„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Slujiri arhierești și vizite pastorale
În Duminica a 10-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a fost prezent la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a efectuat o vizită pastorală în ţinutul Hălmagiului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost prezent în Parohia Bogâltin, Protopopiatul Băile-Herculane, iar Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit la Mănăstirea Izbuc din cadrul Episcopiei Oradiei.
Mitropolitul Banatului a participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită în Catedrala Mitropolitană din Timișoara de soborul slujitorilor sfântului locaș, în prezența a numeroși credincioși timișoreni. La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a rostit celor prezenți un cuvânt de învățătură referitor la pericopa evanghelică duminicală de la Matei 17, 14-23, care istorisește minunea vindecării lunaticului de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Mitropolitane, condus de pr. Dan Dragomir.
Binecuvântări arhiereşti în Ţara Hălmagiului
Tot duminică, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a efectuat o vizită arhierească în Parohia Bănești din ţinutul Hălmagiului. La orele dimineţii, chiriarhul arădean a fost întâmpinat de părintele protopop Alexandru Sebișului împreună cu un sobor de slujitori. Apoi, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit slujba de binecuvântare a lucrărilor de reparaţii interioare şi exterioare executate la biserica satului, precum şi a picturii murale interioare, executată de către artistul plastic Eduard Sida şi fiica acestuia Raluca-Andreea din Hălmagiu. După aceasta, chiriarhul a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi, în biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”. La momentul liturgic rânduit, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a hirotonit în treapta diaconiei pe tânărul Bogdan Coşeri. Cuvântul de învăţătură a fost pus sub titlul „Credinţa vie” (în baza citirilor scripturistice ale zilei: I Cor. 4; Matei 17) şi în legătura diferitelor forme de manifestare, arătând că aceasta este întărită de harul divin şi dovedită prin fapte bune. Credinţa moartă este cea nemărturisitoare a lucrării creştine. Vremea postului şi rugăciunii, cum este cea a pregătirii praznicului Adormirii Maicii Domnului, indică adevăratele virtuţi cu care se mărturiseşte deplina credinţă prin învăţătură şi trăire religioasă, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa. La sfârşitul Sfintei Liturghii, preotul paroh Mihai Bulea a primit distincţia de iconom, după care a făcut o scurtă dare de seamă despre realizările sale din cei peste 16 ani de slujire în această parohie. La ceas de seară, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, a săvârşit slujba Vecerniei în cea de-a doua biserică păstorită de părintele Mihai Bulea, în Filia Bodeşti. Cu acest prilej, ierarhul a sfinţit lucrările de renovare ce au fost executate la biserica din lemn, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, monument istoric ce datează din 1821, având şi o pictură pe pânză maruflată pe lemn din 1831, executată de pictorul Ioan Demetrovici din Timişoara, care a pictat în perioada respectivă mai multe biserici din zona Hălmagiului. În cuvântul de învăţătură cu titlul „Facerea lumii după psalmul Vecerniei”, tot în contextul citirilor zilei şi în legătură cu hramurile bisericilor cercetate, chiriarhul a accentuat unitatea Bisericii oglindită în misiunea parohiilor şi mănăstirilor într-un an omagial ca și cel curent, subliniind lucrarea pentru întărirea credinţei împotriva superstiţiilor şi pentru întreţinerea unui dialog între ştiinţă şi religie, de asemenea, cultivând tradiţia poporului nostru, a culturii şi spiritualităţii sale, spre propăşirea întregii obşti. În acest itinerar, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a efectuat vizite pastorale şi la biserica voievodală din Hălmagiu, la biserica de lemn cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, monument istoric, din Cristeşti, şi la biserica cu hramul „Înălţarea Domnului” din Brusturi.
Parohia Bogâltin în haine de sărbătoare
Pentru Parohia Bogâltin din Protopopiatul Băile-Herculane, Duminica a 10-a după Rusalii a fost una specială, deoarece în mijlocul credincioșilor ei a fost prezent Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. La orele dimineții chiriarhul a fost întâmpinat la intrarea în sat, unde a sfințit o troiță. În continuare, alături de autoritățile locale, foarte mulți credincioși și un număr însemnat de copii îmbrăcați în haine populare, au mers în procesiune până la biserica parohială cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. Aici, ierarhul a săvârșit o slujbă de binecuvântare pentru lucrările efectuate la exteriorul bisericii, iar în continuare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La final, pentru dăruirea și implicarea în lucrările de înfrumusețare și renovare a bisericii, părintele paroh Cristian Rădulescu a fost hirotesit iconom stavrofor, iar ctitorilor și binefăcătorilor le-au fost oferite acte de cinstire. De asemenea, domnului primar Nicolae Novăcescu i-a fost înmânată Diploma de onoare „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” pentru binefacerile arătate Bisericii lui Hristos din Eparhia Caransebeșului. „Am oferit acte de cinstire pentru hărnicia și destoinicia de care au dat dovadă credincioșii acestei parohii și putem spune că prin părintele paroh și consiliul parohial toți credincioșii acestei parohii au primit recunoștință din partea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pentru că toți cei care se ostenesc cu timp și fără timp pentru Casa lui Dumnezeu, vor fi înscriși în cartea vieții. Noi oferim acte de mulțumire și prețuire aici pe pământ, dar bucuria cea deplină, pentru toată osteneala depusă la Sfânta Biserică a slujitorilor și credincioșilor ei, va fi în Împărăția cerurilor”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian. În Parohia Bogâltin a existat o biserică de lemn, amintită în 1791 și care a fost dărâmată în anul 1854. Biserica actuală cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” a fost construită din piatră și cărămidă în stil baroc, pe locul celei de lemn, în anul 1854, reparații capitale suferind în anul 1939. Biserica a fost sfințită de către Preasfințitul Părinte Lucian, în 27 iunie 2010. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea, Valentin Birău)