„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri arhierești în Mitropolia Banatului
În Duminica a 32-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a liturghisit în paraclisul Facultății de Teologie din Arad, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit în biserica din cartierul Nord, din Caransebeș, iar Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a slujit la Catedrala Veche din Arad.
Profesorii și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad l-au prăznuit duminică, 21 ianuarie, pe Sfântul Maxim Mărturisitorul, unul dintre ocrotitorii spirituali ai paraclisului din curtea facultății. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Întâistătătorul Eparhiei Aradului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența studenților teologi și a credincioșilor prezenți la sfânta slujbă.
Din soborul slujitorilor au făcut parte părinții profesori slujitori la paraclisul facultății: pr. Ștefan Negreanu, pr. Lucian Farcașiu, pr. Ioan Lazăr, arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, precum și foști studenți ai facultății, acum preoți în parohiile eparhiei noastre. Răspunsurile la strană au fost date, de asemenea, de un grup format din studenți, masteranzi și absolvenți ai facultății de teologie arădene.
Chiriarhul arădean, pe marginea citirilor scripturistice ale duminicii (1 Timotei 4; Luca 19), a vorbit celor prezenți despre „Acoperământul sufletului”, sub care, după cum zice și rugăciunea din rânduiala Sfintei Împărtășanii, nu are nimeni vrednicia a primi pe Domnul euharistic, decât prin pocăința ce aduce îndreptare. Or, harul dumnezeiesc pune începutul mântuirii, chemând la conlucrare credința și faptele bune, după cum învață mai ales și Sfântul Maxim Mărturisitorul, unul dintre ocrotitorii paraclisului studențesc, și cum deprind și ucenicii în ale teologiei întocmai, având și exemple din vremea mai apropiată în personalitatea Episcopului Ioan Ignatie Papp, participant la Marea Unire din 1918, și a părintelui prof. Dimitrie Țichindeal, de la a căror trecere la cele veșnice se împlinesc în aceste zile 93 de ani și respectiv 200 de ani, a amintit Înaltpreasfinția Sa.
La sfârşitul Dumnezeieștii Liturghii au fost binecuvântate prinoasele aduse întru cinstirea Sfântului Maxim Mărturisitorul şi, de asemenea, a fost săvârşită o panahidă pentru vrednicul de pomenire Episcop al Aradului Ioan Ignatie Papp, care a participat la Marea Unire din 1918, la împlinirea în această zi a 93 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, precum și pentru părintele prof. Dimitrie Țichindeal la împlinirea a 200 de ani de la trecerea la cele veșnice.
Părintele Ştefan Negreanu a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei pentru dragostea părintească arătată întotdeauna părinților slujitori de la paraclisul facultății, precum și pentru grija și atenția acordată studenților teologi, Înaltpreasfinţia Sa dovedind o permanentă preocupare pentru bunul mers al şcolii teologice arădene şi pentru formarea duhovnicească a viitorilor preoţi.
Slujire arhierească și pomenire la Catedrala Veche din Arad
Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Veche din Arad, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: părintele Flavius Petcuț, protopopul Aradului, părintele Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, părintele Traian Micoroi, parohul Catedralei Vechi, părintele Teodor Pavel, părintele Eugen Crişan, arhid. Mircea Proteasa, arhid. Gheorghe Lehaci și arhid. Iov Orădan.
La momentul rânduit, ierarhul a ținut un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit Evanghelia zilei (Lc. 19, 1-10), care ne prezintă pe Zaheu vameșul, ca model vrednic de urmat în recunoașterea și asumarea păcătoșenie, pentru dobândirea mântuirii. Este necesar ca noi să conștientizăm că suntem păcătoși și să recunoaștem și să mărturisim păcatele făcute în scopul îndreptării și înălțării spirituale. Pocăința este îndreptare în mod conștient și voluntar. Fiind duminica în care pomenim și pe Sfântul Maxim Mărturisitorul, unul dintre cei mai înțelepți și echilibrați Sfinți Părinți ai Bisericii, Preasfinția Sa a prezentat credincioșilor prezenți parte din viața și opera destul de cuprinzătoare și plină de tâlcuiri surprinzătoare, de o adâncime rar întâlnită, a acestui mare teolog.
În cadrul sfintei slujbe mulțime de credincioși, tineri și vârstnici, s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul mixt al Catedralei Vechi, condus de conf. univ. Mircea Buta.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul, înconjurat de soborul slujitor, a săvârșit slujba de pomenire pentru Episcopul Aradului Ioan Ignatie Papp, numit „episcopul Unirii celei Mari”, la împlinirea în această zi a 93 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.
Rugăciune în cea mai nouă parohie din Caransebeș
Numeroși credincioși au venit duminică în cea mai nou parohie din Carabsebeș pentru a se ruga împreună cu ierarhul lor. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi la biserica cu hramul „Intrarea Domnului în Ierusalim” din municipiul de pe Timiș și Sebeș. Credincioșii s-au întărit duhovnicește prin rugăciune, prin împărtășirea cu Sfintele Taine, dar și prin cuvântul de învățătură al Părintelui Episcop Lucian, care a explicat sensul pericopei evanghelice din această duminică, avându-l în centru pe Zaheu vameșul.
„Avem aici o biserică pe care am primit-o din partea bisericii luterane și este foarte important ca la început de an civil să fim din nou în mijlocul acestor credincioși și să-i încurajăm la proiectele care trebuie implementate în anul 2018 în această parohie. Este vorba de restaurarea exteriorului bisericii și bineînțeles completarea icoanelor pe catapeteasmă, dar și celelalte piese din mobilierul necesar unei biserici ortodoxe. Îl rugăm pe Dumnezeu să dăruiască spor duhovnicesc, dar și spor material preoților și credincioșilor acestei parohii, să-l ajute Mântuitorul pe părintele protopop Florin Ciucur ca pe mai departe să fie același păstor bun, care să-i adune pe credincioși în jurul sfântului locaș și să-i determine ca să lucreze pentru podoaba casei lui Dumnezeu și pentru tot ceea ce înseamnă definirea unui locaș de cult”, a subliniat Părintele Episcop Lucian la final.
Biserica din cartierul Nord a fost donată Episcopiei Caransebeșului de către comunitatea evanghelică de confesiune augustană în luna martie a anului trecut.
„Ne bucurăm că au fost foarte mulți credincioși la sfânta slujbă, în această tânără parohie, deși aici noi slujim Sfânta Liturghie, chiar dacă nu a fost biserica noastră, din anul 1989. Dumnezeu să binecuvânteze această comunitate și să sporească, atât numeric, cât și calitativ, pentru că am văzut astăzi credincioși de bună calitate, care preferă să vină aici la Sfânta Liturghie și s-au atașat într-un timp scurt de această biserică și de preoții slujitori”, a adăugat ierarhul.
Sfântul locaș se află în vecinătatea noului sediu al Protopopiatului Caransebeș. La sfânta biserică s-au efectuat ample lucrări de consolidare, amenajare și înfrumusețare, în special la interior, urmând ca în acest an să continue.