„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Slujiri arhierești în Mitropolia Banatului
În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost prezent la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Ghioroc, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Poiana Mărului.
În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a fost prezent în mijlocul credincioșilor de la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, unde a rostit și un cuvânt de învățătură pe marginea pericopei evanghelice de la Matei, capitolul 25, unde se vobește despre Înfricoșătoarea Judecată. „După cum un păstor desparte oile de capre, la fel în vremea Înfricoșătoarei Judecăți, cel care și-a trăit viața în Hristos va trece de-a dreapta, iar cel care nu a respectat învățăturile Evangheliei va trece de-a stânga. Oamenii se vor cunoaște după haina cu care vor fi îmbrăcați. Așa cum mamele noastre odinioară trudeau la război și țeseau din cânepă și din bumbac alb haine pentru toată familia, așa fiecare dintre noi țesem la războiul cel nevăzut un veșmânt. Există un caier alb, al faptelor bune și din el omul își țese haină luminoasă, iar celălalt caier, negru, al păcatelor, prin care omul își adună osândă, ce îl desparte de Dumnezeu. Să avem grijă ca în această viață să nu ne fure cineva caierul alb, din care ne toarcem firul pentru cămașa albă de nuntă la marea întâlnire cu Mirele Hristos. Dumnezeu poruncește îngerilor săi să ne acopere cu aripile lor de necazurile vieții acesteia și de aceea să rămânem sub aripile îngerilor trimiși de Dumnezeu să ocrotească lumea aceasta”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan.
Credincioșii Parohiei Ghioroc, Protopopiatul Lipova, au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohială cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte părintele Mircea Șirian, părintele protos. Emanuel Cucu de la Mănăstirea Feredeu, părintele paroh Mircea Ciorogariu, părintele Bogdan Oneț de la Parohia Mândruloc și arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.
În cuvântul de învățătură, chiriarhul a vorbit despre milostivirea și dreptatea dumnezeiască (pe baza citirilor scripturistice ale duminicii: I Cor. 8-9; Matei 25) ca însușiri dominante în judecarea faptelor săvârșite în viața omenească, cu osebire la judecata înfricoșătoare sau din urmă. Cunoscând atributele divine, se înțelege că Dumnezeu judecă în bunătatea Sa părintească, dar și cu dreptatea Sa, dând răsplătire veșnică spre fericire sau osândă. Credinciosul trebuie să fie cu luare aminte la îndemnul propriei conștiințe privind purtarea sa; citirile zilei recomandă omenia, dragostea față de semeni, pentru a-i fi mai aproape în nevoile vieții spre adevărata comuniune în care Hristos Domnul este mereu prezent, toți luând, evitând sminteala sau nepotrivirea, întrucât Dumnezeu vrea mântuirea tuturor. Sfânta Cruce, potrivit și iconografiei și imnografiei, devine cumpăna dreptății prin jertfa mântuitoare. Așezarea ei pe biserică, cum este momentul de față în această parohie, arată Casa lui Dumnezeu, a Împăratului lumii, în care stăpânește tot binele și dreptatea pentru veșnicie, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
La finalul sfintei slujbe, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a săvârșit rânduiala sfințirii crucilor care vor fi așezate pe biserică. După aceasta, chiriarhul a oficiat slujba de sfințire a capelei mortuare, ridicată în cimitir prin grija autorităților locale.
La final, pr. paroh Mircea Ciorogariu a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei pentru acest popas de suflet în mijlocul credincioșilor din Ghioroc și pentru binecuvântările oferite, precum și tuturor oficialităților, domnului Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, domnului Corneliu Popi-Morodan, primarul comunei Ghioroc, și credincioșilor prezenți.
Slujire arhierească la Mănăstirea Poiana Mărului
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți a reprezentat pentru Mănăstirea Poiana Mărului o zi de bucurie duhovnicească datorată vizitei Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a săvârșit Sfânta Liturghie. La slujbă au participat autorități locale, alături de un număr mare de credincioși.
„Am socotit de bine ca în această perioadă a Triodului să poposim duhovnicește în sfintele noastre mănăstiri și schituri din cadrul Episcopiei Caransebeșului. Am început acest pelerinaj duhovnicesc slujind astăzi Sfânta Liturghie la Mănăstirea Poiana Mărului, urmând ca în celelalte duminici să slujim și la celelalte mănăstiri și schituri din cadrul eparhiei noastre. Bucuria este mare pentru că Dumnezeu a rânduit ca în această perioadă, în urmă cu 12 ani, să vin în Banatul de Munte ca episcop al istoricei eparhii a Caransebeșului. Tocmai în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, în urmă cu 12 ani, am fost instalat și prezentat clerului și poporului din această eparhie de către vrednicul de pomenire Mitropolit al Banatului, Nicolae Corneanu”, a precizat în cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.