„În vremea aceea, ucenicii au păstrat cuvântul lui Iisus, întrebându-se între ei: Ce înseamnă a învia din morți? Și L-au întrebat pe El, zicând: Pentru ce zic fariseii și cărturarii că trebuie să vină mai întâi Ilie? Iar Iisus le-a răspuns: Ilie, venind întâi, va așeza iarăși toate. Și cum este scris despre Fiul Omului, că va să pătimească multe și să fie defăimat? Dar vă zic vouă că Ilie a și venit, și i-au făcut toate câte au voit, precum s-a scris despre el. Și, venind la ucenici, a văzut mulțime mare împrejurul lor și pe cărturari sfădindu-se cu ei. Și, îndată, toată mulțimea, văzându-L, s-a spăimântat și, alergând, I se închina.”
Slujiri arhierești și vizite pastorale în Mitropolia Banatului
În Duminica a 3-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a efectuat o vizită pastorală în Parohia Fibiș din Protopopiatul Timișoara II, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în Parohia Arad-Bujac, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit în Parohia Domașnea, Protopopiatul Băile-Herculane, iar Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar
al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit în Parohia Timișoara-Fratelia.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost prezent duminica aceasta în mijlocul credincioșilor din Parohia Fibiș din Protopopiatul Timișoara II. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită în biserica parohială cu hramul 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe". La slujbă au luat parte numeroși credincioși din localitate, dar și foarte mulți copii îmbrăcați în straie populare. În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți la finalul slujbei, Mitropolitul Banatului a vorbit despre învățăturile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică duminicală de la Matei 6, 22-33 ce vorbește 'Despre grijile vieții". În acest sens Înaltpreasfinția Sa a evidențiat cuvintele Mântuitorului Hristos care ne îndeamnă să punem înainte de toate grija pentru dobândirea Împărăției lui Dumnezeu, întrucât, prin mila și voia lui Dumnezeu, toate celelalte ni se vor adăuga nouă. În același timp, chiriarhul a subliniat faptul că tot ceea ce săvârșim în această viață pe plan material și duhovnicesc, toate realizările noastre sunt împlinite și desăvârșite doar prin lucrarea și binecuvântarea Tatălui Ceresc. La final, părintele paroh Ioan Bolbos a mulțumit în numele credincioșilor parohiei pe care o păstorește Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan pentru bucuria și binecuvântarea adusă celor de aici, precum și pentru întreaga purtare de grijă și dragoste arătată tuturor fiilor duhovnicești ai acestei parohii.
Slujire arhierească în Parohia Arad-Bujac
În această duminică, credincioșii Parohiei Arad-Bujac au trăit momente de bucurie, de înălțare duhovnicească, cu prilejul vizitei pastorale a Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Răspunzând invitației preotului paroh dr. Vasile Pop, chiriarhul, însoțit de arhid. prof. Tiberiu Ardelean, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii în biserica parohială cu hramul 'Sfântul Ioan Botezătorul", în prezența unui mare număr de credincioși. La sosirea în parohie, Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat cu buchete de flori, de către copii și tineri, îmbrăcați în port popular. În cuvântul de învăţătură pus sub titlul „Întâietate spirituală" şi în legătură cu citirile scripturistice (Rom. 5; Matei 6), Înaltpreasfințitul Timotei a arătat că 'multe sunt cărările vieţii omeneşti, dar între ele prioritate are cea a Împărăţiei cerurilor. Căutarea acesteia este recomandată tocmai în pericopele acestei Duminici a 3-a după Rusalii. Pentru întreţinerea vieţii ca şi pentru desăvârşirea ei, toate au rostul cunoscut, dar alegerea urmării celei mai importante rămâne luminarea lăuntrică prin harul lui Dumnezeu care pronează toate. Mâncarea şi băutura, îmbrăcămintea şi adăpostul, nu sunt scopuri în sine, ci mijloace de realizare a adevăratei vieţi care să fie după voia lui Dumnezeu spre veşnicie şi nu în duhul lumii trecătoare. Găsirea căii Împărăţiei şi dreptăţii divine adaugă toate cele bune". Răspunsurile liturgice au fost date de către grupul coral al tinerilor parohiei, acompaniați, într-o frumoasă exprimare omofonă, de către întreaga biserică. La final, într-o atmosferă festivă, Înaltpreasfințitul Timotei a acordat diplome de merit și cărți copiilor din grupa de cateheză a Centrului cultural-pastoral 'Sfântul Ierarh Nicolae" al parohiei, câștigători ai locului I la faza eparhială, la concursul naţional de miniproiecte caritativ-misionare 'Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu", răsplătiți cu Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur" de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu prilejul hramului Catedralei Patriarhale, 21 mai 2015. În numele întregii comunități, preotul paroh dr. Vasile Pop a adus mulțumiri pentru bucuria duhovnicească a zilei și pentru permanenta purtare de grijă pe care Înaltpreasfinția Sa o arată pentru viața spirituală și administrativ-gospodărească a parohiei. În după-amiaza zilei ierarhul a vizitat capela cimitirului parohial, nou-construită, și a apreciat efortul depus în vederea realizării acesteia.
Zi de sărbătoare în Parohia Domașnea
În Duminica a 3-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Domaşnea, Protopopiatul Băile-Herculane. Cu acest prilej, la orele dimineţii, ierarhul a sfinţit o troiţă ridicată în faţa casei parohiale şi icoanele de mozaic de pe frontispiciul bisericii. În continuare, chiriarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfântul Atanasie cel din Aton". În cadrul Sfintei Liturghii părintele paroh Iosif Frenţ a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar cei ce s-au implicat în procesul de înfrumuseţare a bisericii şi de ridicare a troiţei au primit acte de cinstire. La slujbă au participat autorităţi locale, precum şi un număr însemnat de credincioşi, dintre care foarte mulţi copii şi tineri îmbrăcaţi în costume populare specifice Văii Timişului. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos" al Episcopiei Caransebeşului. „Ne-am bucurat foarte mult de faptul că la Sfânta Liturghie au venit un număr mare de credincioși, care s-au pregătit cu post și rugăciune pentru a-L primi în taină pe Mântuitorul Hristos, mai ales că ne aflăm în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Îi felicităm pe părintele paroh, consiliul și comitetul parohial, dar și pe toți ctitorii și binefăcătorii acestei biserici, căci nu este puțin lucru să ai grijă de o biserică monumentală, care permanent trebuie reînnoită și înfrumusețată. Credem că doar cu ajutorul lui Dumnezeu și al oamenilor lui Dumnezeu această biserică este o «mireasă» permanent împodobită și înfrumusețată pentru a-L primi în fiecare duminică și sărbătoare, la Liturghie, pe Mirele Hristos, pe Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatele lumii", a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Slujire arhierească în Parohia Timişoara-Fratelia
Duminica aceasta, credincioşii Parohiei Timişoara Fratelia au primit vizita Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. Ierarhul a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel", înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, slujitori ai sfântului locaş. Din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, în cadrul slujbei, părintele diacon inginer Timotei Anişorac, consilier la Sectorul patrimoniu şi construcţii bisericeşti de la Centrul eparhial, a fost hirotesit arhidiacon, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru slujirea sa în viaţa bisericească a eparhiei timişorene. În finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul a transmis celor prezenţi binecuvântarea şi dragostea părintească a părintelui Mitropolit Ioan. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea, George Giurgiu, Valentin Birău)