„În vremea aceea, vorbind unii cu Iisus despre templu, că este împodobit cu pietre frumoase și cu podoabe, El a zis: Vor veni zile când, din cele ce vedeți, nu va rămâne piatră peste piatră care să nu se ris
Slujiri și binecuvântări în Mitropolia Banatului
În Duminica a 10-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în biserica Parohiei Șagu, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a binecuvântat două paraclise din cadrul Mănăstirii Nera, iar Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a binecuvântat capela mortuară din Parohia Macea.
În prima duminică din Postul Adormirii Maicii Domnului, Mitropolitul Banatului s-a aflat în mijlocul credincioșilor timișoreni, rugându-se împreună cu aceștia în cadrul Sfintei Liturghii, oficiată la Catedrala Mitropolitană din Timișoara de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură rostit la final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a explicat fragmentul evanghelic de la Matei 17, 14-23. Totodată, chiriarhul Banatului a transmis tuturor credincioșilor îndemnul ca, în această perioadă de post, să înmulțească faptele bune și rugăciunea către Dumnezeu și Maica Domnului, pentru a avea o viață bineplăcută Părintelui Ceresc.
Binecuvântare de lucrări în Parohia Șagu
În Duminica a 10-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia arădeană Șagu, pentru a binecuvânta lucrările de renovare exterioară efectuate la sfânta biserică. Totodată, chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și în prezența a numeroși credincioși. La sfânta slujbă a participat și Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, alături de oficialitățile locale și numeroși credincioși.
În cuvântul de învățătură, IPS Părinte Arhiepiscop Timotei a vorbit despre calea spre Împărăția cerească, realizând o paralelă între felul de a înțelege învățătura desprinsă din Evanghelia Duminicii a 10-a după Rusalii (Vindecarea lunaticului), Înainte-prăznuirea Schimbării la Față a Domnului, precum și Duminica Floriilor.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa i-a oferit preotului paroh distincția de iconom stavrofor, în semn de apreciere pentru frumoasa activitate pastoral-misionară desfășurată în Parohia Șagu.
Două paraclise binecuvântate la Mănăstirea Nera
Duminică, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Nera, județul Caraș-Severin. Fiind cea mai numeroasă obște din Episcopia Caransebeșului, la acest așezământ monahal au fost amenajate în ultima perioadă două paraclise ce s-au adăugat celorlalte trei deja existente. Preasfințitul Părinte Lucian a binecuvântat cele două paraclise închinate Tuturor Sfinților Români și Sfântului Siluan Athonitul, în vederea slujirii, deoarece maicile de aici au un program de rugăciune intens, toate cele 5 paraclise fiind necesare la sfintele slujbe pentru cele aproximativ 100 de maici care viețuiesc la Mănăstirea Nera.
„Îi mulțumim lui Dumnezeu că avem aici, în eparhia noastră, o mănăstire dinamică, care se dezvoltă văzând cu ochii și din punct de vedere spiritual, dar și material, administrativ-gospodăresc. Se nevoiesc aici, la Mănăstirea Nera, peste 100 de maici și surori și pe lângă rugăciunea neîncetată și slujbele care se oficiază aici, măicuțele se ostenesc pentru cei bolnavi, preparând produsele naturiste, dar bineînțeles lucrând și pentru înfrumusețarea acestui complex monahal. De asemenea, credem că anul viitor Clinica de Recuperare Oncologică Nera se va binecuvânta, iar atunci în jurul mănăstirii vom avea cu adevărat un complex spiritual-medical, creștin. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate și îi felicităm pe toți ctitorii și binefăcătorii acestei sfinte mănăstiri între care trebuie să-l amintim pe domnul doctor Pavel Chirilă, cel care a ridicat cu rânduiala lui Dumnezeu, tocmai în anul când s-a reînființat Episcopia Caransebeșului, în 1994, prima biserică a acestui așezământ monahal”, a subliniat PS Părinte Episcop Lucian.
După slujba de sfințire, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi, în Paraclisul „Buna Vestire”, cel mai încăpător locaș de închinare al mănăstirii. La sfânta slujbă au participat numeroși credincioși, cei care s-au pregătit prin Sfânta Spovedanie împărtășindu-se cu Trupul și Sângele Domnului. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Sfințire de capelă mortuară în Parohia Macea
În Duminica a 10-a după Rusalii, preoții și credincioșii din Parohia Macea, județul Arad, au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Cu acest prilej, ierarhul a sfințit capela cu hramul „Sfânta Treime” din cimitirul Parohiei Macea (Satul Nou).
După aceasta, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în capela nou sfințită, în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși.
În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Emilian a explicat Evanghelia Duminicii a 10-a după Rusalii, despre vindecarea lunaticului (Matei 17, 14-23), referindu-se la importanța credinței, a postului și a rugăciunii în viața creștinului. De asemenea, Preasfinția Sa a vorbit credincioșilor prezenți despre viața și nevoința Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, menționând că în vremea când Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, era superior la Așezămintele Românești de la Locurile Sfinte, prin mijlocirea sa, s-au adus la biserica seminarului monahal de la Neamț o părticică din sfintele moaște ale Sfântului Ioan Iacob, mai exact un deget al sfântului și Ceaslovul din care se ruga sfântul, care sunt puse la loc de cinste în biserica Mănăstirii Neamț.
La finalul sfintei slujbe, ierarhul a oferit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei pentru capela „Sfânta Treime” din Macea Sfântul Antimis și a explicat semnificația acestuia în cadrul Sfintei Liturghii, după care a transmis binecuvântarea chiriarhului locului și i-a felicitat pe preoții și credincioșii din Macea pentru activitatea bisericească pe care o desfășoară în cuprinsul parohiei.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad și cântăreții de la strană. La final, preotul paroh a mulțumit ierarhului și tuturor credincioșilor pentru participarea la acest eveniment de suflet al parohiei.