„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri arhierești în Mitropolia Banatului
În Duminica a patra din Sfântul Post, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Buna Vestire” a Parohiei Timișoara-Zona Pârvan; Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia Sintea Mică, Protopopiatul Arad; iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Schitul Bogâltin din județul Caraș-Severin.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a fost prezent în mijlocul studenților timișoreni, participând la Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, în Biserica „Buna Vestire”, situată în campusul universitar. La slujbă au participat cadre didactice universitare, studenți și numeroși credincioși bănățeni. Răspunsurile liturgice au fost date de către grupul studenților din parohie.
După Sfânta Liturghie, Chiriarhul Banatului a rostit un cuvânt de învățătură, în care a evidențiat înțelesurile duhovnicești ale pericopei evanghelice din Duminica a 4-a a Postului Mare, ce relatează despre vindecarea fiului lunatic.
Ierarhul a subliniat semnificația contextului în care Mântuitorul Hristos săvârșește această minune. „Vindecarea acesta s-a petrecut imediat după Schimbarea la Față a lui Hristos pe Muntele Taborului. Evanghelistul Marcu consemnează că Hristos, după Schimbarea Sa la Față, a coborât la poalele Muntelui Taborului, cu cei trei Apostoli, unde au întâlnit o mulțime de oameni care se sfădeau. Printre aceștia era și un tată care avea un copil mut. Nu știm dacă omul acela era din satul situat la poalele muntelui, sat în care a trăit Debora, femeie judecător în jurul anului 1000 î.Hr., sau venise din depărtare să își aducă fiul la Hristos. Așadar, omul acesta a venit prima dată la Hristos, dar nu L-a găsit în sat, pentru că Hristos era în Rai cu Tatăl și cu cei trei Apostoli. Pe Hristos nu Îl găsim în altă parte, decât în casa Tatălui, în Rai. Negăsindu-L pe Hristos în sat, bărbatul a apelat la Apostoli ca să îi vindece copilul, dar aceștia nu au reușit. Prin urmare, coborând Hristos din Rai, El a ajuns în satul Daburia, satul Deborei, unde întâlnește pe fiul demonizat și unde oamenii se sfădeau, uitând de Dumnezeu. Putem înțelege că satul Daburia preînchipuia iadul și pe diavol care dorește să ne dezlipească mintea și inima de Dumnezeu, boicotând planul divin de mântuire. Cel ce nu se roagă este un om mut! Se pare că astăzi trăim într-o lume a muților. Cu toate că este atâta zgomot pe pământ, totuși pământul pare a fi o planetă mută, căci arareori se mai ridică un pâlc, o flacără de rugăciune către Dumnezeu. Deci Hristos alături de Tatăl coboară în acest iad, acolo unde oamenii nu se mai iubesc, ci se sfădesc unii cu alții, dând vina unul pe altul. Prezența lui Hristos vine să restabilească ordinea firească din om și să redea sănătatea persoanei umane”, a menționat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.
La final, părintele paroh Marius Ioana a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, pentru binecuvântarea și bucuria adusă studenților și credincioșilor Parohiei Timișoara – Zona Pârvan cu prilejul acestei prime vizite pastorale.
Slujire arhierească şi sfinţire de lucrări în Parohia Sintea Mică
Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în mijlocul credincioşilor din Parohia Sintea Mică, Protopopiatul Arad. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit slujba de binecuvântare a lucrărilor de renovare executate la sfântul locaş, şi anume: renovarea exterioară a bisericii, sfinţirea noii picturi şi a noului iconostas, a stranelor şi mobilierului nou din biserica parohială. După binecuvântarea lucrărilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, în biserica cu hramul „Cuvioasa Parascheva”, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Cuvântul de învăţătură al ierarhului arădean a fost pus sub titlul „Răscumpărarea timpului” (în baza Cazaniei şi a citirilor scripturistice ale duminicii: Evr. 6; Efes. 5; Marcu 9; Matei 4), adică acela de pregătire pentru sfintele sărbători şi prin spovedire şi împărtăşire, stăruind în rugăciune, post şi fapte bune, punând în lumină frumuseţea sufletească a credinciosului.
La încheierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a înmânat preotului paroh o scrisoare de mulţumire pentru osteneala depusă la înfrumuseţarea bisericii. Preotul paroh Ciprian Ilica a adus mulţumire Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei pentru dragostea şi preţuirea faţă de credincioşii din Sintea Mică, mulţumind în acelaşi timp autorităţilor şi credincioşilor prezenţi.
În după-amiaza zilei, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a fost prezent în Parohia Cintei pentru a deschide Săptămâna duhovnicească din această parohie, devenită o tradiţie.
Bucurie duhovnicească la Schitul Bogâltin
Credincioșii care și-au îndreptat pașii în Duminica a patra din Postul Mare spre Schitul Bogâltin din județul Caraș-Severin au avut posibilitatea să se roage împreună cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, și cu obștea așezământului monahal. În biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie, în cadrul căreia foarte mulți credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine. La sfânta slujbă au participat și autorități locale, precum și un număr mare de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
„Îi mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a ajutat tocmai la Duminica Sfântului Ioan Scărarul să venim aici, să ne liniștim duhovnicește și să medităm la tot ceea ce înseamnă urcușul nostru duhovnicesc spre Hristos Cel Înviat. La hramul acestui așezământ monahal, întotdeauna slujim în Altarul de vară, iar astăzi, fiind o duminică obișnuită, ne-am bucurat foarte mult că am putut sluji în biserică alături de credincioșii care formează obștea extinsă a schitului. Dumnezeu să binecuvinteze obștea acestui așezământ, pe toți ctitorii și binefăcătorii, și toți cei care vor veni aici să se ducă liniștiți și folosiți la casele lor, pentru că aici într-adevăr este un loc ales și binecuvântat”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
La orele serii, Preasfințitul Părinte Lucian s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Rusca, Protopopiatul Caransebeș. Cu acest prilej ierarhul a săvârșit Slujba Vecerniei în Biserica parohială cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.