„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri și vizite chiriarhale în Duminica a 31-a după Rusalii
În Duminica a 31-a după Rusalii, a Vindecării orbului din Ierihon, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a participat la slujba de la Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit în Parohia „Schimbarea la Faţă” Govândari – Reşiţa.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a fost prezent duminica aceasta în mijlocul credincioșilor de la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. Înaltpreasfinția Sa a partcipat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată de soborul slujitorilor sfântului locaș. În cadrul slujbei, au fost înălțate rugăciuni de mulțumire Bunului Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra poporului român de-a lungul vremii. De asemenea, au fost pomeniți eroii și martirii țării care au contribuit prin lupta și jertfa lor la întemeierea (mai târziu) a statului român unitar. După slujbă, Mitropolitul Banatului a adresat numeroșilor credincioși prezenți un cuvânt de învățătură referitor la pericopa evanghelică duminicală de la Luca 18, 35-43, ce consemnează minunea vindecării orbului din Ierihon săvârșită de către Mântuitorul Hristos. În același timp, chiriarhul a subliniat semnificația deosebită a zilei de 24 ianuarie pentru poporul român, dată ce amintește tuturor de unirea înfăptuită la 1859 a Moldovei cu Țara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Binecuvântare pentru bolnavi la Arad
În Duminica a 31-a după Rusalii, a Vindecării orbului din Ierihon, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. La slujbă au participat numeroși credincioși, fii duhovnicești ai preotului misionar Ciprian-Vasile Cucu, slujitor al acestui sfânt locaș, bolnavi din spital, dar și reprezentanți ai instituției medicale. În cuvântul de învățătură cu titlul „Vedere spirituală” (cf. I Tim. 1; Luca 18), chiriarhul a vorbit despre vindecarea orbului din Ierihon, care nevăzând pe Mântuitorul Îi simte prezenţa adresându-I rugămintea vindecării, într-o formulare ce devine un temei al rugăciunii lui Iisus, acesta având vederea spirituală în locul celei trupeşti, pe care dorea să o dobândească pentru a contempla frumuseţile creaţiei şi a tot ce se poate împlini spre binele care apropie de Dumnezeu şi vederea Lui. Este o pildă pentru credincioşi, care îndeamnă la câştigarea vederii lui Dumnezeu potrivit şi fericirii pe care Mântuitorul o face tuturor celor cu inima curată. Lumina ochilor este socotită sursă a înzestrărilor celor mai de dorit ale omului și este reprezentativă pentru orice fel de vindecare, iar aşezământul de sănătate, cum este Spitalul Judeţean, este un loc unde aceasta se poate dobândi, şi nu doar prin strădanile oamenilor, ci şi cu ajutorul lui Dumnezeu. Un ajutor pentru bolnavi este și racla ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Grigorie Teologul dăruite de Eminența Sa Cardinalul Angelo Comastri, Vicarul General al Sanctității Sale pe lângă Cetatea Vaticanului. La finalul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a sfințit racla cu moaștele Sfântului Grigorie, transmițând purtarea sa de grijă tuturor credincioșilor prezenți, conducerii spitalului arădean, precum și bolnavilor de pe paturile de suferință, rugând totodată pe Bunul Dumnezeu pentru toți cei care se ostenesc în cadrul acestei instituții medicale.
Vizită arhierească în Parohia „Schimbarea la Faţă” - Reşiţa
În Duminica a 31-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Schimbarea la Faţă” Govândari – Reşiţa, Protopopiatul Reșița. Credincioșii veniți în număr mare încă de la orele dimineții au participat la Sfânta Liturghie, săvârșită de ierarh, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în biserica parohială. Foarte mulți dintre credincioșii prezenți la sfânta slujbă s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Preasfințitul Părinte Lucian a tâlcuit pericopa evanghelică rânduită de Sfinții Părinți pentru această duminică. „Ne-am bucurat foarte mult să vedem credincioși dornici să asculte Cuvântul lui Dumnezeu, dornici de rugăciune și mai ales dornici de a avea lumina cea duhovnicească. Foarte mulți credincioși au venit astăzi la sfânta biserică, iar preoții care slujesc aici cu timp și fără de timp s-au ostenit și se ostenesc atât pentru consolidarea biserici vii din sufletul credincioșilor, cât și pentru înfrumusețarea și continuarea lucrărilor la această biserică ce împodobește municipiul Reșița. Este bine să poposim duhovnicește mai ales în orașele din județul nostru, pentru că sunt foarte mulți credincioși și aici se desfășoară nu numai o activitate administrativ-gospodărească, ci și activități social-filantropice, precum și activități cu tinerii și copiii. Suntem la începutul Anului omagial al educației tinerilor creștini ortodocși și de aceea îi întărim și îi determinăm pe toți preoții și credincioșii să continue și să amplifice tot ceea ce înseamnă activitatea și lucrarea cu tinerii în Biserica Ortodoxă”, a declarat Preasfințitul Părinte Lucian. Construirea Bisericii „Schimbarea la Faţă” a început în anul 1999, locaşul de cult fiind sfinţit în luna noiembrie a anului 2011. Biserica din cartierul Govândari mai poartă şi hramul „Sfântul Ioan Gură de Aur”.