„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri arhierești în Mitropolia Banatului
În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost prezent în Parohia Chișoda, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la biserica din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Caransebeș.
În Duminica a 33-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a vizitat Parohia Chișoda din Protopopiatul Timișoara I. În cuvântul de învățătură adresat, Înaltpreasfinția Sa a explicat pericopa evanghelică, plină de înțelesuri duhovnicești: „Vedem că vameșul își bătea pieptul, mai exact inima, în semn de pocăință. Vameșii erau în acea vreme oamenii care luau dajdiile, luau pâine de pe masa iudeilor și o dădeau romanilor. Referindu-ne la această pildă, ar trebui ca fiecare dintre noi să ne punem întrebarea: Ce facem noi cu inima noastră? O dăm lui Hristos Domnul sau plăcerilor lumii acesteia? Fiecare ar trebui să se gândească serios la viața sa duhovnicească, să lupte lupta cea bună și să se lase condus de harul Sfintei Treimi, Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.
Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Cerna din Protopopiatul Deta, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Slujire arhierească în biserica din incinta Spitalului Județean Arad
În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Au fost prezenți numeroși credincioși, reprezentanți ai unității medicale și bolnavi din spital.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, în baza citirilor scripturistice ale duminicii (2 Tim. 3; Lc. 18), explicând învățătura și morala creștină cu privire la rugăciunea adevărată în comuniunea Bisericii și modul de practicare a ei în toate împrejurările vieții, individuale sau colective. De asemenea, vremea Triodului, începând cu Pilda vameșului și a fariseului, este grăitoare în privința modului de a ne ruga, a amintit Înaltpreasfinția Sa.
În cadrul sfintei slujbe, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a hirotonit diacon pe teologul Ioan-Florin Avram, iar la finalul slujbei, preotului misionar Vasile Cucu, care este și secretar eparhial, i-a oferit rangul de iconom.
La început de Triod, Înaltpreasfinţia Sa a transmis tuturor credincioșilor prezenți, conducerii spitalului arădean, precum și bolnavilor de pe paturile de suferință purtarea sa de grijă, rugând totodată pe Bunul Dumnezeu pentru toți cei care se ostenesc în cadrul acestei instituții medicale.
Slujire arhierească în Parohia Șeitin
În Duminica a 33-a după Rusalii, prima din Triod, credincioșii ortodocși din Parohia Șeitin și-au sărbătorit ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Grigorie Teologul. La această zi de sărbătoare a parohiei a participat Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit celor prezenți despre importanța smereniei în rugăciunea bine primită de Dumnezeu și recunoștință pentru toate binecuvântările din această viață. De asemenea, a făcut o legătură între pericopa evanghelică din această duminică și lupta Sfântului Grigorie Teologul pentru păstrarea curată a învățăturii de credință, mai ales cu privire la dogma Sfintei Treimi și pentru a-i feri pe credincioșii din vremea sa de erezii.
La sfânta slujbă au participat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, și primarul localității, Mircea Sabin Totorean.
În încheiere, părintele paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul pentru prezență și pentru binecuvântarea oferită credincioșilor la început de Triod, tuturor celor prezenți și celor care au organizat această frumoasă zi de sărbătoare. Biserica aceasta este și singura din cadrul Arhiepiscopiei Aradului care are acest hram.
Slujire arhierească în Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Caransebeș
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit duminică în biserica parohiei cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul Pipirig-Caransebeș. Ierarhul s-a rugat împreună cu preoții și credincioșii din această comunitate, adresându-le și un cuvânt de întărire duhovnicească.
„Deschidem din punct de vedere liturgic, cu această Sfântă și Dumnezeiască Liturghie, perioada preafrumoasă a Triodului, perioadă de înălțare și de purificare. Începem, prin ascultarea Evangheliei, urcușul spre Înviere, prin smerenia cu adevărat în fața Mântuitorului Hristos. Noi trebuie să ne smerim și să ne pocăim împreună cu vameșul, așa cum am auzit astăzi, dar și cu fiul risipitor din Evanghelia de duminica viitoare. Este foarte important ca în această perioadă să fim conștienți că fără pocăință și smerenie nu putem ajunge la Înviere, nu putem moșteni viața cea veșnică, Împărăția cerurilor. Nu există pocăință autentică fără smerenie și nu există smerenie adevărată fără o pocăință consistentă și intensă”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
A fost răsplătită și munca în slujba bisericii a părintelui paroh Dorel Popescu, ierarhul hirotesindu-l iconom-stavrofor.
„Îi mulțumim Bunului Dumnezeu că au fost foarte mulți credincioși la sfânta biserică și i-am îndemnat, în finalul acestei vizite, pe preoții și credincioșii din această parohie să continue pe mai departe și lucrarea Martei, pentru că această biserică are nevoie de un veșmânt, are nevoie să fie împodobită cu pictură și înainte de a picta acest sfânt locaș trebuie să confecționăm un preafrumos iconostas, care să împodobească Sfântul Altar”, a mai adăugat Părintele Episcop.