„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri arhierești în Mitropolia Banatului
În Duminica a 22-a după Rusalii, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Timișoara a fost săvârșită de Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei; Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala istorică a Aradului, iar Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a resfințit biserica din Parohia Valea Bolvaşniţa.
În Duminica a 22-a după Rusalii, la 30 octombrie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de soborul preoților profesori ai Facultății de Teologie din Arad, între care decanul acesteia, pr. prof. Cristinel Ioja, a slujit Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala istorică a Aradului. Sfânta Liturghie din această zi deschide seria manifestărilor organizate de Facultatea de Teologie din Arad, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la reînființare.
În cadrul sfintei slujbe s-au înălțat rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile revărsate în cei 25 de ani asupra profesorilor, a studenților și a ostenitorilor școlii de teologie arădene.
Cuvântul de învățătură rostit de către chiriarh a fost pus sub titlul ,,Cunoaştere şi conştiinţă” şi a explicat că aprofundarea citirilor duminicale duce la concluzia că nu e îndestulătoare cunoaşterea realităţilor din lume, ci trecerea acesteia prin conştiinţa noastră, discernerea între bine şi rău, pentru care fiecare va avea răsplata la judecata din urmă. Evanghelia zilei arată şi rostul lucrării îngerilor tocmai în ajunul lunii noiembrie, a cărei numire poartă gândul la cele nouă cete îngereşti care slujesc desăvârşirea binelui în lume, răul neavând consistenţă. Aşadar, credinciosul tinde spre tot binele prin voinţa proprie în concordanţă cu cea divină. În continuarea vieţii prin rosturile generaţiilor tinere, tineretului îi revine răspunderea împlinirii năzuinţelor înalte ale omenirii. De aceea, aduc întristare situaţiile în care se sfârşesc fiinţe dragi, în floarea vârstei, care făgăduiau împlinirea multor speranţe promiţătoare. Aceasta cere mărirea efortului pentru o cât mai eficientă formare şi sprijin pe viitor, făcându-se referire la comemorarea victimelor la împlinirea unui an de la tragedia din Capitală şi totodată la împlinirea a 25 de ani de la reînfiinţarea învăţământului teologic arădean, cu recunoştinţă faţă de zestrea moştenită. Sfântul Pavel în Apostolul zilei se dă însuşi pildă de jertfelnicie pentru tot ceea ce reprezintă o contribuţie la mai binele lumii, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.
După cuvântul de învățătură al Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Timotei, a fost citit mesajul de consolare și comuniune la un an de la tragedia din Clubul Colectiv, transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, precum și comunicatul Biroului de presă al Patriarhiei Române, cu privire la sfințirea monumentului funerar dedicat victimelor din Clubul Colectiv.
La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită rânduiala Parastasului pentru tinerii decedați în urma incendiului din Clubul Colectiv, la împlinirea unui an, potrivit îndrumărilor date de Biroul de presă al Patriarhiei Române, precum și pentru profesorii, studenții, ctitorii și ostenitorii Institutului Teologic, ai Academiei Teologice și ai Facultății de Teologie din Arad (1822/1927-1948; 1991-2016).
În încheierea sfintei slujbe, părintele profesor Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie din Arad, a adresat un cuvânt de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, pentru întreaga purtare de grijă arătată Facultății de Teologie, profesorilor și studenților acesteia, punctând, totodată, contribuția esențială a Înaltpreasfinției Sale la reactivarea școlii de teologie arădene. În continuarea cuvântului, a readus în memorie momente esențiale din istoria seculară a învățământului teologic arădean.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul mixt al Facultății de Teologie, condus de conf. univ. Mircea Buta.
Resfinţirea bisericii din Parohia Valea Bolvaşniţa
Tot în această duminică, biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Valea Bolvaşniţa, Protopopiatul Băile Herculane, a fost resfinţită de Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. Credincioşii îmbrăcaţi în haine de sărbătoare l-au întâmpinat pe Preasfinţia Sa în faţa sfântului locaş, unde a fost oficiată slujba de sfinţire a icoanelor exterioare, după care au fost aşezate sfintele moaşte în masa Sfântului Altar şi a fost sfinţit jertfelnicul, precum şi pictura interioară.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Lucian a hirotesit pe părintele paroh Solomon Sîrbu întru iconom, iar pe diaconul Alexandru Bujancă l-a hirotonit preot pe seama Parohiei Sub Margine, Protopopiatul Caransebeş. La sărbătoarea satului s-au alăturat şi autorităţile locale şi foarte mulţi tineri îmbrăcaţi în haine populare specifice zonei.
După Sfânta Liturghie, PS Lucian a săvârşit o slujbă de pomenire pentru odihna sufletului Înaltpreasfinţitului Părinte Justinian, Arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului, iar la final a oferit tuturor celor care s-au implicat în lucrările ce s-au săvârşit la biserică şi casa parohială Diploma de excelenţă „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”.
„Vedem aici, la Valea Bolvaşniţa, o lucrare frumoasă din punct de vedere spiritual, o biserică vie, lucrătoare şi dinamică, dar în acelaşi timp vedem şi lucrarea administrativ-gospodărească desfăşurată la sfântul locaş şi la casa parohială. Aşadar, ne întoarcem mulţumiţi la Centrul eparhial, deoarece am găsit aici o atmosferă plăcută şi o lucrare rodnică întreprinsă de preot şi credincioşi. Ne bucurăm că şi pe mai departe turma și păstorul de aici sunt hotărâţi să continue toate aceste lucrări la sfânta biserică şi în acelaşi timp să desfăşoare o lucrare frumoasă pastoral-misionară, atât cu tinerii şi copiii, cât şi cu toţi ceilalţi credincioşi, căci toţi au nevoie de cuvântul lui Dumnezeu şi de împărtăşirea harului Preasfântului Duh”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Lucian.
După sfintele slujbe de la biserică, Preasfinţitul Lucian a binecuvântat şi a sfinţit casa parohială, achiziţionată recent, în ultima perioadă fiind amenajată şi înfrumuseţată.
De asemenea, la Timișoara, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană, unde a hirotonit în treapta de diacon pe teologul Adrian Mihai Venter. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Facultății de Teologie din Timișoara, condus de diac. dr. Ion Alexandru Ardereanu.