„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri arhierești în Mitropolia Banatului
În Duminica a 6-a după Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie oficiată în biserica Parohiei Jimbolia, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a târnosit biserica din satul Bruznic, Parohia Zăbalț, Protopopiatul Lipova, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit în biserica Parohiei Bocșa, iar Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a liturghisit la Schitul „Buna Vestire”, Almaș.
Zi de aleasă sărbătoare a fost duminică și pentru comunitatea Parohiei Jimbolia, județul Timiș, întrucât în mijlocul enoriașilor a fost prezent IPS Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, precum și membrele Societății Femeilor Creștin-Ortodoxe din Timișoara. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de părintele Ionel Popescu, vicar eparhial, împreună cu părintele protopop Ioan Bude, Protopopiatul Timișoara I, părintele paroh Petru Alexa și ceilalți preoți slujitori ai parohiei.
În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Banatului a vorbit despre minunea vindecării orbului din naștere săvârșită de Hristos, actualizând mesajul evanghelic și pentru omul contemporan, a cărui vedere duhovnicească este pusă, adeseori, sub semnul întrebării în tumultul vieții cotidiene.
Fiind în preajma zilei de 15 mai, când este sărbătorită Ziua Internațională a Familiei, Societatea Femeilor Creștin-Ortodoxe din Timișoara a marcat această duminică închinată familiei printr-un program de cântece religioase și patriotice, menit să reliefeze importanța unui apostolat al familiei creștine într-o societate tot mai autarhică și secularizată, care, pe lângă faptul că tinde să exileze familia în sfera privată, tratând membrii acesteia separat și într-o perspectivă asistențială, se confruntă și cu diverse și multiple crize morale. Prezența membrelor societății în comunitatea parohială din Jimbolia se datorează dorinței lor imperioase de a înființa o nouă filială a Societății Femeilor Creștin-Ortodoxe. În semn de mulțumire, Societatea Femeilor Creștin-Ortodoxe din Timișoara a oferit, cu binecuvântarea Mitropolitului Banatului, câte o carte, semnată de Înaltpreasfinția Sa, tuturor familiilor de credincioși din Parohia Jimbolia.
Târnosire de biserică în satul Bruznic
IPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a târnosit duminică Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din satul Bruznic, Parohia Zăbalț, Protopopiatul Lipova, județul Arad. Ierarhul a fost întâmpinat cu multă bucurie și emoție în curtea noului locaș de cult de către un sobor de preoți, de oficialitățile locale în frunte cu primarul Florin Țole și de mulțimea de credincioși. Ierarhul a sfințit locașul de cult prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu apă sfințită și a așezat sfinte moaște în piciorul Sfintei Mese.
A urmat Sfânta Liturghie săvârșită de către chiriarhul locului în locașul de cult, înconjurat de soborul de preoți și cu participarea mulțimii de credincioși. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a spus: „Lumina lui Hristos Domnul luminează tuturor, dând strălucire puterilor sufletești, minții, simțirii și voinței, spre o deplină afirmare a vieții. Biserica, atât prin cuvinte, cât și prin lucrare, în sfintele slujbe subliniază acest adevăr. Domnul Însuși a venit în lume ca aceasta să aibă viață. Ridicarea unei biserici, prin tot ceea ce înseamnă ea, este o mărturie a luminii sfinte primite și întreținute în sufletele oamenilor de credință”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
La final, IPS Părinte Timotei a oferit preotului paroh Cristian Ungureanu distincția de iconom.
Biserica din Bocșa a fost resfințită
La biserica Parohiei „Pogorârea Duhului Sfânt” din Bocșa, județul Caraș-Severin, s-au efectuat lucrări de amenajare în ultima perioadă. Totodată, și pictura din interiorul sfântului locaș a fost refăcută și completată. În Duminica a 6-a după Paști, PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a mers în parohia bocșeană din Protopopiatul Reșița pentru a binecuvânta exteriorul bisericii și noua pictură. După sfințire, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la slujbă participând credincioși din parohie, dar și un grup de credincioși din Parohia Ortodoxă Română din Sărcia - Serbia, cu care biserica din Bocșa este înfrățită. „Ne-am bucurat foarte mult că această biserică monument istoric a fost restaurată în ultima vreme, mai ales interiorul a fost împodobit cu o frumoasă pictură. Au fost câteva scene care s-au restaurat și s-a completat pictura de către doamna Rita Aldea, astfel încât avem la ora actuală o biserică pictată în întregime. De asemenea, ne bucurăm că aceste lucrări au fost binecuvântate în acest an al unității de credință și de neam și anul făuritorilor Marii Uniri, pentru că la această biserică a slujit și protopopul Mihail Gașpar, cel care a participat la 1 decembrie 1918 ca membru în Marele Sfat Național de la Alba Iulia. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să binecuvânteze lucrarea misionară a preotului și a credincioșilor din această parohie și în același timp ne rugăm ca Dumnezeu să le dăruiască odihnă celor care au slujit aici, între care îl pomenim pe Mihail Gașpar, cel care a fost un protopop vrednic, un mare prozator și un mare jurnalist”, a subliniat PS Părinte Lucian.
La această zi de sărbătoare au fost prezenți și copii și tineri, membri ai Centrului de tineret „Mihail Gașpar” al parohiei. Preasfințitul Părinte Lucian l-a hirotesit iconom-stavrofor pe părintele paroh Ciprian Costiș, iar credincioșilor care s-au implicat în desfășurarea lucrărilor efectuate la biserică, ierarhul le-a oferit Diploma de excelență „Episcop Elie Miron Cristea”.
Liturghie arhierească la Schitul ,,Buna Vestire” din Almaș
În Duminica a 6-a după Paști, PS Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a efectuat un popas de suflet la Schitul „Buna Vestire” din comuna Almaș, Protopopiatul Sebiș, județul Arad. Ierarhul a fost primit cu multă bucurie de obștea de călugări în frunte cu protos. dr. Agapie Corbu, starețul așezământului monahal. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a slujit la slujba de Priveghere și Sfânta Liturghie după rânduiala atonită din această mănăstire.