„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri arhierești în Mitropolia Banatului
De sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Timișeni, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Veche „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul~ din Arad, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a târnosit biserica Așezământului social-monahal „Țara Almăjului”.
Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de la Mănăstirea Timișeni, ce și-a serbat hramul, a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, alături de un sobor de preoți și diaconi de la Centrul eparhial și de la Catedrala Mitropolitană. Au participat credincioși și preoți din întreg Banatul, care au venit, după o frumoasă tradiție, pentru a-l cinsti pe Sfântul Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului prin rugăciune, prin post și cu multă evlavie. În cuvântul arhieresc Părintele Mitropolit Ioan a evidențiat viața Sfântului Ioan Botezătorul, prietenul Mirelui, cel care nu a încetat să mustre necredința și lipsa de pocăință a poporului, dar și fărădelegea regelui Irod.
„Sărbătoarea de astăzi este scrisă în calendar nu cu cerneală, ci cu sângele Sfântului Ioan Botezătorul. De la momentul tăierii capului Sfântului Ioan a început o epocă a martirilor. Prin Ortodoxie, prin creștinism curg și astăzi râuri de sânge. Noi am fost obișnuiți să vorbim despre epoca aceasta a martirilor doar în primele veacuri, însă s-a constatat că mai mult sânge s-a vărsat pentru credința în Preasfânta Treime Dumnezeu în secolul XX. Iată că râurile de sânge curg și astăzi pe tot pământul, și ne punem întrebarea: Doamne, până când? - și L-aș ruga pe Dumnezeu, zicând: Doamne oprește curgerea sângelui!~, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.
Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul „Psaltis~ de la Mănăstirea Antim din București, care au fost invitați speciali ai hramului de la Mănăstirea Timișeni.
Prezență chiriarhală la Catedrala Veche din Arad
În ziua de prăznuire a Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, 29 august 2018, chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, a participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Veche „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul~ din Arad. Sfânta slujbă a fost săvârșită de către un sobor de preoți din care au făcut parte pr. paroh Traian Micoroi, pr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea~ din Arad, pr. Ioan Tulcan, profesor la facultatea arădeană amintită, pr. Eugen Crișan și arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele profesor Ioan Tulcan, în cadrul căruia le-a vorbit celor prezenți despre importanța acestei sărbători și exemplul pe care Sfântul Ioan Botezătorul îl oferă creștinilor de astăzi. La finalul slujbei, chiriarhul nostru, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie.
Târnosirea bisericii Așezământului social-monahal „Țara Almăjului”
Biserica Așezământului monahal-social „Țara Almăjului” a fost târnosită miercuri, 29 august, la sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul. A fost o zi de mare bucurie la hramul acestui așezământ întrucât a fost prezent Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a săvârșit slujba de sfințire a sfântului locaș, alături de un sobor de preoți și diaconi. În continuare, ierarhul a oficiat și Sfânta Liturghie în prezența unui număr mare de credincioși din Valea Almăjului și din împrejurimi, precum și a autorităților locale.
Preasfințitul Lucian l-a hirotesit iconom-stavrofor pe părintele Petrică Zamela, administratorul așezământului, deoarece într-un timp foarte scurt a reușit împreună cu ctitorii și binefăcătorii să ridice biserica și o parte din clădirile ce vor forma ansamblul monahal-social. De asemenea, ctitorului principal, domnului Ion Lala, ierarhul i-a conferit Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, clasa I pentru mireni, iar domnului primar al comunei Bozovici, Stoicu Adrian, i-a conferit Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, clasa II pentru mireni. Totodată, Părintele Episcop i-a răsplătit pe toți ctitorii cu diplome de excelență.
„În urmă cu cinci ani s-a pus piatra de temelie pentru acest sfânt locaș și iată, în Anul Centenarului sfințim o preafrumoasă biserică. Îi mulțumim lui Dumnezeu că aici în centrul Văii Almăjului avem un așezământ monahal-social unde viețuitorii vor împleti în chip armonios Liturghia cu filantropia, rugăciunea cu munca. Îl rugăm pe Mântuitorul să binecuvânteze pe mai departe acest loc binecuvântat și să le ajute atât viețuitorilor, cât și beneficiarilor să împlinească poruncile divine și să țină foarte mult la păstrarea valorilor moralei creștine. În acest așezământ vin foarte mulți tineri pentru rugăciune, pentru formare spirituală, pentru a-și găsi aici un echilibru în viață, dar acest așezământ este deschis și pentru cei vârstnici, care nu mai au pe nimeni, pentru că nepoții și copiii au plecat în străinătate sau în orașele mari”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Aşezământul monahal-social „Țara Almăjului” a luat fiinţă din dorinţa şi dragostea unor credincioşi almăjeni de a avea în mijlocul lor o vatră monahală, dar şi un centru social, unde rugăciunea să fie împletită cu ajutorarea semenilor nevoiaşi şi în suferinţă. În incinta aşezământului va funcţiona şi un cămin pentru persoane vârstnice şi nevoiaşi, un centru pentru tineret, unde vor fi desfăşurate acţiuni educative, culturale, spirituale şi tabere.
Piatra de temelie a acestui așezământ mănăstiresc ce are hramul principal „Învierea Domnului” a fost pusă în 22 septembrie 2013, de către Preasfințitul Părinte Lucian, reînviind astfel în acest loc tradiția monahală întreruptă în jurul anului 1459, când apare pentru ultima dată aici o mănăstire de călugări, distrusă probabil la una dintre incursiunile străine de neam și credință din zonă, așa cum reiese dintr-un act păstrat în Arhivele Naționale din Budapesta.