În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Slujiri arhierești în Duminica a VI-a după Rusalii
Cu prilejul oficierii Sfintei Liturghii în Duminica a VI-a după Rusalii (a vindecării slăbănogului din Capernaum), ierarhii transilvăneni și bănățeni i-au îndemnat pe credincioșii din mijlocul comunităților în care s-au aflat să fie neclintiți în credința lor în iertarea păcatelor de către Domnul Dumnezeul Cel adevărat și viu, care face minuni în viețile celor neclintiți în credință, așa cum dă mărturie despre aceasta și vindecarea slăbănogului.
În Duminica a VI-a după Rusalii, la biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ilie și Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei” din Timișoara – Fabric, a avut loc evocarea protopopului Ioan Oprea, cleric bănățean participant la Marea Unirea de la Alba Iulia din 1918. Ziua de 28 iulie 2019 a debutat cu Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și de Preasfințitul Părinte Daniil Stoenescu, de pr. Ioanel Popescu, vicar eparhial, de pr. Paroh Cosmin Panțuru și clericii parohiei, precum și de alți clerici invitați din Patriarhia Română.
Tâlcuirea pericopei evanghelice din această duminică a fost rostită de Preasfințitul Părinte Daniil, care a evidențiat dragostea lui Hristos Dumnezeu pentru cei aflați în suferință trupească și sufletească. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Parohiei Timișoara-Fabric.
Protopopul Ioan Oprea, comemorat la Timișoara
Părintele Mitropolit Ioan l-a invitat apoi pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei al Aradului să istorisească credincioșilor prezenți câteva amintiri, pe care chiriarhul arădean, născut în această parohie, le-a avut cu protopopul Ioan Oprea, un preot vrednic, atașat de Biserica românească și promotor al valorilor național-românești, pe care le insufla tinerilor din acea vreme.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, ierarhii, oficialitățile locale și județene și credincioșii au ieșit în curtea bisericii parohiale, unde a avut loc dezvelirea bustului protopopului Ioan Oprea, lucrare a sculptorului timișorean Aurel Gheorghe Ardeleanu. Dezvelirea bustului a fost făcută de către Părintele Mitropolit Ioan, de către Înaltpreasfințitul Timotei și de către dl. Nicolae Robu, Primarul Municipiului Timișoara; apoi slujba de sfințire a fost săvârșită de către Chiriarhul Banatului.
„În aceste zile, cetatea Timișoarei freamătă la gândul aducerii aminte că în urmă cu 100 de ani era o mare bucurie pentru românii din Banat și din cetatea Timișorii. Împrejurările istorice au făcut ca Banatul să fie ultima provincie care se dezlipea dintr-un imperiu apus și se ducea să pună capul pe pieptul dulcei Românii. Protopopul Ioan Oprea a întâmpinat trupele române alături de credincioșii de atunci, în dangăt de clopot și cu rugăciune, iar cu apă sfințită a binecuvântat armata română, pentru că duhul învierii românești a ajuns și în această parte de țară”, a spus Părintele Mitropolit Ioan.
Protopopul Ioan Oprea este cel care pe data de 3 august 1919 a oficiat slujba de Te Deum la intrarea armatei române în Timișoara, ceea ce a marcat instalarea administrației românești în această parte de țară.
IPS Irineu a resfințit biserica din Fânațe, Mureș
În Duminica a VI-a după Pogorârea Sfântului Duh, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în parohia Fânațe, protopopiatul Târgu-Mureș. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitate, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. La finalul slujbei, în semn de aleasă apreciere pentru slujirea pastoral-misionară îndeplinită cu râvnă apostolică în ogorul Bisericii, părintele paroh Petru Ioan Sârbu a fost hirotesit întru iconom-stavrofor. De asemenea, ostenitorii și binefăcătorii sfântului locaș de închinare au primit din partea Întâistătătorului Eparhiei Diplome de aleasă cinstire.
