„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Slujiri arhierești în Duminica a 7-a după Rusalii
În Duminica a 7-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Buziaș II, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit Dumnezeiasca Liturghie în Parohia Săvârșin, Protopopiatul Lipova, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a efectuat vizite pastorale în eparhie.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, s-a aflat, în Duminica a 7-a după Rusalii, în mijlocul credincioșilor din orașul Buziaș. În biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” a Parohiei Buziaș II, Înaltpreasfinția Sa a participat la Sfânta Liturghie, oficiată de părintele paroh Mircea Maier. Un aspect deosebit a fost acela că răspunsurile liturgice au fost date de soborul tuturor credincioșilor prezenți; cântarea omofonă fiind, printre altele, un mijloc de participare activă a tuturor credincioșilor la slujbele divine.
La momentul rânduit din cadrul sfintei slujbe, un număr mare de copii, îmbrăcați în costume populare, și credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine.
După Dumnezeiasca Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a rostit, înaintea tuturor credincioșilor, dar și a pelerinilor prezenți pe perioada verii în stațiunea balneoclimaterică Buziaș, un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a evidențiat semnificațiile duhovnicești ce se desprind din fragmentele scripturistice de la Evangheliștii Matei și Ioan. În acest sens, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre contextul în care s-au petrecut minunile vindecătoare cu cele trei persoane din Capernaum. Ierarhul a arătat că, după gonirea lui Hristos din ținuturile Gadarei, a venit în orașul Capernaum, unde a înviat-o pe fiica lui Iair. Vestea învierii s-a răspândit foarte repede, ajungând și la cei doi orbi, care au început să strige: „Iisuse, fiul lui David, miluiește-ne”! Totodată, Chiriarhul Banatului a arătat că cei doi orbi au fost tămăduiți după ce, în prealabil, au fost întrebați dacă cred că Hristos poate să redea vederea. Prin urmare, prima persoană pe care cei doi orbi au văzut-o nu a fost vreun părinte, ci pe Însuși Fiul lui Dumnezeu. Chiar dacă Hristos le-a spus orbilor să nu spună nimănui nimic din cele întâmplate, ei au mers prin cetate, mărturisindu-L pe Dumnezeu drept autorul vindecării. De asemenea, Mitropolitul Banatului a vorbit și despre vindecarea celui mut, precizând faptul că muțenia acelui om nu era din cauza unei boli fizice, ci din cauza stăpânirii diavolului.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a spus celor prezenți: „Dumnezeu să se atingă de ochii voștri, ca să-L vedeți pe Hristos! Toți cei care ați venit astăzi la sfânta biserică, Dumnezeu a coborât din cer o rază de lumină sfântă pe ochii voștri, ca să-L vedeți pe Hristos și casa unde El tronează, mângâie, vindecă și alină durerile celor care sunt în necaz. Să fiți binecuvântați și să vă păzească Dumnezeu să nu orbiți niciodată! Să aveți ochii mereu ațintiți spre Hristos, Fiul lui Dumnezeu!”
După cuvântul de învățătură, părintele paroh Mircea Maier a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioan pentru bucuria adusă credincioșilor cu ocazia vizitei pastorale efectuată în comunitatea lor parohială.
Slujire arhierească în Parohia Săvârşin
Tot duminică, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost întâmpinat la orele dimineții de părintele paroh Călin Mădăluță și mulțime de credincioși în Parohia Săvârşin, Protopopiatul Lipova. Cu acest prilej, chiriarhul, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohială cu hramul `Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, în prezenţa Altețelor Lor Regale Principesa moștenitoare Margareta şi Principele Radu al României şi a numeroşi credincioşi.
Cuvântul de învățătură al Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei a fost pus sub titlul „Îndatoriri creştineşti” (cf. Rom. 15; Mt. 9), adică purtarea de către cei tari în credinţă a neputinţelor celor mai slabi, în care sens e necesară râvna căutării luminii credinţei spre o mărturisire adevărată a acesteia prin fapte bune, mai ales a întrajutorării prin Biserică.
La finalul sfintei slujbe, Înaltpreasfinţia Sa înconjurat de soborul slujitor şi în prezenţa Alteţelor Lor Regale şi a numeroşi credincioşi din parohie, din localităţile învecinate, precum şi din alte judeţe ale ţării, a săvârşit o slujbă de pomenire a Majestăţii Sale Regina Ana a României, la împlinirea a şapte zile de la trecerea sa la cele veşnice. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a rostit un cuvânt de omagiere, referindu-se la mesajul de condoleanţe transmis de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pentru întreaga Familie Regală, în numele Sfântului Sinod, al clerului şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române, rugând pe Bunul Dumnezeu să aşeze sufletul ei nobil în lumina Sa cerească.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei condus de tânărul Flavius Mihoaţă.