„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Slujiri chiriarhale în Mitropolia Banatului
În Duminica a 20-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a slujit în Parohia Icloda din Protopopiatul Timișoara II, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a slujit în Parohia Bocsig Gară din Protopopiatul Ineu, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit în Filia Stăncilova a Parohiei Șopotu Nou din Protopopiatul Băile Herculane.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a efectuat duminica aceasta o vizită pastorală în Parohia Icloda din Protopopiatul Timișoara II. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de târnosire a bisericii parohiale cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, trecută recent printr-un amplu proces de consolidare și renovare, prin purtarea de grijă a preotului paroh Florian Maxim și cu sprijinul a numeroși credincioși din parohie, și nu numai. Sfântul locaș a fost construit în anul 1901, însă, din cauza vitregiilor vremii, acesta nu a fost târnosit, ci doar binecuvântat, neavând așezate în masa Sfântului Altar sfinte moaște. În urma muncii deosebite realizate în ultimii doi ani de către enoriași și preotul paroh, biserica a fost pregătită de târnosire și dotată cu toate cele necesare slujirii, fiind renovată atât în exterior, cât și în interior, cu ajutorul financiar și sprijinul susținut al autorităților locale și a numeroși oameni de bine din zonă. Alături de localnici, la slujba de târnosire au participat reprezentanți ai autorităților locale, preoți de la mai multe parohii din cuprinsul eparhiei, credincioși din localitățile învecinate și din Timișoara. După sfințire, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor impresionant de preoți și diaconi, condus de pr. Ionel Popescu, vicar eparhial, și pr. Mircea Szilagyi, protopopul Protoieriei Timișoara II. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bărbătesc al Parohiei Giroc din Protopopiatul Timișoara II. După slujbă, chiriarhul l-a hirotesit întru iconom pe părintele paroh Florian Maxim, în semn de prețuire și apreciere pentru eforturile depuse alături de credincioși în lucrarea de renovare și înfrumusețare a sfântului locaș. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a acordat mai multe acte de cinstire celor care au contribuit în mod deosebit la această lucrare. În final, Mitropolitul Banatului a adresat un cuvânt de învățătură referitor la pericopa evanghelică duminicală de la Luca 7, 11-16 ce istorisește minunea învierii fiului văduvei din Nain, săvârșită de către Mântuitorul Hristos. Potrivit tradiției, toți credincioșii prezenți au avut posibilitatea ca la încheierea slujbelor să intre și să se închine în Sfântul Altar.
Târnosirea bisericii din Parohia Bocsig Gară
În Duminica a 20-a după Rusalii (a învierii fiului văduvei din Nain), Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a târnosit biserica din Parohia Bocsig Gară. Ierarhul a fost întâmpinat de protopopul locului, părintele Adrian Zaha, de preotul paroh Răzvan Trip și de mulțime de tineri și credincioși îmbrăcați în costume populare. Imediat după sosire a avut loc slujba de târnosire. Biserica a fost înconjurată de ierarhul arădean și de soborul slujitor, stropită cu apă sfințită și târnosită cu Sfântul și Marele Mir. La interior, Înaltpreasfinția Sa a refăcut Sfânta Masă, în piciorul căreia s-au așezat moaște de martir și care a fost unsă cu Sfântul și Marele Mir și împodobită cu sfintele veșminte și obiectele liturgice. De asemenea, icoanele de pe catapeteasmă și pictura au fost sfințite. După aceasta, în biserica cu hramul ”Sfântul Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, nou-târnosită, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, înconjurat de un sobor de preoți, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească. În cuvântul de învățătură cu titlul „Ridicarea continuă a tineretului”, chiriarhul a arătat, în legătură cu convertirea Sfântului Apostol Pavel și intrarea în comuniunea Apostolilor, ridicarea credinciosului din orice cădere spre un nou început al vieții cu permanentă îmbunătățire. Aparte s-a insistat asupra atenționării celor tineri care pot fi mai lesne expuși încercărilor, situație în care este de trebuință invocarea proniei dumnezeiești spre ajutor. Zidirea unei biserici este ilustrarea adecvată pentru ridicarea spirituală continuă a fiecărei generații spre mulțumire personală și colectivă, consolidând familia și implicit propășirea societății. Misiunea parohiei și a mănăstirii în anul omagial pe care-l parcurgem înscrie între obiective formarea tineretului în școală și viață, iar aceasta pentru atingerea scopului mântuitor al Bisericii prin asigurarea unei trăiri de înaltă ținută creștină, a subliniat Înaltpreasfinția Sa. La finalul Sfintei Liturghii, parohul Răzvan Trip a fost hirotesit iconom stavrofor de către IPS Arhiepiscop Timotei.
Biserica nou-construită din Stăncilova a fost târnosită
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit în Duminica a 20-a după Rusalii în filia Stăncilova a Parohiei Șopotu Nou din Protopopiatul Băile Herculane. Credincioșii de aici l-au primit cu bucurie încă de la orele dimineții în biserica nou-construită. Cu acest prilej, ierarhul a târnosit biserica recent terminată, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”, după care, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie. La acest moment important din viața localității au fost prezente și autoritățile locale, precum și un număr însemnat de credincioși, care au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar și să se închine Sfântului Jertfelnic. În cadrul Sfintei Liturghii părintele paroh Samuel Cornel Șendroni a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar tuturor ctitorilor și binefăcătorilor care au contribuit la ridicarea bisericii li s-au oferit acte de cinstire. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. „După cinci ani de osteneală și jertfă, părintele Samuel dimpreună cu toți ctitorii, care azi au primit acte de cinstire din partea noastră, au reușit să finalizeze o biserică atât de necesară pentru cei aproximativ 250 de credincioși care viețuiesc pe aceste meleaguri. Am considerat de bine ca, pe lângă hramul inițial, această biserică să mai aibe un al doilea hram, și anume sărbătoarea de astăzi, «Sfântul Apostol și Evanghelist Luca», mai aleas că în urmă cu două săptămâni moaștele sfântului au binecuvântat eparhia noastră. Îi mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a ajutat să avem un timp favorabil, ca astăzi să ne bucurăm și să ne veselim duhovnicește, văzând cu ochii noștri un vis împlinit, o biserică înălțată pentru credincioșii harnici și darnici din acest colț al Episcopiei istorice a Caransebeșului”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian. Piatra de temelie a bisericii cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” din Filia Stăncilova a fost pusă în 19 iunie 2010 de către Preasfințitul Părinte Lucian.
Localitatea Stăncilova este o așezare izolată situată între Valea Almăjului și Cheile Nerei, fiind un sat cu case răsfirate pe dealuri. Credincioșii, păstrători cu sfințenie ai tradițiilor și meseriilor arhaice moștenite de la înaintași și foarte atașați de Biserică, nu au beneficiat de un locaș de cult propriu, fiind nevoiți să parcurgă 8 kilometri prin pădure până la biserica parohială din Șopotu Nou.