În cuvântul adresat celor prezenți, Arhipăstorul nostru a spus: „În pericopa evanghelică de astăzi, a paraliticului din Capernaum, Hristos Mântuitorul le arată cărturarilor că El are puterea și să ierte, și să vindece. Toată puterea în cer și pe pământ aparține lui Hristos. Totuși, deși El are putere, nu este un Hristos autoritar, căci autoritatea Lui este temperată de iubire și de smerenie. El a venit pe pământ, printre oameni, printre muritori, ca unul Care a slujit și a făcut bine tuturor. Domnul a pretins că este Fiul lui Dumnezeu, dar totuși a luat în brațe pe copii și i-a binecuvântat. Domnul nostru a pretins că este Suveranul Atotputernic al universului, dar El întotdeauna a luat asupra Sa poverile noastre, ajutând și mângâind pe oameni. Domnul a pretins că este Judecătorul viilor și al morților, dar El a murit moarte de sclav pe o cruce, ca să fie Mântuitorul sau Răscumpărătorul tuturor. Dacă noi ne supunem autorității Sale divine, vom avea toate cele de trebuință pe acest pământ, iar dincolo de granițele morții vom dobândi eternitatea fericită, căci Hristos a spus clar: «Cel ce ascultă cuvântul Meu și crede în Cel ce M-a trimit pe Mine, are viață veșnică»”.
Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din parohia Fânațe a fost edificată între anii 1929-1939, în timpul păstoririi preoților Iuliu Man și Ioan Pol. Începând cu anul 1993, odată cu instalarea în această parohie a părintelui Petru Ioan Sârbu, au fost executate ample lucrări de renovare și reabilitare a locașului de cult. Astfel, exteriorul bisericii a fost restaurat în trei rânduri, în anii 1997, 2001 și 2016. De asemenea, începând cu anul 2007, interiorul locașului de închinare a fost restaurat în totalitate, fiind refăcută tencuiala și schimbate geamurile. Cu această ocazie, biserica a fost împodobită cu haina picturii, lucrarea fiind realizată în tehnica fresco de către pictorul Dorin Slevaș din Șard (județul Alba). În anul 2013, a fost ridicat un nou iconostas executat de către sculptorul Ioan Petrica din Gherla. Toate lucrările au fost înfăptuite sub atenta îndrumare a părintelui paroh, cu sprijinul Consiliului parohial și prin dărnicia și jertfa exemplară a bunilor credincioși.
Zilele Rohiei
Duminică, 28 iulie 2019, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească la Mănăstirea Rohia, mănăstire de metanie, unde a binecuvântat trei clopote nou turnate şi a oficiat o slujbă de pomenire pentru marele eseist şi om de cultură Nicolae Steinhardt, Monahul Nicolae Delarohia, în cimitirul unde sunt aşezate osemintele sale spre veşnică odihnă.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în fruntea unui sobor ales, alcătuit din peste 20 de preoţi, arhidiaconi şi diaconi, în Altarul de Vară, pe o vreme deosebit de frumoasă şi călduroasă, de peste 30 grade Celsius, după ce dimineaţa a debutat cu o ploaie zgomotoasă. Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare exarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Prof. Univ. Dr. Ştefan Iloaie de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca şi vicepreşedinte al Fundaţiei „N. Steinhardt”, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, Pr. Ioan Ciceu, proin-protopop al Lăpuşului, Pr. Mihail Cornel Gheduţiu, secretar protopopesc, Arhim. Ghelasie Maxim, economul Mănăstirii Rohia, Arhim. Pantelimon Ilieş, tot de la Mănăstirea Rohia, Pr. Origen Sabău, preot paroh în Apateu, consilier al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, Protos. Varlaam China, de la Mănăstirea Rohia, Pr. Ioan Pop, paroh în Rohia, preoţi invitaţi din parohiile din jur.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.
Credincioşi mulţi s-au rugat împreună cu soborul, între care s-au aflat Mitru Leşe, primarul oraşului Tg. Lăpuş, membri din conducerea Fundaţiei „N. Steinhardt”, membri ai acestei fundaţii, oameni de cultură veniţi pentru „Zilele Mănăstirii Rohia”, binefăcători ai Mănăstirii Rohia, care au dăruit cele trei noi clopote, oameni de cultură care se îngrijesc de editarea Integralei N. Steinhardt, pictori iconari din taberele organizate la Mănăstirile Rohia şi Rohiiţa, tineri şi copii pictori şi sculptori din aceste tabere, maici şi maici stareţe de la mănăstirile din Eparhie, credincioşi din parohiile vecine mănăstirii, invitaţi.
Un vast şi cuprinzător cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin despre Mănăstirea Rohia, ca loc sfânt pe pământ şi centru duhovnicesc al Eparhiei, despre darurile care se revarsă în acest loc asupra credincioşilor care vin aici şi asupra vieţuitorilor ei, loc al binecuvântărilor şi al vindecărilor, precum şi despre pericopa evanghelică a duminicii a vindecării slăbănogului din Capernaum.
