„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri arhierești în Duminica Tuturor Sfinților
În prima duminică după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Duminica Tuturor Sfinților” din Buhani, Protopopiatul Sebiș, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a liturghisit la Mănăstirea Piatra Scrisă, jud. Caraș-Severin, iar Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a slujit în biserica Parohiei Bonțești, jud. Arad.
În Duminica întâi după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a poposit în mijlocul credincioșilor Parohiei Buhani, Protopopiatul Sebiș, dând curs invitației preotului paroh și a credincioșilor comunității parohiale de a binecuvânta lucrările de reabilitare efectuate în ultimii 8 ani la locașul de cult, precum și la Oficiul parohial. La primele ore ale dimineții, chiriarhul Aradului a fost întâmpinat cu multă bucurie de un ales sobor de preoți și diaconi, de oficialități centrale și locale, precum și de numeroși credincioși.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, dimpreună cu un sobor de preoți, a săvârșit slujba de binecuvântare a lucrărilor de renovare a locașului de cult, după care a oficiat Sfânta Liturghie.
Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Faptele bune mărturisitoare ale credinței”, în care a vorbit despre încununarea vieților sfinților știuți și neștiuți, dar cu un preț mare în cântarul dreptății divine, care făgăduiește răsplătirea cerească. „Dacă Duminica Rusaliilor amintește despre întemeierea Bisericii, cea dintâi duminică după acest praznic e firesc să-i pomenească pe toți cei care intră în alcătuirea ei, adică în Trupul tainic al Domnului, Care este Capul călăuzitor spre dobândirea mântuirii prin tot binele pe care fiecare îl poate face”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
Totodată, a fost săvârșită și o slujbă de pomenire a tuturor preoților slujitori și a ctitorilor acestui sfânt locaș, mutați la cele veșnice. Pentru strădaniile depuse în cei peste șapte ani de slujire în Parohia Buhani, preotul paroh a fost hirotesit în treapta de iconom.
La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh a adus mulțumiri chiriarhului arădean pentru purtarea de grijă și pentru bucuria făcută comunității Parohiei Buhani prin popasul făcut cu ocazia zilei de hram atât a bisericii parohiale, cât și a celei din localitatea filie - Minead, oferindu-i în dar în numele comunității păstorite un frumos coș cu flori, precum și o copie după vechea icoană împărătească a Mântuitorului, pictată în 1941 de către cunoscutul pictor arădean Iulian Toader, dimpreună cu urările de bine prilejuite de sărbătorirea zilei de naștere.
În cele ce au urmat a fost oficiată slujba de sfințire a Oficiului parohial „Duminica Tuturor Sfinților” - Buhani, care a fost reabilitat capital în ultimii 7 ani și care este dotat cu toate cele necesare.
La vremea Vecerniei, chiriarhul arădean a poposit și în mijlocul credincioșilor din localitatea filie Minead, prilejuindu-le aceeași bucurie nemărginită de a fi alături și de ei în ziua de hram a bisericii din localitate. A fost săvârșită apoi slujba Vecerniei, la finalul căreia Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a rostit cuvântul de învățătură intitlulat „Valoarea bisericilor de lemn”, în contextul Duminicii Tuturor Sfinților.
Parohul a mulţumit ierarhului pentru părinteasca purtare de grijă, amintind că în urma furtunii din 17 septembrie 2017, când biserica din Minead a fost grav afectată, Arhiepiscopia Aradului a alocat fonduri în vederea reabilitării ei, venind alături de Primăria Ignești, Secretariatul de Stat pentru Culte și alți sponsori, în sprijinul credincioșilor din localitate. În semn de prețuire din partea credincioșilor din Minead, preotul paroh a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei un coș cu flori, mulțumindu-i și pentru vizita făcută în mijlocul acestei comunități în ziua de hram, în acest an cu o însemnătate deosebită pentru neamul românesc, iar pentru credincioșii din Minead una aparte dată de faptul că se împlinesc 90 de ani de la târnosirea acestui sfânt locaș de către vrednicul de pomenire Episcop Grigorie Comșa al Aradului, în 1928.
Sărbătoarea Tuturor Sfinților, ocrotitorii Mănăstirii Piatra Scrisă
În Duminica Tuturor Sfinților, un număr mare de credincioși veniți atât din Episcopia Caransebeșului, cât și din alte regiuni ale țării și-au îndreptat și în acest an pașii spre Mănăstirea Piatra Scrisă, care a îmbrăcat straie de sărbătoare, cinstindu-și ocrotitorii. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Credincioșii prezenți au avut posibilitatea de a se închina la un fragment din moaștele Sfântului Nectarie aduse de la Schitul Feneș și la un fragment din moaștele Sfântului Irodion de la Lainici. „Suntem în Duminica Tuturor Sfinților, prima duminică după Rusalii, o duminică specială pentru credincioșii din Banat și nu numai, pentru că în această duminică, preoții și credincioșii își îndreaptă pașii spre Mănăstirea Piatra Scrisă de la Armeniș, o mănăstire care împlinește aproape 100 de ani. În jurul acestei mănăstiri, la Duminica Tuturor Sfinților se adună credincioși din eparhia noastră, din Banat, din Oltenia și din alte zone ca să mulțumim Preasfintei Treimi pentru toate darurile pe care le-a revărsat și le revarsă asupra noastră și, nu în ultimul rând, să mulțumim Domnului că a trimis la plinirea vremii pe Duhul cel Preasfânt peste Sfinții Ucenici și Apostoli, la fiecare plinire a vremii trimițând și nouă pe Duhul cel Preasfânt ca să ne transforme pe noi și darurile pe care le punem înainte. În mod special, la Liturghie, când pâinea și vinul se transformă, prin Duhul Sfânt, în Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos, iar noi, prin pogorârea Duhului Sfânt, ne transformăm, devenind oameni purtători de Duh Sfânt sau pnevmatofori, pentru că venim la biserică ca să ne umplem cu toții de Duhul cel Preasfânt și ca să îi imităm pe sfinții care i-au plăcut lui Dumnezeu din veac. Sfinții L-au urmat pe Hristos cu toată responsabilitatea și demnitatea”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
Sărbătoare la Parohia Bonţeşti, Arad
În Duminica întâi după Rusalii, credincioșii Parohiei Bonțești, Protopopiatul Sebiș, au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Cu această ocazie, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie.
Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța cinstirii tuturor sfinților, știuți și neștiuți. Totodată, Preasfințitul Părinte Emilian a spus că este important să avem sfinți ocrotitori, să purtăm nume de sfinți și pe cât posibil să căutăm să le urmăm exemplul, fiind la rândul nostru exemple în societate pentru semenii noștri. La finalul Sfintei Liturghii, pr. paroh George-Darius Pasc a mulțumit Preasfinţiei Sale pentru dragostea părintească și împreună-slujirea Sfintei Liturghii, precum și credincioșilor prezenți pentru participare și împreuna-rugare.