„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Slujiri arhierești în Mitropolia Banatului
În Duminica a 29-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a poposit în mijlocul credincioșilor din Parohia Jimbolia, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a vizitat biserica din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit în satul Ciuchici, iar Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Nicolae” din municipiul Arad.
În Duminica a 29-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a participat la Sfânta Liturghie la Biserica „Buna Vestire” a Parohiei Jimbolia, Protopopiatul Timișoara I, oficiată de pr. paroh Petru Alexa și de pr. Grigore Marița. Cuvântul de învățătură, rostit de Părintele Mitropolit Ioan, a explicat pericopa în care ni se prezintă minunea vindecării celor zece leproși. Înaltpreasfinția Sa a evidențiat mulțumirea care a fost adusă de acel samarinean vindecat și pe care fiecare credincios este dator să o aducă Bunului Dumnezeu, nu pentru că Domnul ar avea nevoie de ea, ci pentru că omul are nevoie de acea recunoștință care curăță, luminează și apropie sufletul de Dumnezeu.
În aceeași duminică, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit în Biserica „Sfânta Parascheva” din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.
Cu acest prilej, chiriarhul arădean a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși, a reprezentanților din partea instituției medicale și a bolnavilor din spital. Din sobor au făcut parte pr. Vasile Cucu, secretar eparhial, pr. Cornel Neamțiu şi arhid. dr. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.
Cuvântul de învățătură, rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, a fost intitulat „Împlinirea rugăciunii” (în baza lecturilor biblice ale duminicii: Coloseni 1; Luca 17), arătând că oglindește și stăruința în aceasta şi trebuind să aibă ca urmare mulțumirea cuvenită după exemplul leprosului samarinean vindecat de Domnul, având și multe exemple din istoria biblică la care se referă și Cazania zilei cu îndemnul de a nutri constant nădejdea ascultării cererii, mai ales pentru cei în suferință, ca aceia din unitățile spitalicești, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.
La finalul slujbei au fost binecuvântate prinoasele puse în cinstea Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, care urmează a fi pomenit în această săptămână și ale cărui moaște sunt așezate într-o raclă la loc de închinare în această biserică. Ele au fost primite în dar de la Eminența Sa Cardinalul Angelo Comastri, Vicarul General al Sanctității Sale pe lângă Cetatea Vaticanului.
Înaltpreasfinţia Sa a transmis tuturor credincioșilor prezenți, conducerii spitalului arădean, precum și bolnavilor de pe paturile de suferință, purtarea sa de grijă, rugând totodată pe Bunul Dumnezeu pentru sănătatea celor care se ostenesc în această instituție medicală.
Slujire arhierească în parohia rurală Ciuchici
Credincioșii din satul Ciuchici au fost vizitați duminică, 20 ianuarie, de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Comunitatea nu are în prezent preot și de aceea Părintele Episcop a ales ca în această duminică să se roage împreună cu locuitorii din Ciuchici, județul Caraș-Severin. Preasfințitul Părinte Lucian a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi în biserica parohială cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”. La slujbă au participat și reprezentanţi ai autorităților locale, dar și mulți credincioși care au venit la sfânta biserică să fie în comuniune cu ierarhul lor.
„Am socotit de bine ca în această perioadă, până la începutul Postului Mare, să slujim în toate parohiile rurale vacante din episcopia noastră. Am început cu această parohie, unde credincioșii ne-au așteptat cu multă dragoste și cu bunăvoință... Îi felicităm pe toți credincioșii care au grijă de această biserică și care astăzi au lăsat toată grija cea lumească și au venit ca să se roage împreună cu noi la Sfânta Liturghie și împreună să-L rugăm pe Mântuitorul Iisus Hristos să ne curățească de toate bolile sufletești și trupești. Trebuie să avem grijă și noi ca întotdeauna să ne comportăm cu responsabilitate față de Domnul, să-I mulțumim și să fim recunoscători pentru toate darurile și binefacerile pe care le revarsă asupra noastră”, a spus după slujbă chiriarhul.
Ierarhul a tâlcuit pericopa evanghelică a duminicii și i-a îndemnat pe credincioşi să rămână fideli credinței strămoșești. „Această parohie a fost o vreme vacantă și încă mai este, dar credincioșii de aici se dovedesc a fi atașați de Sfânta Biserică și în această perioadă parohia este suplinită de preoți pensionari din Oravița. I-am îndemnat astăzi pe credincioșii din Ciuchici să aibă răbdare și să se roage mai mult, căci în viitorul apropiat vor avea un păstor rânduit”, a mai spus Preasfințitul Părinte Lucian.
Parohia Ciuchici din Episcopia Caransebeșului aparține Protopopiatului Moldova Nouă și este de gradul 2 rural, cu aproximativ 350 de credincioși. Biserica din sat a fost construită înainte de 1824 și reclădită în 1871.
Sărbătoare în Parohia Arad-Faleză Sud
În Duminica a 29-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfântul Nicolae” din municipiul Arad, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: pr. Flavius Petcuț, protopopul Aradului, pr. paroh Pavel Brândușe, arhid. Mircea Proteasa, consilier economic, şi arhid. Gheorghe Lehaci.
La momentul rânduit, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură despre minunea vindecării celor zece leproși pe care Iisus i-a miluit și le-a redat sănătatea, dându-le o nouă șansă la viața normală. De asemenea, ierarhul a vorbit despre recunoștință, acea virtute morală prin care creștinul își arată mulțumirea datorată binefăcătorului său. Recunoștința ne face să vedem meritele mai marilor noștri și să simțim toate binefacerile pe care Dumnezeu le-a revărsat peste noi, a mai adăugat Preasfinția Sa.
Părintele paroh Pavel Brânduşe a mulţumit Preasfințitului Părinte Emilian pentru vizita efectuată şi binecuvântarea arhierească oferită credincioşilor acestei parohii.