„Când venim aici la mănăstire reînviem, pentru că venim dintr-o lume în care sunt întinse capcane şi intrăm într-o altă lume, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. În lumea lui Dumnezeu. În lumea sfinţeniei. În lumea Maicii Domnului şi în Grădina ei. Să ne dăruiască Dumnezeu puterea de a crede. Să ne dăruiască Dumnezeu solidaritatea celor patru inşi care l-au adus pe cel bolnav la Hristos ca să-l vindece. Să ne dăruiască solidaritate naţională. Societatea e în derivă. Nu merge bine lumea. Lumea întreagă, nu numai ţara noastră, nu merge bine. Pentru că L-au alungat pe Hristos. Îl alungă pe Dumnezeu din ea şi atunci nu mai are lumea conducător, nu mai are conducătorul nevăzut, Care este Capul Bisericii una Sfântă, Sobornicească şi Apostolească.”
Pentru contribuţia adusă la editarea operei integrale a Părintelui Nicolae Steinhardt, ajunsă la volumul al XVIII-lea, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a conferit Mănăstirii „Sfâna Ana” - Rohia Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” şi Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”, împreună cu Gramata Episcopală care atestă această conferire. Aceste distincţii au fost înmânate Părintelui Arhimandrit Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii „Sfânta Ana” - Rohia.
Doamnei Rodica Lazăr din Baia Mare i-a fost conferită cea mai mare distincţie a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Ordinul „Crucea Sfântul Iosif Mărturisitorul” şi Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” şi Gramata Episcopală care atestă conferirea acestor distincţii, pentru faptul că a donat clopotul cel mare al Mănăstirii Rohia, de 2.000 kg, care va fi instalat în turnul-clopotniţă, aflat în construcţie.
Domnului Simion Bodor i-a fost conferită, de asemenea, cea mai mare distincţie a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Ordinul „Crucea Sfântul Iosif Mărturisitorul” şi Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” pentru faptul că a donat clopotul cel mijlociu al Mănăstirii Rohia, de 1.200 kg, care va fi instalat, în această vară, tot în turnul-clopotniţă, aflat în construcţie la intrarea în incinta Mănăstirii.
Domnului Virgil Bulat i-a fost conferită, post-mortem, cea mai înaltă distincţie culturală a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, „Crucea Voivodală Maramureşeană” pentru contribuţia sa culturală de deosebită valoare în editarea Integralei Steinhardt, cât şi ca prieten apropiat al Părintelui Nicolae Steinhardt şi coleg de celulă, şi editarea în premieră absolută, după 1989, la Editura „Dacia” din Cluj-Napoca, a două ediţii ale Jurnalului Fericirii şi pentru mărturia depusă pentru ca Mănăstirea să fie, conform legilor monahale şi civile, moştenitoarea de drept a operei culturale a Părintelui Nicolae Steinhardt, omul de vastă cultură şi eseist inegalabil. Medalia a fost înmânată doamnei profesoare Sorina Bulat, soţia regretatului om de cultură şi editor care a fost Virgil Bulat.
Profesorul Ion Săcăleanu, care a organizat, împreună şi la Mănăstirea Rohia, ca şef al culturii maramureşene, prima manifestare culturală dedicată memoriei lui Nicolae Steinhardt şi înfiinţarea Fundaţiei „Nicolae Steinhardt”, în 1994, precum şi prima ediţie a Zilelor N. Steinhardt, a fost distins cu Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” şi Gramata care o însoţeşte.
Domnul Ioan Adrian Farcaş a fost distins cu Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” pentru contribuţia la turnarea clopotelor noi ale Mănăstirii Rohia.
După oficierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat slujba de sfinţire a celor trei clopote turnate în acest an la Turnătoria de clopote Blotor din Satulung: cel mare de 2 tone, cel mijlociu de 1.200 kg, iar cel mic de 500 kg. Acestea vor fi ridicate la înălţimea de 25 metri în turnul-clopotniţă de la intrarea în mănăstire, care este în construcţie. După citirea rugăciunilor de sfinţire, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin le-a verificat tonalitatea.
La slujba de sfinţire a fost prezent şi dl. Blotor, proprietarul Turnătoriei de clopote.
La mormântul Părintelui Nicolae Delarohia, Monahul, din cimitirul Mănăstirii Rohia, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, împreună cu soborul şi oamenii de cultură prezenţi, a oficiat o slujbă de pomenire a Părintelui Nicolae, monahul erudit care a făcut din Rohia, prin ce a scris, un centru cultural al ţării.
