„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri arhierești în Mitropolia Banatului
În Duminica a 14-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Timișoara-Iosefin, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a târnosit biserica din Filia Slatina de Mureș, Parohia Baia, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit în parohiile Lăpușnicel și Putna.
În Duminica a 14-a după Rusalii, credincioșii Parohiei Timișoara-Iosefin s-au bucurat de prezența în mijlocul lor a chiriarhului Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan. Acesta a participat, în biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată de părintele paroh Ionel Popescu, împreună cu slujitorii parohiei. În biserica parohială, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a oferit burse de merit unor elevi și studenți, care provin din familii cu probleme materiale și familii monoparentale, pe care Fundația „Preot Ioan Olariu” îi susține financiar pentru a nu abandona școala și pentru a-și putea finaliza studiile superioare.
Bursele sunt oferite elevilor și studenților pe parcursul întregului an școlar și universitar; pe lângă aceasta, tot fundația le oferă alimente, rechizite școlare, iar în perioada de vacanță, pe unii dintre ei îi finanțează pentru a participa la tabere școlare.
Mitropolitul Banatului a apreciat această acțiune a Fundației parohiale „Preot Ioan Olariu” și a oferit elevilor și studenților bursieri cărți folositoare de suflet, cărțile Înaltpreasfinției Sale, „Pe cărarea raiului” și „Înviatul din Nazaret”.
Târnosire de biserică în Filia Slatina de Mureș, Parohia Baia
Duminica a 14-a după Rusalii s-a constituit într-o aleasă sărbătoare pentru credincioşii din Filia Slatina de Mureş a Parohiei Baia, din cuprinsul Protopopiatului Lipova. Prin strădania preotului paroh Raul Adrian Moț şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Arad, al Primăriei Bârzava, al enoriaşilor şi al altor oameni inimoşi, biserica parohială cu hramul „Înălţarea Domnului” s-a înnoit, urmare a unor ample lucrări de reparaţie capitală, exterioare şi interioare. Pe lângă lucrările de reparații a fost achiziţionat un nou iconostas sculptat din Maramureş, pictat de către pictorul Gurmai Ștefan, a fost înlocuit în totalitate mobilierul din întreaga biserică şi a fost refăcută masa Sfântului Altar.
În dimineaţa zilei, un ales sobor de preoţi în frunte cu protopopul Lipovei, pr. Mercea Nelu, împreună cu numeroși credincioşi şi copii, îmbrăcați în frumoase costume populare specifice zonei, l-au întâmpinat pe Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care după cuvântul de bun venit a mulţumit pentru invitaţia făcută şi pentru primirea călduroasă. În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a oficiat slujba de târnosire a bisericii urmată de Sfânta Liturghie arhierească, răspunsurile liturgice fiind date de corul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, condus de prof. dr. Mircea Buta.
La momentul cuvenit, Înaltpreasfinţitul Timotei a rostit cuvântul de învăţătură cu titlul „Nuntire spirituală” (cf. 2 Cor. 1 și 2; Matei 22), privind comunicarea între Dumnezeu și oameni, care se realizează răspunzând chemării sfinte la mântuirea adusă lumii prin jertfa Fiului lui Dumnezeu, nerămânând doar la grijile trecătoare, ci depășindu-le prin râvna la cele netrecătoare. Sfințirea bisericii este o dovadă a vredniciei credincioșilor care au dobândit haina sărbătorească a virtuților creștine spre a participa, după cuviință, la ospățul ceresc care amintește tocmai jertfa Mântuitorului pentru mai multa viață a lumii.
Pentru râvna de care a dat dovadă, chiriarhul a hirotesit întru iconom stavrofor pe preotul paroh şi mai apoi a înmânat o diplomă de binefăcător domnului Maxinan Gheorghe, fiu al satului Slatina de Mureş, care a sprijinit în mod deosebit lucrările de reabilitare ale bisericii. În încheiere, preotul paroh a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru grija părintească şi pentru faptul că a poposit în parohia păstorită pentru a binecuvânta şi sfinţi lucrările săvârşite.
Imediat după Sfânta Liturghie, toţi credincioşii prezenţi au avut nespusa bucurie de a intra în Sfântul Altar, închinându-se şi sărutând Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce. Mai apoi, Înaltpreasfinţitul Timotei împreună cu preoţii prezenţi s-au deplasat la casa parohială din localitate, acolo unde au săvârşit slujba de sfinţire în urma finalizării lucrărilor de construcţie.
Bucurie duhovnicească la parohiile Lăpușnicel și Putna
Prima duminică din noul an bisericesc a adus mare bucurie în comunitățile parohiilor Lăpușnicel și Putna din cadrul Protopopiatului Băile Herculane, prin prezența în mijlocul lor a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
În prima parte a duminicii, ierarhul a poposit în Parohia Lăpușnicel, unde a sfințit lucrările de renovare efectuate, în ultima perioadă, atât la exterior, cât și în interiorul bisericii parohiale. După slujba de sfinţire, Preasfințitul Lucian a săvârşit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
„Îl rugăm pe Sfântul Apostol Toma, cel care ocrotește această biserică, să mijlocească înaintea Mântuitorului Hristos, Cel răstignit, mort și înviat, pentru preotul și credincioșii din această parohie. Nu în ultimul rând, i-am îndemnat pe credincioșii din această parohie să mărturisească, cu timp și fără de timp, împreună cu Sfântul Apostol Toma și să spună, în toată vremea și în tot ceasul, mărturisirea de credință a Sfântului Apostol, «Domnul meu și Dumnezeul meu!». Sfântul Apostol Toma ne încredințează cu adevărat de învierea Mântuitorului Hristos. Nu întâmplător, la slujba de binecuvântare a bisericii, am intonat și imnul Învierii, cântarea cântărilor, «Hristos a înviat!», pentru că, într-un sens mai larg, această biserică veche, dar nouă din punct de vedere spiritual, este închinată și Învierii Mântuitorului Hristos, deoarece Sfântul Apostol Toma este unul dintre cei care mărturisește despre Învierea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
Ca răsplată pentru dragostea și implicarea sa în misiunea pastorală, dar și în cea administrativă, părintele paroh Horia Stoichescu a fost hirotesit, de către Preasfințitul Părinte Lucian, iconom, iar ctitorilor şi binefăcătorilor li s-a oferit Diploma de excelenţă „Episcop Elie Miron Cristea”.
În a doua parte a zilei, ierarhul a resfințit și biserica parohială din Putna, care poartă hramul „Nașterea Maicii Domnului” și la care s-au săvârșit, în ultima perioadă, lucrări de renovare exterioare și interioare. Preasfințitul Părinte Lucian l-a hirotesit sachelar pe părintele paroh Cătălin Cojocaru, iar ctitorilor și binefăcătorilor le-a acordat Diploma de excelenţă „Episcop Elie Miron Cristea”.