„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujirile ierarhilor bănățeni
În Duminica a 5-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Sânandrei Colonie, din Protopopiatul Timișoara II, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în biserica Parohiei Siștarovăț, Protopopiatul Lipova, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a participat la Dumnezeiasca Liturghie de la Catedrala Episcopală din Caransebeș.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, s-a aflat duminică în Parohia Sânandrei Colonie, din Protopopiatul Timișoara II, unde a participat la Sfânta Liturghie oficiată în biserica nouă cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de un sobor de preoți. Au slujit: părintele Mircea Szilagyi, protopopul Protopopiatului Timișoara II, părintele Ioan Jurca, de la Parohia Sânandrei, părintele Aurelian Milă, de la Parohia Recaș II, și părintele paroh Teodor Cocan. În cadrul slujbei s-au înălțat rugăciuni pentru odihna sufletului părintelui Rusalin Simeria, decanul de vârstă al preoților din Mitropolia Banatului, care a trecut la cele veșnice sâmbătă, 23 iulie, în etate de 100 de ani. Alături de enoriaşi, la Sfânta Liturghie au participat oficialităţile locale și mai mulţi credincioşi timişoreni. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Theosis” din Timișoara, condus de Dan Alexandru Adam.
În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Mitropolitul Banatului a rostit un cuvânt de învățătură, în care a evidențiat semnificațiile duhovnicești ale minunii vindecării celor doi demonizați din ținuturile Gadarei. În acest sens, Înaltpreasfinția Sa a reliefat faptul că cei doi posedați au fost cei care au început dialogul cu Hristos: Ce ai cu noi, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu? Prin aceasta, ierarhul a arătat că „diavolii au mărturisit în fața Apostolilor și a celor prezenți acolo că Hristos este Fiul lui Dumnezeu. Câți dintre noi, care suntem creștini botezați în numele Sfintei Treimi, mărturisim în viața noastră și prin viața noastră că Hristos este Fiul lui Dumnezeu? Un demon mărturisește că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, iar noi, de multe ori, stăm indolenți și nu mărturisim în familiile noastre, în cetatea noastră că noi credem în Hristos, Fiul Dumnezeului Celui viu. Prin urmare, prima învățătură ce se desprinde din Evanghelia de astăzi este aceea de a fi mărturisitori strașnici ai lui Hristos.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinția Sa, împreună cu preoții slujitori, a binecuvântat noul iconostas din biserica parohială, precum și lucrările de la clopotniță și de la anexele aflate în proximitatea bisericii, care au fost finalizate după un timp relativ scurt.
Piatra de temelie a bisericii cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Parohia Sânandrei Colonie a fost pusă la 29 iulie 2013 de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Nicolae Corneanu. După 3 ani, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, s-a intrat pentru prima dată în biserică, slujindu-se de atunci în fiecare duminică și sărbătoare Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Bucurie duhovnicească pentru credincioșii Parohiei Siștarovăț, judeţul Arad
În ziua de 24 iulie 2016 sau în Duminica a 5-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Șiștarovăț, Protopopiatul Lipova. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte şi părintele Ioan Jidoi, protopopul Lipovei.
Cuvântul de învățătură al chiriarhului a fost pus sub titlul „Cântarul conștiinței” (cf. citirile de la Rom. 10; Mt. 8), adică a vredniciei și nevredniciei omenești în fața prezenței divine, arătând că, în unele dintre duminicile următoare Rusaliilor, având în vedere comuniunea în cadrul Bisericii dintre Dumnezeu și membrii acesteia, citirile biblice dau pilde despre modul în care unii de teamă sfântă și smerenie, alții din pricini străine de evlavie nu îndrăznesc a se apropia de cele sfinte, încă mai mult se depărtează. Apropierea sau depărtarea de Dumnezeu apare ca o mișcare sufletească înregistrată mereu în obștea creștină. Cântarul conștiinței desigur că face pe fiecare membru să socotească pricina procedării într-un fel sau altul; dar numai călăuza duhovnicească poate să statornicească măsura dreaptă ce duce la mântuire, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.
Părintele paroh Mihai Dohangie a mulțumit chiriarhului pentru acest popas duhovnicesc în mijlocul credincioșilor din parohia pe care o păstorește.
În după-amiaza zilei, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a efectuat un popas duhovnicesc la biserica parohială „Sfântul Ilie” din satul Labașinț, unde a fost așteptat de credincioșii parohiei în frunte cu preotul lor paroh. Aici chiriarhul a săvârșit slujba Acatistului Sfântului Ilie și a adresat celor de față un cuvânt de învățătură despre viața și activitatea ocrotitorului lor spiritual.
Tot duminică, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a asistat la Sfânta Liturghie, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. Sfânta slujbă a fost oficiată de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial al Episcopiei Caransebeșului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către corul catedralei, condus de părintele profesor Gheorghe Tistu.