Zilele Rohiei continuă cu Masa rotundă de la Mănăstirea Rohiiţa „Civilizație și spiritualitate maramureșeană în viziunea Monahului Nicolae Delarohia”, iar luni, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” cu lansarea volumului al XVIII-lea din Integrala N. Steinhardt „Varia. Vol. I”, continuată cu masa rotundă „Tânărul N. Steinhardt: afinități și polemici”
PS Andrei a slujit la Barcani
Duminică, 28 Iulie 2019, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a slujit Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Barcani, județul Covasna.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a spus credincioșilor: „Minunea vindecării slăbănogului din Capernaum este relatată de Evangheliștii Matei, Marcu și Luca. Mântuitorul Iisus Hristos a revelat oamenilor trei puteri nebănuite asupra naturii, asupra demonilor și asupra păcatului și a bolii. Capernaumul este cetatea Sa, această minune s-a petrecut după ce gherghesenii L-au rugat să plece de la ei. Slăbănogul înconjurat de dragostea și afecțiunea a patru apropiați care l-au dus în fața Mântuitorului. Credința lor a fost remediul, leacul vindecării slăbănogului: „Și Iisus văzând credința lor, a zis slăbănogului: „Îndrăznește, fiule! Iertate sunt păcatele tale” (Matei 9, 2). Constatăm că boala era plata păcatului slăbănogului, păcatul era cauza bolii. Slăbănogul a fost primul om iertat din lume de către Dumnezeu. Mântuitorul Iisus Hristos l-a vindecat sufletește și trupește, simțindu-l timorat îi spune: „Îndrăznește!”, acest cuvânt a venit ca un balsam peste sufletul acestuia. Cărturarii și fariseii cârteau în mintea lor zicând: „Acesta hulește!”, dar Iisus cunoscând gândurile lor îi spune slăbănogului: „Scoală-te și umblă!” (Matei 9, 5). Gândurile rele stau în minte, în locul cel sfânt. Mesajul Evangheliei de astăzi este: „Hristos este Fiul lui Dumnezeu întrupat care iartă păcatele oamenilor!”.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa i-a hirotesit întru Iconom pe cei doi preoți parohi ai comunității euharistice din Barcani, protopopiatul Buzăul Transilvan județul Covasna.
Un grup de copii din Republica Moldova, „Grupul Folcloric Lăstărel” din raionul Strășeni, au susținut în fața locașului de cult un concert de cântece patriotice și populare.
Au fost binecuvântate lucrările care s-au executat la noua troiță și clopotele confecționate la începutul secolului XIX care au fost așezate în Clopotnița nou ridicată.
PS Petroniu, la Cehu Silvaniei
Duminică, 28 iulie 2019, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cehu Silvaniei, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care s-a numărat și Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului.
La final, Preacucernicul Părinte paroh Radu-Marius Barbor a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură pe care l-a pus la sufletele celor prezenți. În continuare, au fost împărțite iconițe tuturor celor de față în sfânta biserică.
Orașul Cehu Silvaniei, situat la intersecția județelor Sălaj, Maramureș și Satu Mare, este așezat pe marginea Văii Sălajului și are în vecinătate satele Ulciug, Horoatu-Cehului, Nadiș, Giurtelecu Hododului și Motiș.
Începuturile istorice ale acestui oraș se pierd în antichitatea daco-romană, numele acestuia amintind de „Țara Silvaniei / Terra Silvanorum”, de odinioară, bogată în codrii seculari.
Documentar, localitatea este amintită în anul 1318, la acea dată fiind cetate de lemn. În anul 1405, Cehu Silvaniei este menționat ca sat românesc (villaeolachales), cu numele „Chechy”. Prin anii 1566, 1569 este amintit ca centru urban. În epoca modernă, orașul este Centru de Plasă al zonei de „Sub Codru”, Centru de Raion (1950-1968), iar odată cu reforma administrativ-teritorială a țării (1968) Cehu Silvaniei este declarat oraș, ajungând până la 10.000 de locuitori. În prezent, orașul are aproximativ 7000 de locuitori, proporția fiind de 30% români și 70% maghiari.
