„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Slujiri arhierești în Mitropolia Banatului
În Duminica a 29-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost prezent în Parohia Jimbolia, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru și Pavel” din cadrul Penitenciarului Arad, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a efectuat mai multe vizite pastorale în eparhie, iar Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit în Parohia Timișoara-Ronaț.
Duminică, 17 ianuarie, IPS Ioan, Mitropolitul Banatului, a efectuat o vizită pastorală în Parohia Jimbolia, din cadrul Protopopiatului Timișoara I, unde a fost întâmpinat de preotul Petru Alexa, parohul bisericii cu hramul „Buna Vestire”, de primarul orașului, de oficialitățile locale ale Poliției de Frontieră și Poliției Locale și de credincioșii parohiei, prezenți în număr mare pentru a primi binecuvântarea Părintelui Mitropolit Ioan.
În cuvântul de învățătură adresat enoriașilor Parohiei Jimbolia, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat mesajul central ce se desprinde din Evanghelia de la Luca, cap. 17, unde se vorbește despre vindecarea celor 10 leproși și unde doar un singur lepros se întoarce și mulțumește Domnului pentru binele ce i l-a făcut. Înaltpreasfinția Sa a actualizat înțelesul pericopei scripturistice și a arătat că mesajul Domnului nostru Iisus Hristos este mereu actual pentru fiecare generație de oameni. Într-un limbaj metaforic, Părintele Mitropolit a spus că pe lângă cei 10 leproși pe care îi amintește Scriptura mai este unul, care ne reprezintă pe fiecare dintre noi, credincioșii, cei care suntem angajați pe calea mântuirii și pentru care recunoștința este o virtute de seamă în viața duhovnicească.
Mesaj de pace și liniște pentru credincioși
De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a adresat un mesaj de pace și liniște credincioșilor prezenți la biserică, în contextul depistării unui grup de 60 de imigranți care intenţionau să intre ilegal în România, pe jos, din Serbia, în noaptea de vineri spre sâmbătă. „Le-am transmis credincioșilor un cuvânt de linişte şi de pace și le-am spus că autorităţile de la frontieră s-au comportat frumos şi exemplar cu cei care au venit; aceștia nu au fost bruscaţi, ci au fost primiţi cum se cuvine, conform regulamentelor de frontieră, și i-am felicitat pe cei de la Frontieră pentru modul în care s-au comportat în acest context. Toţi cei 60 de imigranţi, la ora actuală, au părăsit judeţul Timiş şi sunt într-un adăpost dintr-un alt judeţ, unde se fac formalităţile pentru a pleca mai departe. Astfel, imaginea României este una bună, iar noi, românii, arătăm că suntem un popor care înţelege ce înseamnă suferinţa şi necazul celor care-şi părăsesc ţara”, a declarat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan.
Biserica este pregătită să ajute
Mitropolitul Banatului a îndemnat autorităţile locale ca, în cazul în care se vor mai confrunta cu astfel de situații, să apeleze la ajutorul Bisericii şi al enoriaşilor. „Având în vedere că este iarnă şi frig, dacă autorităţile de frontieră vor, să solicite sprijin preotului pentru a oferi haine. Biserica nu are provizii adunate, dar este pregătită să ajute. Apelul l-am lansat sutelor de credincioşi care au fost prezenţi la slujbă, că, dacă va apărea un alt val de imigranţi, să se mobilizeze. Le-am spus şi autorităţilor că, dacă au nevoie de sprijin, să ceară ajutor de la preot şi vor fi ajutate cu tot ce se poate, fără rezervă. Dacă, cumva, o să apară mame cu copii mici în braţe, un prim ajutor cu necesarul de lapte praf va fi asigurat”, a mai spus Înaltpreasfinția Sa.
Lanțul Sfântului Apostol Petru sărbătorit în Penitenciarul Arad
Duminică, 17 ianuarie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru și Pavel” din cadrul Penitenciarului Arad, împlinind ca de fiecare dată cuvântul Mântuitorului, dar mai ales acela în care spune „în temniță am fost și ați venit la Mine” (Matei 25, 36). Bucurându-se de o permanentă grijă din partea ierarhului, persoanele private de libertate din Penitenciarul Arad au primit acum, la început de an, arhiereasca binecuvântare în cadrul sfintei slujbe.
În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte i-a îndemnat pe cei lipsiţi o vreme de libertate să caute a folosi acest timp spre îndreptarea lor şi revenirea în familie şi societate, să fie de folos celor care îi aşteaptă. Însăși prezenţa Înaltpreasfinției Sale fiind un semn al comuniunii pe care Biserica o doreşte pentru toţi fiii ei, reamintind cuvântul Apostolului neamurilor, că dacă un mădular suferă, întreg trupul este părtaş la această suferinţă. „Biserica se roagă mereu și este alături de cei aflați în detenție - a spus ierarhul - și îi îndeamnă la pocăință sinceră și apropiere de Dumnezeu. La eliberarea acestora, ei vor putea începe o nouă viață în Hristos Domnul, spre bucuria Bisericii, a societății și a familiilor lor, arătând recunoștință lui Dumnezeu asemenea leprosului din pericopa evanghelică citită în această duminică. La o astfel de recunoștință ne-a îndemnat și Sfântul Apostol Pavel: ,,Mulţumiţi lui Dumnezeu pentru toate lucrurile; căci aceasta este voia lui Dumnezeu, în Hristos Iisus, cu privire la voi” (1 Tes. 5, 18).
Ierarhul a amintit și despre unul dintre cei doi ocrotitori ai penitenciarelor, Sfântul Apostol Petru, ale cărui cinstite lanțuri au fost sărbătorite în Biserica Ortodoxă cu o zi înainte: „Cei doi Sfinți Apostoli au fost socotiți ocrotitori ai penitenciarelor, pentru că ei înșiși au fost deținuți din pricina propovăduirii Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Calendarul nostru a înscris sărbătoarea închinării cinstitelor lanțuri ale Sfântului Apostol Petru, amintindu-ne minunea făcută de înger, când l-a scăpat pe Apostol din temniță. Aceste lanțuri au fost păstrate cu mare cinste de Biserică. Lanțul nu înseamnă numai încătușare, îngrădire a libertății, ci și un șir al legăturilor dintre oameni, un lanț al bunăvoinței, al binefacerilor, al prieteniilor, un lanț care ne strânge pe toți laolaltă”. „În cadrul penitenciarului, prin buna colaborare între conducerea instituţiei şi Centrul eparhial, persoanele private de libertate beneficiază de consiliere spirituală din partea părintelui Aurel Jigovan, care slujeşte Sfânta Liturghie în cele două biserici ale secțiilor, desfășoară activitatea catehetică conform programei, se îngrijeşte şi ajută pe cei care doresc să se spovedească sau să vorbească cu un preot, realizează și menține legăturile sufletești ale deținuților cu familiile acestora. Acțiunea derulată în unitatea de detenție arădeană face parte din opera și misiunea social-filantropică a eparhiei arădene, coordonată de Sectorul social-filantropic”, a transmis părintele consilier Gabriel Mariș, prezent la eveniment.
La finalul Sfintei Liturghii, toți cei prezenți au primit din partea Arhiepiscopiei Aradului câte o metanie de mână, în amintirea Cinstirii lanțului Sfântului Apostol Petru, unul dintre ocrotitorii penitenciarului.