„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri în Duminica tămăduirii orbului
În Duminica a 6-a după Sfintele Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a participat la Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la Sfânta Liturghie la capela Spitalului Municipal Arad, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Borlova, județul Caraș-Severin.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor timișoreni, participând la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara. În cadrul sinaxei euharistice, un număr mare de copii și credincioși bănățeni s-au împărtășit cu Sfintele Taine. La finalul Liturghiei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a rostit un cuvânt de învățătură, explicând pericopa evanghelică de la Ioan (9, 1-38), ce relatează minunea vindecării orbului din naștere. Mitropolitul Banatului a reliefat faptul că Mântuitorul Hristos i-a tămăduit acelui bolnav nu numai neputința fizică, ci și neputința sufletească, redându-i lumina necesară vitalității sufletului, adică credința în Dumnezeu Cel Viu. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că cel care era orb și nebăgat în seamă de cei din jurul lui a devenit un misionar, propovăduind, cu prețul defăimării și al excomunicării sale din templu, dumnezeirea și puterea taumaturgică a lui Hristos.
Prezență arhierească la capela Spitalului Municipal Arad
Tot duminică, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la Sfânta Liturghie săvârşită în capela din incinta Spitalului Municipal din Arad. Prezenţa Înaltpreasfinţiei Sale a prilejuit un moment de bucurie şi, în acelaşi timp, de mângâiere pentru bolnavii din acest spital.
La momentul cuvenit, chiriarhul a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură pus sub titlul „Lumina Învierii” (cf. Fp. Ap. 13; Ioan 9), tâlcuind un imn bisericesc (Stihoavna, gl. 3), în sensul raportului dintre lumina materială şi cea spirituală, acestea preocupând şi pe mulţi gânditori. Temnicerul din citirea Apostolului este o exemplificare în acest context, primind pe lângă făclia cerută şi lumânarea celui ce se botează, făcându-se părtaş luminii Învierii care luminează până în colţurile cele mai întunecate, lucrând prin Sfintele Taine ale Bisericii. Ochiul sănătos sau bolnav, potrivit Sfintei Evanghelii, determină şi adevărata stare a omului asupra căreia atrage atenţia şi institutul de asistenţă socială şi medicală ce găzduieşte paraclisul în care ne găsim, spre mângâierea celor internaţi sau veniţi să se trateze, a adăugat ierarhul.
La final, preotul Ştefan Dorin a mulţumit chiriarhului pentru bucuria prilejuită atât bolnavilor, cât şi credincioşilor care au fost prezenţi la Sfânta Liturghie.
Biserica Parohiei Borlova a fost resfințită
După ample lucrări de renovare și înfrumusețare, Biserica „Înălțarea Domnului” şi „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Borlova, județul Caraș-Severin, a fost resfințită în Duminica orbului de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Numeroși credincioși îmbrăcați de sărbătoare, foarte mulți copii și tineri purtând haine populare specifice Văii Sebeșului, au venit la sfânta biserică pentru a participa la slujba de sfințire și la Sfânta Liturghie.
Părintele paroh Virgil Constantin Voinea a primit cu această ocazie rangul de iconom-stavrofor, iar celor care s-au implicat în procesul de renovare a sfântului locaș, ierarhul le-a oferit acte de cinstire.
„În ultima vreme la această biserică părintele paroh și toți credincioșii din această comunitate au lucrat foarte mult și biserica arată ca o mireasă gătită pentru a-L primi în fiecare duminică și sărbătoare pe mirele Hristos, pe Mântuitorul Care Se jertfește pe Sfânta Masă pentru noi și pentru a noastră mântuire și ni Se oferă sub chipul pâinii și al vinului, Trupul și Sângele Său. Această biserică a fost târnosită în 14 octombrie 1948 de către Episcopul martir al Caransebeșului, Veniamin Nistor, și după 68 de ani Sfânta Masă este resfințită, este pecetluită, iar interiorul și mai ales exteriorul sunt refăcute, restaurate. Îi mulțumim Domnului pentru toate acestea și mai ales pentru faptul că avem pe Valea Sebeșului parohii harnice și dinamice, preoți foarte buni și mai ales aici la Borlova credincioși destoinici, credincioși apropiați de Sfânta Biserică și un preot tânăr dar care de 9 ani a arătat foarte multă dragoste și spirit de sacrificiu pentru turma cuvântătoare încredințată spre păstorire. Îl rugăm pe Mântuitorul să ocrotească pe mai departe Parohia Borlova, pe preotul și credincioșii de aici și Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să ne dăruiască și nouă vedere trupească și vedere sufletească ca să deosebim bine lucrurile”, a precizat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.
Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La final, copiii şi tinerii au sărbătorit în avans ruga localităţii şi au oferit în faţa bisericii un moment folcloric.