Parohia Cehu Silvaniei ia ființă în anul 1922, odată cu numirea preotului Ilie Călăuz, care păstorește între anii 1922-1952. În anul 1932, acesta este numit protopop al Districtului Silvaniei. Între anii 1953-1957 protopop al Raionului Cehu Silvaniei, regiunea Baia Mare, Episcopia Oradiei este preotul Petru Pop. Între anii 1958-1961 protopopiatul este condus de preotul Mihail Tostogan. Din data de 1 octombrie 1961, până în data de 30 martie 1968, protopop este preotul Andrei Măntăluță. La această dată, este pusă în aplicare noua organizare administrativă a țării, Protopopiatul Cehu fiind desființat și rămânând parohie, cu filia Nadiș, aparținând de Protopopiatul Zalău. Între 1 aprilie 1968 și 1 decembrie 1980 revine, de această dată, ca paroh, preotul Mihail Tostogan. Din data de 1 ianuarie 1981 până în data de 1 septembrie 2001 paroh al Parohiei Cehu Silvaniei este preotul Ștefan Vădeanu. În data de 1 aprilie a anului 2000 se înființează și postul de preot slujitor prin numirea părintelui Ioan Șandor. Actualul paroh, Radu-Marius Barbor și-a început activitatea în data de 1 noiembrie a anului 2001.
PS Gurie a slujit la Vâlcelele Bune
În Duminica a 6-a după Rusalii, 28 iulie 2019, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din filia Vâlcelele Bune, parohia Vâlcele, Protopopiatul Hațeg. În timpul slujbei, la momentul rânduit, Părintele diacon Ioan Iulian Popa a fost hirotonit întru preot pe seama parohiei „Adormirea Maicii Domnului” – Geoagiu Băi, din cadrul Protopopiatului Orăștie. Preasfinția Sa a rostit și omilia pericopei evanghelice citite în cadrul slujbei, despre minunea vindecării slăbănogului din Capernaum.
La final, pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată în cadrul parohiei sale, preotul Claudiu Sava a fost hirotesit întru iconom, iar credincioșii implicați mai activ în ridicarea noii case parohiale, au primit acte de cinstire.
După slujbă, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie, împreună cu soborul slujitor, au sfințit noua casă parohială, construită, prin grija preotului paroh, între anii 2015-2019.
PS Emilian, la Catedrala Veche din Arad
În Duminica a 6-a după Rusalii (a vindecării slăbănogului din Capernaum), Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului a săvârşit slujba Sfintei Liturghii în Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Arad. Alături de Preasfinţia Sa au slujit şi Pr. paroh Traian Micoroi, Pr. Prof. Dr. Ioan Tulcan, Pr. Dr. Ioan Lazăr, cadre didactice la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, Arhid. Viorel Herlo, Diac. Liviu Bisorca.
În cuvântul de învățătură, Ierarhul a tâlcuit pericopa evanghelică de la Matei, cap. 9, în care se vorbeşte despre vindecarea slăbănogului din Capernaum, care fusese adus la Mântuitorul de patru bărbaţi credincioşi. Hristos i-a vindecat trupul după ce mai întâi i-a vindecat sufletul, iertându-i păcatele. Preasfinţia Sa a subliniat că iertarea păcatelor este un dar de la Dumnezeu ce se acordă omului conştient că este păcătos şi îi pare rău că a păcătuit. Păcatul împovărează sufletul care nu-şi găseşte liniştea şi vindecarea dacă nu primeşte iertare. Iertarea păcatelor este necesară nouă tuturor, pentru că, iertat de păcate, sufletul devine sănătos şi poate să se mântuiască. „Dacă mărturisim păcatele noastre, El este credincios şi drept, ca să ne ierte păcatele şi să ne curăţească pe noi de toată nedreptatea” (1 Ioan 1, 9), spune Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan. Referindu-se la fapta făcută de cei patru bărbaţi, Ierarhul a spus că „inima bună a celor patru prieteni ai slăbănogului din Evanghelia de astăzi a văzut-o și Mântuitorul, iar răspunsul dat bunătății lor a fost iertarea păcatelor și tămăduirea trupească a prietenului lor”.
La momentul rânduit, mulţi credincioşi, mai ales tineri, s-au împărtăşit cu trupul şi Sângele Mântuitorului.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul mixt al Catedralei Vechi, dirijat de conf. univ. dr. Mircea Buta.
PS Timotei, în satul Decebal
Duminică, 28 iulie 2019, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a binecuvântat noua pictură, a oficiat Sfânta Liturghie și a predicat la biserica cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului" din localitatea Decebal, Protopopiatul Satu Mare.