„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Slujirile arhiereilor bănăţeni în Duminica de după Bobotează
În Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie săvârşită la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit în mijlocul credincioșilor din Parohia Grădinari, Protopopiatul Reșița.
În Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a fost prezent la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, unde a participat la Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoți și diaconi. La momentul cuvenit mulți credincioși au primit Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan şi a făcut referire la pericopa evanghelică a zilei, unde ni se prezintă începutul propovăduirii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
„Hristos Domnul a început să propovăduiască în Capernaum, acolo unde, când s-a ridicat sinagoga din localitate, tatăl Sfântului Evanghelist Matei a donat o coloană sculptată. Aici, la Capernaum, Domnul Și-a început propovăduirea prin cuvintele: «Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor». Oamenii se mișcă între două coordonate: pământ și cer. Împărăția cerurilor este Împărăția Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh. Aceasta este Împărăția pe care o putem dobândi dacă ne lepădăm de omul cel vechi, de tot ceea ce este pământesc, de păcatele din viața aceasta”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Domnul Hristos spune în Evanghelie (Ioan 9, 4) că „trebuie să fac, până este ziuă, lucrările Celui ce M-a trimis pe Mine...”. Despre semnificația cuvântului „zi”, Părintele Mitropolit a explicat: „Cuvântul ziuă nu se referă la ziua astronomică, ci face trimitere la intervalul dintre prima și a doua venire a Domnului. Aceasta este ziua lui Hristos. În acest sens am putea spune că și vârsta fiecărui om credincios este o singură zi; omul nu are ani, ci are o singură zi. Omul este asemenea unor flori, care dimineața înfloresc și seara se sting, iar cei ai casei se bucură când le văd înflorite pentru o zi. Omul este floare de o zi. De aceea ne este de folos să trăim în viața aceasta ca și cum am trăi o zi; în pace, liniște și mângâiere duhovnicească. După cum grădinarul are grijă de floare un an de zile pentru a o vedea înflorită o singură zi, tot așa și Hristos Se îngrijește de noi și vrea să ne vadă înfloriți, iar la sfârșitul zilei să ne ia la Sine. Să ne deschidem inimile pentru a picura harul lui Dumnezeu și să strălucim în lumea aceasta și apoi la sfârșitul zilei celei mari să pășim în grădina Raiului, unde să rămânem înfloriți pentru veșnicie”. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Mitropolitane, condus de pr. Dan Dragomir.
Duminica după Botezul Domnului la Catedrala din Arad
Duminica trecută, chiriarhul arădean a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală `Sfânta Treime” din Arad, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi şi în prezența a numeroși credincioși.
Cuvântul de învățătură al chiriarhului a fost intitulat `Împărăția lui Dumnezeu” (Efeseni, capitolul 4 şi Matei, capitolul 4), care se cucerește prin strădania continuă în înfăptuirea binelui, oglindită în comuniunea bisericească. Hristos, Împăratul ei, stă în mijlocul credincioșilor, împărțind tuturor harul Său. Sărbătorile ce au trecut, Crăciunul și Boboteaza, au dat prilej tuturor creștinilor să simtă mai aproape caracteristicile Împărăției prin lucrarea ce răspunde voii Tatălui Ceresc.
La momentul rânduit, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a hirotonit în treapta preoţească pe diaconul Petru-Marius Horga, care urmează să slujească la Parohia Budești, Protopopiatul Sebiș, și pe tânărul Viorel Iute întru diacon, urmând a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Conop, Protopopiatul Lipova. La finalul slujbei, preotul Petru-Marius Horga a fost hirotesit duhovnic.
Binecuvântare arhierească în Parohia Grădinari
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost întâmpinat cu bucurie duhovnicească în ziua de duminică, 13 ianuarie, de către credincioșii Parohiei Grădinari din Protopopiatul Reșița. Pentru a marca ziua de sărbătoare a comunității, în apropierea bisericii a cântat fanfara şi au sosit şi reprezentanţii autorităților locale. Părintele Episcop Lucian a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, alături de un sobor de preoți și diaconi.
„Am poposit duhovnicește aici, în Valea Carașului, și am slujit Sfânta Liturghie în preafrumoasa biserică ce împodobește această zonă a Banatului de Munte. Îi mulțumim lui Dumnezeu că avem și în localitatea Grădinari o comunitate foarte activă spiritual care, chiar dacă a fost o vreme nefavorabilă, s-a adunat în sfânta biserică”, a subliniat Părintele Episcop Lucian.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Foarte mulți credincioși au venit la sfânta biserică pentru a se ruga împreună cu ierarhul și soborul slujitor.
„Din păcate, aici părintele paroh este foarte bolnav și de aceea am ținut foarte mult ca la începutul anului civil 2019, fiind și Anul omagial al satului românesc, să cercetăm parohiile unde preoții au probleme de sănătate și bineînțeles urmează să cercetăm și parohiile vacante din episcopia noastră, astfel încât să venim în întâmpinarea credincioșilor care nu au păstor și să-i cercetăm pe frații noștri preoți care au probleme grave de sănătate. Ne rugăm Bunului Dumnezeu, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, să-i dăruiască sănătate părintelui paroh de aici, de la Grădinari, și să avem cu toții sănătate deplină ca să putem continua activitatea pastoral-misionară la care ne-a chemat Arhiereul Cel Veșnic, Mântuitorul Iisus Hristos”, a spus chiriarhul la final.
Biserica din Parohia Grădinari este una monumentală și a fost construită în 1906-1909 în stil bizantin, după planurile arhitectului Dumitru Boitor. A fost reparată în anul 1966. În localitate a existat și o biserică veche din 1731, de la care s-a păstrat turnul de piatră pe o înălțime ce străjuiește satul, precum și masa altarului, care este expusă în biserica actuală.