost întâmpinat de pr. protopop Marius Podereu, de preoţii din localitate Valer Cioica și Vasile Popovici, precum și de numeroși credincioși ai acestei comunități.
După Sfânta Liturghie, Părintele Mitropolit Ioan a adresat un cuvânt de învățătură credincioșilor de aici, privind importanța Sfintei Cruci pentru mântuirea noastră. „Crucea este arma, sabia, cu care noi ne apărăm de păcate. Hristos pe Cruce s-a jertfit pentru noi și apoi a luat Crucea, ca o sabie, și a înfipt-o în inima morții. El și-a asumat suferința ei și de atunci noi, oamenii, nu mai suntem sortiți pieirii; de aceea, credincioșii trebuie să-și răstignească pe Cruce toate păcatele care-i țin departe de Dumnezeu. Dacă privim la icoana Răstignirii, vedem cum piroanele, care au fost înfipte în mâinile și picioarele Mântuitorului, plâng cu lacrimi de sânge. Așa și astăzi, plâng cu lacrimi de sânge piroanele pe care le batem noi în mâinile și picioarele lui Hristos, atunci când păcătuim. De aceea, ca și creștini adevărați, să nu mai batem și noi piroane în Trupul Fiului lui Dumnezeu și să nu mai pironim, prin păcate, iubirea lui Dumnezeu”, a spus Părintele Mitropolit Ioan.
Liturghie arhierească în parohia arădeană Sânnicolau Mic
În Duminica a 3-a din Postul Mare (a Sfintei Cruci), credincioşii parohiei arădene Sânnicolau Mic, Protopopiatul Arad, au fost vizitaţi de Întâistătătorul eparhiei arădene, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, care a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. Ierarhul a slujit în biserica parohială cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, înconjurat de soborul slujitor şi în prezenţa oficialităţilor locale şi a sutelor de credincioşi.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a vorbit despre „Urmarea Domnului” (pe baza citirilor scripturistice ale duminicii: Evr. 4, 5; Marcu 8, 9), prin jertfa mântuitoare, ca Arhiereu jertfitor și în același timp și jertfă, El, Cel fără de păcat, pentru păcatele lumii, lăsând credincioșilor jertfa nesângeroasă a Sfintei Euharistii. Sfânta Cruce cinstită în duminica de la jumătatea postului duce pe calea ei pe toți cei care se împărtășesc din roadele mântuitoare, prin urmarea în mod real a ceea ce este jertfa mântuitoare - dovedire a urmării jertfei Domnului pentru toți, prin lucrarea împreună a celor spre înălțarea sufletească. Ca exemplificare, este de adăugat misiunea grupului psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale, care, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a poposit în Cetatea Aradului, unde a fost un centru important în care s-a luptat pentru înfăptuirea Marii Uniri, contribuind la evidențierea unității naționale și bisericești, cu atât mai mult cu cât ne aflăm în anul dedicat Centenarului, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de către membrii grupului psaltic Tronos, dirijați de arhidiaconul protopsalt Mihail Bucă. Aceștia s-au aflat în aceste zile în părțile Aradului cu prilejul susținerii unui concert de cântări bizantine dedicate Anului Centenar, în seara de sâmbătă, 10 martie, la Catedrala Veche din Arad. Credincioșii arădeni au venit din toate părțile să se înalțe duhovnicește la Sfânta Liturghie săvârșită în biserica din Sânnicolau Mic, cea mai veche biserică din municipiul Arad. Evenimentul de suflet organizat în Parohia Sânnicolau Mic se datorează și fiului acestei parohii, domnului Bogdan Noghiu, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad și angajat al Consiliului Județean Arad.
La final, părintele paroh a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei pentru acest popas de suflet la jumătatea Postului cel Mare în parohia pe care o păstorește, membrilor grupului psaltic „Tronos”, tuturor celor implicați în organizarea acestei zile de sărbătoare în parohie, precum și tuturor celor care au participat la Sfânta Liturghie.
Liturghie arhierească la Schitul Petroșnița
La așezământul monahal închinat Sfintei Cruci de la Petroșnița au venit numeroși credincioși să se roage în duminica a 3-a din post. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica schitului și i-a îndemnat pe cei prezenți să-I urmeze Mântuitorului, asumându-și fiecare crucea cu demnitate. Ierarhul, vorbind de perioada în care ne aflăm, a amintit credincioșilor cum trebuie să ne comportăm pentru a ne întâlni cu Hristos.
După ce a arătat cât de important este să ne pregătim în cele șase săptămâni de post, Părintele Episcop Lucian a explicat că nu putem să ne bucurăm de Înviere dacă nu parcurgem „cea mai importantă săptămână și cu siguranță cea mai însemnată săptămână din anul bisericesc. În această săptămână a Sfintelor Pătimiri, Mântuitorul își asumă păcatele noastre, își poartă crucea pe Golgota, ocărât și batjocorit și se lasă răstignit între doi tâlhari pentru a noastră mântuire. De aceea, această săptămână ar trebui trăită cu mare luare aminte și cu cea mai mare responsabilitate, pentru că dacă Postul Mare este un urcuș spre Înviere, săptămâna Sfintelor Pătimiri este apogeul, este capătul acestui drum care ne duce la Împărăția lui Dumnezeu, căci nu în zadar Mântuitorul pe Cruce fiind a zis tâlharului care s-a pocăit: «Astăzi vei fi cu mine în rai»”.
Fiind foarte mulți credincioși, Preasfințitul Părinte Lucian a afirmat că această a treia duminică închinată Sfintei Cruci este un hram special pentru schitul de la Petroșnița. „Dacă hramul principal este la praznicul Înălțării Sfintei Cruci și de obicei slujim aici Sfânta Liturghie în duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, am venit și la mijlocul postului ca să participăm la un hram de suflet, la un hram special.”