„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Slujiri arhierești în Mitropolia Banatului
În Duminica a 7-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a târnosit biserica Parohiei Timișoara Fabric, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în biserica Parohiei Tălagiu, Protopopiatul Sebiș, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a liturghisit în Parohia Remetea-Pogănici, Protopopiatul Reșița.
În ziua de duminică, 15 iulie 2018, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a târnosit Altarul bisericii Parohiei Timişoara „Sfântul Ilie”-Fabric, prilej cu care s-a adăugat şi hramul „Sfântul Spiridon al Trimitundei, făcătorul de minuni”, ocrotitorul vechilor bresle româneşti de curelari, pielari şi opincari din cartierul Fabric al Timişoarei, acesta fiind şi cel mai prezent sfânt din iconografia bisericii.
„Aşezarea unui al doilea hram la sărbătoarea Sfântului Spiridon al Trimitundei (prăznuit în 12 decembrie) este semn al cinstirii deosebite aduse unui sfânt ce a «patronat» ridicarea bisericii, dar şi o frumoasă amintire şi pomenire a credincioşilor care au ajutat la zidirea Casei Domnului din acest cartier timişorean”, a spus părintele paroh Cosmin Panțuru.
În ultimii doi ani, prin jertfelnicia preoților, ctitorilor și credincioșilor, biserica a trecut printr-un proces de restaurare atât la exterior (înlocuirea parţială a lemnăriei şarpantei, acoperirea cu tablă de cupru, refacerea tencuielii şi ornamentelor pereților), cât și la interior (prin realizarea noului sistem de încălzire, a instalaţiei electrice şi prin schimbarea pardoselii cu plăci de marmură de Ruşchiţa şi andezit de Pietroasa-Deva). Totodată, Sfânta Masă a fost refăcută prin aşezarea unei plăci de marmură monolit şi prin placarea părţilor laterale.
Biserica a fost construită între anii 1911 şi 1912, pictată de Ioan Zaicu şi împodobită cu mobilier sculptat în lemn de tei de către Iosif şi Nistor Bosioc. Prima Sfântă Liturghie a fost oficiată în 22 septembrie/5 octombrie 1913, de către protopopul Ioan Oprea al Timişoarei, parohul locului. Târnosirea bisericii a avut loc în data de 5 aprilie 1936, în Duminica Floriilor, de către Episcopul Andrei Mageriu al Aradului, sub a cărui jurisdicţie se afla oraşul Timişoara la acea vreme şi a fost prilejuită de restaurarea picturii de către artistul Ioachim Miloia, în urma unui incendiu din anul 1935.
Binecuvântări pentru credincioșii din Tălagiu
Duminica a 7-a după Rusalii a fost o zi de aleasă bucurie pentru credincioșii Parohiei Tălagiu, Protopopiatul Sebiș, deoarece, la invitația preotului paroh Ștefan Groza, în mijlocul lor a poposit chiriarhul Aradului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, pentru a binecuvânta lucrările săvârșite aici.
În cuvântul de întâmpinare, părintele protopop a prezentat istoricul parohiei și apoi realizările pe care preotul paroh Ștefan Groza le-a săvârșit de la momentul numirii sale în această parohie, în luna ianuarie 2015. Înaltpreasfinția Sa a mulțumit pentru invitație și pentru primirea făcută, săvârșind apoi slujbele rânduite: sfințirea troiței eroilor satului din 1848-1849, Primul și al Doilea Război Mondial și sfințirea lucrărilor de reparație care s-au făcut la biserică în urma furtunii din septembrie 2017.
După aceasta, în biserica parohială cu hramul `Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de soborul de preoți și diaconi.
Cuvântul de învățătură rostit de chiriarh a fost intitulat `Integritatea ființei omenești și ajutorul dumnezeiesc”, în care a prezentat posibilitățile omului de a folosi mereu aproapelui spre desăvârșire, nu doar spre mulțumire sau realizare personală. Atunci când numai intervenția divină poate răspunde rostului celui credincios, măreția acesteia se percepe cu uimire sfântă, îndemnătoare la slăvirea lui Dumnezeu. „Sinodul al IV-lea Ecumenic, pomenit în această duminică, învață tocmai despre deplinătatea firii dumnezeiești și a celei umane în Persoana Mântuitorului, subliniind unirea ipostatică deplină și conștiința legăturii pe care trebuie să o păstrăm prin rugăciune și faptă”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
La momentul rânduit, preotul paroh a primit din partea Înaltpreasfințitului Timotei distincția de sachelar ca semn de apreciere pentru lucrările realizate în parohie.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de sfințire a casei parohiale, care a necesitat ample lucrări de renovare, realizate la inițiativa preotului paroh, cu sprijinul membrilor Consiliului parohial și ai Adunării parohiale, precum și a Composesoratului Tălagiu.
Parohia Remetea- Pogănici în sărbătoare
În Duminica a 7-a după Rusalii sau Duminica Vindecării a doi muți și a unui orb din Capernaum, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit duhovnicește în Parohia Remetea-Pogănici din Protopopiatul Reșița, care are hramul Nașterii Maicii Domnului.
Cu acest prilej, în urma unor lucrări de înfrumusețare efectuate în ultima perioadă la sfântul locaș, ierarhul a sfințit exteriorul bisericii, dar și un monument închinat ctitorului, vrednicul de pomenire preot Petru Ştefănuţ care, împreună cu credincioșii parohiei, a făcut eforturi deosebite pentru construirea noului locaș de cult.
În continuare, Preasfințitul Părinte Lucian a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeșului. La finalul slujbei, arhiereul a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru părintele ctitor. Ca răsplată pentru eforturile depuse în misiunea slujirii și în înfrumusețarea bisericii, părintele paroh Solomon-Alin Ipate a fost hirotesit iconom, iar ctitorii locașului de cult au primit din partea Preasfințitului Părinte Diploma de excelență „Episcop Elie Miron Cristea”.
„Am sfințit exteriorul bisericii, Sfânta Masă a fost pecetluită și am binecuvântat și lucrările interioare. Ne-am bucurat, de asemenea, că am văzut oameni implicați în înfrumusețarea și împodobirea acestei biserici. Vrednicul de pomenire Mitropolit Nicolae Corneanu sfințește această biserică în 1975 și după sfințire preotul Petru Ștefănuț, ctitorul acestei biserici, slujește aici încă mulți ani, bucurându-se de osteneala muncii sale, pentru că acest preot, în memoria căruia s-a ridicat și un monument în curtea bisericii, a fost ctitorul principal al acestei biserici. Biserica s-a ridicat în vremuri grele, în perioada regimului comunist, și iată cum noi am primenit această biserică încercând să facem tot posibilul ca bisericile pe care le moștenim să le păstrăm, să le conservăm, să le înfrumusețăm și să le putem preda urmașilor noștri, copiilor și nepoților noștri, în condiții bune. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate, îl felicităm pe părintele paroh și toți credincioșii acestei parohii și o rugăm pe Sfânta Stăpână Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioară Maria, ocrotitoarea acestei biserici, să apere pe mai departe acest locaș și pe toți cei care, cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste vor intra în această biserică și se vor ruga. Veșnică pomenire ctitorilor sfântului locașului acestuia!”, a rostit în cuvântul său Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
Biserica a fost construită între anii 1969 și 1975 prin osteneala pr. Petru Şefănuţ și a tuturor credincioșilor din acest sat. În 1975, visul părintelui ctitor și al enoriașilor a devenit realitate, biserica fiind târnosită de către Mitropolitul Nicolae Corneanu.